Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalna proslava

Na svetom Hubertu više od tisuću lovaca, pridružio im se i premijer Plenković

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/11
04.11.2023.
u 13:32

Bjelovar je danas bio središte okupljanja članova županijskih lovačkih saveza iz cijele Hrvatske, u procesiji i sokolari, limena glazba, Husari...

Zelenilo se danas središte Bjelovara od lovaca obučenih u svečana lovačka odijela, koji su došli proslaviti njihovog zaštitnika - svetog Huberta. Okupilo se u Gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika njih više od tisuću, a svi su nosili i prigodne zelene šalove koje je za ovu prigodu pripremio Hrvatski lovački savez koji je, uz Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije, organizator velikog okupljanja. Šal je oko vrata stavio i premijer Andrej Plenković koji je pristigao na proslavu u pratnji ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, a dočekali su ih kao domaćini predsjednik HLS-a Ivica Budor, čelnik županijskog saveza Branimir Stankić i gradonačelnik Dario Hrebak. Plenković je potom položio vijence i zapalio svijeću te se, skupa s Budorom, iz paviljona obratio svim okupljenima u Gradskom parku. Obojica su govorili o ulozi lovaca u društvu te o gotovo stogodišnjem djelovanju HLS-a. Danas u Hrvatskoj, kako je rekao Budor, ima 68.000 lovaca okupljenih u više od 1000 udruga, a 93 posto lovišta u zakupu drže članice Saveza. Lovci su imali i bitnu ulogu u Domovinskom ratu, dodao je Budor, a danas se bave prvenstveno očuvanjem i zaštiti lovstva, prirode, divljači i bioraznolikosti. Na sličnom je tragu bio i premijer...

- Vi koji se bavite lovstvom predstavljate jednu zdravu snagu u hrvatskom društvu koja voli prirodu, koja voli životinje i koja se na temelju ključnih načela koja vas okupljaju i vode bavi i očuvanjem životinjskih vrsta, ali i zaštitom prirode diljem Hrvatske – rekao je Plenković.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Uputili su se svi zatim u procesiji prema bjelovarskoj katedrali svete Terezije Avilske, gdje je služena sveta misa koju je predvodio biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak. U procesiji su bili lovci sa zastavama županijskih lovačkih saveza iz kojih su došli, a pristigli su organizirano autobusima iz cijele Hrvatske, ali i sokolari te vlasnici sa psima svetog Huberta, bjelovarski Husari te limena glazba. Događaju su prisustvovali i župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić, ujedno kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Marijana Petir, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije pri Ministarstvu poljoprivrede Renata Ojurović sa suradnicima, članovi Izvršnog odbora HLS-a, predsjednici županijskih lovačkih saveza i drugi. Ovo je 14. nacionalna proslava svetog Huberta, a nakon mise lovci su svečanost obilježili zajedničkim fotografiranjem svih sudionika ispred katedrale.

Prema legendi, Hubert, rođen u 7. stoljeću, bio je nestašni mladić iz bogate obitelji i strastveni lovac, a onda je u jednom lovu doživio viziju križa između rogova jelena, što ga je duboko dirnulo i potaknulo ga da se posveti kršćanskom vjerovanju i posluživanju Bogu. Nakon toga, postao je svećenik, a kasnije i biskup u belgijskom gradu Liègeu.

Prema drugoj legendi sveti Hubert postao je zaštitnikom lovaca kad je 98 godina poslije njegove smrti, a na dan 3. studenog, njegovo tijelo izvađeno iz dotadašnjeg počivališta u Liegeu i preneseno u opatiju Andin. Prigodom iskapanja ustanovljeno je da je tijelo ostalo potpuno netaknuto i sačuvano. Baš za vrijeme prijenosa kroz ardenske šume, u njima je lovio kralj Ludvig. Opazivši sprovod bacio se on i njegova pratnja na koljena, a kad je sprovod mimo njih prošao, priključili su se povorci. Od tog trena postalo je mjesto Arden (kasnije St. Hubertus) hodočasno mjesto za tisuće i tisuće pustinjaka i lovaca. Inače, u Vodnjanu je pronađena lubanja za koju se pretpostavljalo da je pripadala sv. Hubertu, a istraživanje je to 2020. godine i potvrdilo.

Komentara 1

IV
Ivo123
14:54 04.11.2023.

Prelijepo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije