Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANACIJA POTRESA

Rušenje sjevernog tornja zagrebačke katedrale ipak odgođeno za sutra

Zagreb: Sjeverni toranj na katedrali spreman za uklanjanje
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Sanjin Strukic/PIXSELL
1/16
16.04.2020.
u 13:03

Sutra se može očekivati jedan ozbiljan i profesionalan pristup ozbiljnom zadatku kojega ja sad zovem izazov, rekao je mons. Hren.

Prije tri tjedna Grad Zagreb pogodio je potres u kojemu je oštećena katedrala ostala bez vrha sjevernog tornja.

Nakon što su stručnjaci i statičari pregledali stanje katedrale, uočena su brojna oštećenja, ali najveće je pretrpio sjeverni toranj koji će biti srušen.

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je radnike koji će spustiti drugi toranj katedrale. 

Rušenje sjevernog tornja će se izvesti kontroliranom eksplozijom dinamitom. Naime, rušenje je bilo predviđeno za jučerašnji dan, ali je odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta. 

Kardinal Bozanić je na Uskrsni ponedjeljak ponovno obišao zagrebačku katedralu, a nakon detaljnog obilaska unutrašnjosti zagrebačke prvostolnice, kardinal se zaustavio u molitvi kod groba blaženog Alojzija Stepinca koji je osiguran zaštitnom konstrukcijom. 

Predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren rekao je da će se do 16 sati znati hoće li danas biti spuštanje sjevernog tornja Zagrebačke katedrale.

Mons. Hren je za Hrvatski katolički radio (HKR) izjavio kako se na sjevernom tornju zagrebačke katedrale trenutno održavaju zadnje pripreme za njegovo skidanje.

"Negdje do 16 sati procijenit ćemo hoće li danas biti skidanje sjevernog tornja kad bi se trebale završiti sve sigurnosne mjere", rekao je te podsjetio kako je statičar u 7,30 sve pregledao pa su još nešto dodali radi učvršćivanja. Ja bih htio, naglasio je, da to bude danas, ali ako ne bude, neka bude Božji plan!

"Zbog nedavnoga potresa bi sjeverni toranj, ako bi pao, prijetio oštećivanjem cijele Zagrebačke katedrale", ocijenio je i dodao kako su u dogovoru sa statičarima koji su procijenili da je najbolje spustiti sjeverni toranj kako bi bilo što manje oštećenja. 

Zagreb: Sjeverni toranj na katedrali spreman za uklanjanje
1/5

Na prijedlog kardinala Josipa Bozanića u 12 sati su zaustavljeni radovi te je zagrebački nadbiskup oko kipa Gospe ispred katedrale blagoslovio radnike, gradilište, prvostolnicu i sav hrvatski narod. 

Rušenje sjevernog tornja zagrebačke katedrale ipak je odgođeno za sutra između 10 i 14 sati. 

Predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren rekao je kako radnicima prepušta Božje ruke.

- Procjena će biti, ako vjetar dopusti.  

Ako prelomimo da danas ne bi išlo, da je zamor velik, da je rizik prevelik, onda će biti negdje sutra, ne mogu točno reći, ali negdje između 10 i 14 sati. Opet, ako budu vremenski uvjeti...a za sada nam je prognoza dobra. Inače su jutra s manje vjetra, tako da ni mi ne znamo. 

Kako kaže, vjetar se za dva sata može naglo dići.

- Sad razumijete kad vam kažem zašto ni mi ne znamo, dodaje. 

- Sutra se može očekivati jedan ozbiljan i profesionalan pristup ozbiljnom zadatku kojega ja sad zovem izazov, rekao je mons. Hren.

VIDEO: Zagrebačka katedrala - oštećenja u potresu

Ključne riječi

Komentara 22

KA
kaptol
13:03 16.04.2020.

Nadamo se da ce u sto skorijem roku ponovo zablistati njeni tornjevi

DU
Deleted user
11:34 16.04.2020.

Tužno je vidjeti katedralu bez špica na tornju...

21
215794
18:17 16.04.2020.

Daj boze da se sto prije radovi krenu i da se Katedrala sto prije obnovi uz maksimalnu otpornost prema eventualnim novim potresom koji da Bog da nikada vise ne dodje ZAGREB BEZ KATEDRALE IZGLEDA JADNO I NEMOCNO. Hvala svima koji zele viditi nasu Katedralu sto prije u svjetlim i obnovljenom izdanju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije