Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formiranje Vlade

'Najbolje da građani na novim izborima presude tko je kriv što nema nove Vlade'

Berto Šalaj
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
04.12.2015.
u 16:05

- Sve su izgledniji novi izbori. Još postoji mala vjerojatnost da Milanović, ako Most padne ispod 15 zastupnika, uz pomoć manjinaca, Prgometa i drugih “otpadnika” iz Mosta sastavi vladu - kazao je politolog Berto Šalaj.

Branko Roglić: Još smo u socijalizmu, tako dalje ne ide

– Od 1991. do danas mi živimo u socijalizmu, ničega kod nas nema kapitalističkog i to tako više ne može ići. Trebaju nam drastične reforme, zaustavljanje javne potrošnje, privatizacija državnih sustava, ali nitko nema hrabrosti povući prave korake. Ja se u politiku više neću petljati, dat ću svoj glas osobi ili grupaciji koja je najbliža mojim stavovima. Sve ovo vodi u nove izbore, Most bi se raspao da se prikloni nekoj od grupacija – rekao je poduzetnik Branko Roglić, koji drži da bi na novim izborima nezavisne grupacije, pa i Most, mogle proći bolje jer su ljudi vidjeli da postoje i nezavisne snage, da se može bez HDZ-a i SDP-a. Iz HUP-a su, pak, poručili da nam treba stabilna vlada bez obzira došli do nje pregovorima ili novim izborima. (ljg) 

Guste Santini: Most bira put za koji se ne zna kamo vodi

– Nama je potreban zaokret, ali ovo što se dogodilo nije zaokret. Most je mogao ući u izvršnu vlast i definirati tri-četiri reforme koje se mogu provesti za četiri godine ili pak podržati stranu koja mu ponudi najprihvatljiviji program i paziti da se on provede. Oni su izabrali treći pristup za koji se ne zna kamo vodi, što se time hoće. Medijska hajka na Most nije dobra, ali sami su se doveli u tu situaciju inzistiranjem na velikoj koaliciji. Ja sam 2000. predlagao veliku koaliciju, ali uz sadašnji personal velikih stranaka u tome nema rješenja. Situacija je gadna, priča sa švicarskim frankom nije zatvorena, europska ekonomija usporava, poslovne banke poručuju da se zadužujemo vani, a tamo će nas dočekati veće kamate, što je put u katastrofu – komentira ekonomist Guste Santini. (ljg) 

Tihomir Cipek: Bude li Most dosljedan, najizgledniji su novi izbori

- Bude li Most dosljedan, najizgledniji su novi izbori. To je za zemlju bolje jer ne vidim da se na platformi Mosta može formirati stabilna vlada, pa neka onda svi vide kod birača tko je imao pravo. Most još može reći da su sve iskušali te da biraju manje zlo, HDZ ili SDP - kazao je politolog Tihomir Cipek. (dij)

Siniša Zrinšćak: Nekonstituiranje Sabora nije nešto dramatično u demokratskom sustavu

- Nekonstituiranje Sabora nije nešto dramatično u demokratskom sustavu. Ako nitko ne može sastaviti većinu, bilo bi bolje da se izbori održe što prije, a ne da ovo potraje nekoliko mjeseci jer tada može doći do krize funkcioniranja vlasti. Veći je problem od nekonstituiranja Sabora to što se pregovori vode u tajnosti - kazao je sociolog Siniša Zrinšćak. (dij)  

Ozren Matijašević: Za reforme treba stabilna vlada

- Za reforme treba stabilna vlada, a stabilna vlada ne može biti rezultat ovih prljavih, dvorskih spletki i igara. Zato što prije treba raspisati nove izbore jer svaki je dan izgubljeno vrijeme - kazao je sindikalist Ozren Matijašević. (bma)

Damir Boras: Političari moraju preuzeti odgovornost i misliti na dobrobit Hrvatske

 - Sveučilište je izvan politike, nije lijevo ni desno nego hrvatsko, a političari moraju preuzeti odgovornost i misliti na dobrobit Hrvatske. Ne smiju zanemariti obrazovanje jer to je zalog budućnosti - kazao je rektor Damir Boras. (ik)     

Velimir Šonje: Most ipak nije ništa drugo nego artikulacija treće javnosektorske interesne skupine

 - Most ipak nije ništa drugo nego artikulacija treće javnosektorske interesne skupine koja od prve dvije traži više za neke druge projekte. Traže više za vlast na lokalnoj razini, više za tuđe lijepe želje. Vrijeme je da se progovori o alatu upravljanja državom – novcu i proračunu. Ili je vrijeme za nove izbore - kazao je ekonomist Velimir Šonje. (ljg)     

Berto Šalaj: Sve su izgledniji novi izbori

 - Sve su izgledniji novi izbori. Još postoji mala vjerojatnost da Milanović, ako Most padne ispod 15 zastupnika, uz pomoć manjinaca, Prgometa i drugih “otpadnika” iz Mosta sastavi vladu, no pitanje je koliko bi ona bila stabilna. Mislim da ni Milanović ne čezne za takvom vladom. Možda je najpravednije da građani na novim izborima presude tko je odgovoran što nije formirana nova vlada - kazao je politolog Berto Šalaj. (dij)

>>'Bili smo sigurni da smo blizu dogovora s Mostom'

>>HDZ odgovorio Mostu: Moramo se konzultirati s koalicijskim partnerima

Komentara 11

OS
osica
18:47 04.12.2015.

Ucjene i ucjene bez preuzimanja odgovornosti. " Svi trče oko Mosta, ima li netko mu.. da reći dosta. Idemo na izbore, ili će ovo iscrpljivanje trajati i dalje, ionako njih je baš briga. Sve će to narod platiti. Njihove sue su velike plaće sigurne pa mogu idalje trabunjati.

BD
bozidar.dolenec
21:57 04.12.2015.

Sami trgači za vlast i nikaj drugo.

KA
kajinx
04:31 05.12.2015.

Naravno novi izbori. Samo ovaj put potpuna kontrola za vrijeme glasanja, za vrijeme brojanja glasova i sve dok se kutije ne predaju DIP-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije