Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U izvještaju o Hrvatskoj protukorupcijsko tijelo Vijeće Europe bilježi napredak, ali i navodi niz nedostataka

Nadzor političkoga financiranja još je manjkav

mito-test
Arhivska fotografija
Autor
Stojan de Prato
09.12.2009.
u 20:06

Hrvatski Kazneni zakonik danas je uvelike usklađen s Kaznenozakonskom konvencijom Vijeća Europe o korupciji, ali ostaju neke nedosljednosti i manjkavosti.

Skupina država protiv korupcije (GRECO) Vijeća Europe objavila je sinoć u Strasbourgu svoj Treći procjeniteljski izvještaj o Hrvatskoj, koji se usredotočio na dvije teme: kažnjavanje korupcije i jasnoću financiranja stranaka.

Hrvatski Kazneni zakonik danas je uvelike usklađen s Kaznenozakonskom konvencijom Vijeća Europe o korupciji, ali ostaju neke nedosljednosti i manjkavosti, ističe GRECO. To su izostanak izričita navođenja mita namijenjenoga trećoj osobi, uzak raspon mogućih počinitelja podmićivanja u privatnome sektoru, niske kazne za djelatno podmićivanje kako u javnome tako u privatnome sektoru, te mogućnost zloporaba uključenih u obranu “djelatnoga kajanja”, na koje se krivac može pozvati kada izvijesti o zlodjelu nakon što ga je počinio.

I za Zakon o financiranju političkih stranaka GRECO kaže da je “u mnogim vidovima u skladu sa standardima” koje je preporučilo Vijeće Europe.

- Čini se, međutim, da sustav političkoga financiranja pati od manjka sadržajna i proaktivna motrenja koje bi išlo dalje od formalnoga proučavanja podnesenih obavijesti – naglašava GRECO i poziva hrvatske vlasti da “usklade odredbe o plaćanju izborne kampanje koje se nalaze u raznim izbornim zakonima sa standardima jasnoće, nadzora i kažnjavanja koje propisuje Zakon o financiranju političkih stranaka”.

- Trenutačno zakonodavstvo treba u nekim pordručjima podići na višu razinu, kako bi se povećala razina obveza odavanja i proširio nadzor političkoga financiranja na pojedinačke stranačke kandidate, te na tijela povezana uz političke stranke ili pod njihovim nadzorom – upozorava GRECO, koji svoje preporuke navodi kao “doprinos tekućemu postupku preobrazbe Kaznenoga zakonika".

Kako su hrvatske vlasti provele te preporuke GRECO će provjeriti sredinom 2011. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brkica2
23:10 09.12.2009.

Tko koga i koliko financira tijekom kampanje? Da me ovlaste riješio bih to u roku dva dana. Kandidati, imate dva dana za dostaviti spisak iz kojeg je vidljivo tko vas financira i s kojim iznosom. Ako nema spiska nema ni kandidature!!! Nema druge filozofije!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije