Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na Zavodu za zapošljavanje u Splitu prijavljene 23 tisuće žena

– To je čitav jedan grad, primjerice Solin – kazala je nova pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.
27. prosinca 2011. u 15:17 2 komentara 4 prikaza
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

– Žene su kod nas podzastupljene. Sve institucije moraju raditi na tome da puno više žena bude u našoj politici – kazala je u Splitu Višnja Ljubičić, novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske.

Naglasila je da joj pristižu pritužbe o kršenju ljudskih prava, uglavnom od žena. Najviše se odnose na rad i zapošljavanje. Druga je kategorija obiteljsko nasilje, a najteži oblik kršenja prava jest kršenje prava na život. Žene se pravobraniteljici javljaju sa strašnim pričama.

Nedovoljan je, istaknula je Višnja Ljubičić, postotak žena u hrvatskom parlamentu. Zastupljene su sa samo 19,8 posto. Osim toga, žene su na kandidacijskim listama političkih stranaka stavljene na vrlo niska mjesta. S obzirom na novi Zakon o ravnopravnosti spolova, pratit će se hoće li političke stranke u Hrvatskoj radije plaćati sankcije ili će žene stavljati na viša mjesta na svojim kandidacijskim listama. Francuska, primjerice, objasnila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, radije plaća kaznene poene nego što žene pozicionira visoko.

– Nismo zadovoljni položajem žena u Splitsko-dalmatinskoj županiji – upozorila je Ivanka Luetić-Boban, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u najvećoj hrvatskoj županiji. Naglašava da su 23 tisuće žena prijavljene na splitskom Zavodu za zapošljavanje, a to je čitav jedan grad, primjerice Solin. To je katastrofalan podatak. Žene žele da se promijeni svijest o njihovu položaju, žele raditi. Žele se približiti skandinavskim zemljama po zastupljenosti u politici.

Brat Meghan Markle prozvao sestru jer mu ne želi pomoći
teške riječi
Brat Meghan Markle postao beskućnik i poručuje joj samo jednu stvar
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • billynik:

    Evo gdje se može uštediti ovakva glupava povjerensta i kojekakve komisije koje ničemu ne služe a za njih se izdvajaju ogromna sredstvva. Neka štovana pravobraniteljica kaže kolika su njena primanja za samo jedan sastanak, ne osobni dohodak.

  • libero:

    nek prave odličan ovčiji sir, ono što su Kerum i njegova sestra radili, prije nego što su glasale za njih......