Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misa u Splitu

Nadbiskup Barišić o ideološkim i stranačkim podjelama u Hrvatskoj: Braća ste!

Marin Barišić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/7
25.12.2015.
u 15:20

"Podržite jedni druge, surađujte i zauzmite se za opće dobro", istaknuo je nadbiskup Barišić.

Nadbiskup Splitsko-makarski mons. Marin Barišić u propovijedi na Božićnoj misi u katedrali Sv. Duje pozvao je na prevladavanje ideoloških i stranačkih podjela u hrvatskom društvu. 

"I svima nama u hrvatskom društvu, našim podjelama ideološkim i stranačkim, kao i našim svakodnevnim odnosima u obitelji ili na radnom mjestu, Betlehemsko Dijete progovara: 'Braća ste! Podržite jedni druge, surađujte i zauzmite se za opće dobro", istaknuo je nadbiskup Barišić u božićnoj propovijedi. Osvrnuo se na izbjegličke poteškoće i ograđivanje žicom od nevolja prognanih. "Betlehemsko Dijete, koje prepoznaje sebe u svim prognanima i iskustvo svoga bijega pred Herodom u Egipat, svima onima koji se pokušavaju žicom ograditi od nevolja prognanih i izbjeglih, iz betlehemske štale upućuje svoju božićnu poruku: Braća su vam! Ako doista želite slaviti moj i vaš Božić znajte - što njima činite, meni činite", rekao je nadbiskup Barišić.

Poručio je kako se na današnji dan želi uputiti i posvjedočiti istina o Bogu i istina o Božiću svima onima koji su progonjeni, iznani iz svoje sredine, zbog svoje vjere ili nacije. Nadbiskup Barišić je u propovijedi upitao  kako slavimo i čiji je Božić slavimo: "Božji ili naš; ili Božji i naš?" te se pritom zauzeo da osobno, obiteljski i društveno slavimo "Božji i naš Božić." "Kad kažemo 'naš Božić' mislimo, prije svega, na razinu Božića ukrasa, nakita, kupovine, stvari, tj. kulturološki i tradicionalani Božić gdje se stvarni sadržaj i razlog Božića udaljuje od vrata istine Božića. To je Božić tzv. kršćanske civilizacije u  kojoj nije bitna religija i vjera," kazao je nadbiskup Barišić.

Po njegovim riječima  svojevrsni 'naš'  Božić može imati i neku religioznost, ali "koja Božić vidi kao jedan problem kojega mi sami možemo srediti i riješiti, kontrolirati i njime dominirati." "Na taj način Bog nam postaje jedan među tolikim današnjim idolima i božanstvima koje podređujemo svojim interesima putem moći, sile, nasilja, profita. Nikakvo čudo da smo toliko sebični i individualisti u ovom našem društvu podijeljeni i usitnjeni poput pijeska, pržine u vreći," smatra nadbiskup Barišić te upozorava da tako udomljenog "svog Boga" prilagođavamo željama i interesima, a često takav "naš Bog" može postati, kako je rekao, opasni pokrovitelj svetih ratova i ideoloških sukoba.

Svima je na kraju poželio sretan i blagoslovljen istinski i pravi Božić. "Čestitam Vam sretan i blagoslovljen Božić, vama, vašoj obitelji, prijateljima i svima, svima - nitko isključen," rekao je nadbiskup Barišić  na kraju božićne mise u katedrali Sv Duje.

>>Kardinal Bozanić upozorava: Raste broj siromašnih, gasi se proizvodnja, izumire selo

>>Papa Franjo pozvao sve 'opijene materijalizmom i površnostima da se vrate pravim vrijednostima'

Komentara 41

BH
bijela_hrvatska
15:53 25.12.2015.

Preuzvišeni biskup je želio i želi iskreno sve najbolje svima, ali kao što vidimo... Kain i Abel su bili braća... Abel je bio božji čovjek, dobar, miran, ponizan...pa ga je bezbožni zločinac Kain iz zavisti i dosade ubio...pa je onda Bog njime, budući nije imao boljeg izbora, "napučio svijet". Zašto me to nešto podsjeća na našu nedavnu hrvatsku povijest ? Čovječe, vidiš li komentare ? Nema nikakvog bratstva ni jedinstva više...najprije lustracija i na svjetlo dana svi zločini i zločinci nad hrvatskim narodom i njegovim mučenicima (osobito iz redova Crkve i hrvatske domoljubne katoličke inteligencije) u zadnjih stotinjak godina, pa ćemo se onda bratiti...ali samo s iskrenim obraćenicima i pokajnicima. Amen.

PO
potrebi
16:00 25.12.2015.

Ne, ne i ne. Ni slučajno. Duge su bile četiri godine ponižavanja, vrijeđanja, bahaćenja.. Tako da moja braća sdpenjare nisu. Oni su braća sa srbima. A da kojim slučajem takvog brata imam, javno bi ga se odrekao.

BE
berogrga
15:44 25.12.2015.

Sa komunjarama lopovskim koji vrijeđaju i na ovom članku, nikada neće biti pomirbe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije