Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesnost u rimu

Nakon prvog dana konklave vjerojatno neće biti izabran papa

vatikan
Reuters/ PIXSELL
11.03.2013.
u 14:56

U ponedjeljak poslije podne, u 17.30 sati, u Pavlovoj kapeli prisegnut će na šutnju svi djelatnici koji će biti od pomoći kardinalima za vrijeme konklave, odnosno njih ukupno 90

Na današnjoj zadnjoj kongregaciji prije sutrašnje konklave sudjelovalo je 152 kardinala. Govorilo je njih čak 28, što znači da je tijekom 10. kongregacija bilo ukupno 161 izlaganje. Neki kardinali su govorili i po dva puta, a bilo je i onih kardinala koji su htjeli da se održi još jedna kongregacija danas poslije podne, pa je to stavljeno na glasovanje. Većinom glasova kardinali su ipak donijeli odluku da jutrošnja kongregacija bude posljednja.

Govorilo se i u situaciji u vatikanskoj banci IOR i to kardinal Tarcisio Bertone kao predsjednik njezina nadzornog odbora. Na pitanje zašto se sada govorilo o vatikanskoj banci, šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kazao je kako se govorilo o ekonomskoj situaciji, ali ne mnogo, jer se kongregacije održavaju prvenstveno da se dođe do izbora novog pepe. U ponedjeljak poslije podne, u 17.30 sati, u Pavlovoj kapeli prisigenut će na šutnju svi djelatnici koji će biti od pomoći kardinalima za vrijeme konklave, odnosno njih ukupno 90, među kojima su ceremonijar mons. Marini, zatim liječnici, bolničari, osoblje hotela Santa Marta u kojem će kardinali odsjesti, vozači autobusića s kojim će kardinali ići od hotela do Sikstinske kapele, pa sve do predstavnika sigurnosti, odnosno agenata Švicarske straže i vatikanske žandarmerije. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kazao je na današnjem brifingu kako je malo vjerojatno da će nakon prvog glasovanja biti izabran papa. Što znači da će u utorak uvečer iz dimnjaka Sikstinske kapele izači crni dim.

Podsjetimo kako je 2005. godine na koncu prvog dana konklave crni dim iz dimnjaka izašao tek u 20 sati. Vatikanska televizije će cijelo vrijeme konklave imati jednu kameru usmjerenu u dimnjak tako da će se u cijelome svijetu svakog trenutka moći provjeriti kakvo je stanje, odnosno izlazi li dim ili ne. Nakon što jedan kardinal bude dobio dvije trećine glasova, najstariji kardinal koji mijenja dekana, u ovom slučaju Giovanni Battista Re, upitat će izabranog prihvaća li postati poglavarom Katoličke crkve i s kojim će ga se imenom zvati. Nakon toga izabrani papa odlazi u posebnu prostoriju, nazvanu soba plača u kojoj odjene bijelu papinsku mantije. I ove godine je tri dimenzije bijele mantije načinila rimska krojačnica Annibalea Grammanellija. Krojačnica Grammanelli osnovana je u 18. stoljeću i priprema odjeću za svećenike, biskupe, kardinale i pape. Posljednjih šestoro papa nosili su mantije te krojačnice. Novi papa se u bijelome vraća u Sikstinsku kapelu. Čita se značajna rečenica iz evenđelja, na primjer, Ti se Petar na tebi ću sazdati Crkvu...

Nakon kratke molitve svaki kardinali odlazi novom papi i priseže mu svoju poslušnost. Po završetku tog rituala svi zajedno održe molitvu zahvale Te Deum. Sve se to događa u Sisktinskoj kapeli, nakon čega novi papa ide sam u Pavlovu kapelu na kratku molitvu i zatim dolazi do balkona na pročelju bazilike sv. Petra. Tu da je izabran papa (Habemus Papam) obznanjuje prvi kardinal djakon, a što je sada francuski kardinal Jean-Louis Tauran. Novi papa će s balkona uputiti blagoslov Gradu i svijetu (Urbi et Orbi) kao što čini na Božić i Uskrs. Misa inauguracije novog pape može se održati bilo koji dan, odnosno ne mora se čekati nedjelja.

>>Doznajte kako će se birati novi papa, kada očekivati bijeli dim...

>>Ne smiju čitati novine ni gledati televiziju u vrijeme konklava

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije