Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nagrada Luka Ritz učenicima Niki Radujkoviću i Matiji Ostoiću

Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, Niko Radujković u ime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!".
19. rujna 2019. u 20:38 0 komentara 243 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština podržala je u četvrtak prijedlog da se Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dodijeli učenicima Niki Radujkoviću i Matiji Ostoiću koji se svojim angažmanom istaknuli u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH- Blaženka DIvjak VRŠNJAČKO NASILJE Divjak: Prosvjetna inspekcija je utvrdila nepravilnosti u kninskoj školi gdje je ozlijeđen učenik

Niko Radujković učenik je Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" postiže iznimne školske rezultate i nekoliko je puta proglašavan učenikom polugodišta ili školske godine. Član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji zastupaju djecu u stručnim raspravama te podižu svijest o dječjim pravima, stoji u obrazloženju nagrade.

Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, u ime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!".

Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci, a prikazivat će se u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.

S udrugom Kaooosss surađivao je u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja "Oboji svijet bojama tolerancije".

Savjetovalište Luka Ritz obilježilo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja senzibiliziranje javnosti Savjetovalište Luka Ritz obilježilo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Također, među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred. Iz nesebične podrške dječaku u tim teškim trenucima razvilo se prijateljstvo, a dječak je postao uspješan učenik koji je uz pomoć razrednih kolega svladao brojne prepreke.

Bend u kojem svira je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program "Stop nasilju među djecom", ističe se, među ostalim, u obrazloženju.

Matija Ostoić učenik je Industrijske strojarske škole i bavi se izradom videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju.

Sudjelovao je u projektu "Budi muško, mijenjaj pravila!" koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Videouradak koji je snimio o tom projektu dobio je nagradu Foruma za slobodu odgoja, ali ostvario brojne preglede na YouTube kanalu Industrijske strojarske.

nakon prozivke Sabor: Nije točno da je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na galeriju

Također je sudjelovao u pripremi pitanja i izradi videosadržaja za webinar "Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom" koji je Industrijska strojarska škola pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom "Vukovar" za više od 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske.

Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja.

Matija je posebno zaslužan za video "Pet pravila za sigurniji internet" koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet, navodi se, među ostalim u obrazloženju odluke.

Kolinda Grabar-Kitarović borba protiv vršnjačkog nasilja Poruka predsjednice Grabar-Kitarović: Jezik nasilja jezik je slabića

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost tradicionalno se dodjeljuje na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga  u spomen na Luku Ritza, tragično preminulog mladića od posljedica vršnjačkog nasilja.

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.