Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica 'Bljeska'

Državni vrh u Okučanima, ali bez predsjednika Sabora Bože Petrova

Obljetnica Bljeska
01.05.2017.
u 15:30

Akcija je započela 1. svibnja 1995. u 5.30 sati, napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija, iz pravca Novske i Nove Gradiške

Žrtva hrvatskih branitelja je u temeljima moderne, slobodne i demokratske Hrvatske. Tim velikim događajem prije 22 godine napravljena je prekretnica koja je kasnije jednako brzo i učinkovito nastavljena u operaciji Oluja - rekao je premijer Andrej Plenković prilikom svečanog obilježavanja 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u Okučanima. Uz Plenkovića, kojeg su pratili brojni članovi Vlade, u ovaj zapadnoslavonski gradić stigla je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali ne i predsjednik Sabora Božo Petrov, iako je bio najavljen. Umjesto njega, obilježavanju je prisustvovao potpredsjednik Milijan Brkić. U Okučanima su se danas miješali osjećaji ponosa i tuge. Ponosa jer je prije više od dva desetljeća u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji za samo 32 sata oslobođeno čak 500 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija, a tuge zbog 42 hrvatska branitelja koja su položila svoje živote na oltar domovine, uz još deevt naknadno umrlih od posljedica ranjavanja. 

– Dostojanstvo Domovinskog rata štitimo svakim našim potezom i zato mi je drago što mogu ovdje reći da je pod koordinacijom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda uz potporu svih drugih ministarstava u partnerstvu s udrugama hrvatskih branitelja pri kraju i finalizacija zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji – istaknuo je Plenković. 

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je operacija Bljesak bila veoma bitna, jer je njome ponovno uspostavljena cestovna i željeznička komunikacija između Slavonije i ostatka Hrvatske. Ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će njegovo ministarstvo vrlo brzo izaći s nacrtom novog braniteljskog zakona koji će, tvrdi, dati odgovore na brojna otvorena pitanja važna za braniteljsku populaciju. Akcija oslobađanja zapadne Slavonije započela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati, napadom hrvatskih snaga iz pravca Novske i Nove Gradiške na južni i središnji dio okupiranog teritorija. Nakon akcije uspostavljen je promet autocestom Zagreb-Lipovac te je istočni dio Hrvatske napokon, nakon četverogodišnje srpske okupacije, prometno bio povezan sa Zagrebom. U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a. Mnoga izaslanstva položila su vijence pred središnji križ u Okučanima i zapalila svijeće, a održana je i misa u crkvi sv. Vida. Okupljeni su mogli vidjeti i pokazne vježbe Hrvatske vojske, tehničko-taktički zbor i Počasnu zaštitnu bojnu, a održane su i sportske igre hrvatskih branitelja. 

– Bljesak je bio stvarni početak oslobađanja Hrvatske i ujedno generalna proba za Oluju, koja je bila taktički slično isplanirana, ali većeg opsega i s više sudionika. U Oluji je oslobođena puno veća teritorija, ali Bljesak je pokazao da smo mi u stanju to napraviti – rekao je umirovljeni pukovnik Anto Andrijanić.

Komentara 17

IS
ivica.smit
10:12 01.05.2017.

neka im jevjecna slava ihvala!!

Avatar pretorijanac
pretorijanac
12:54 01.05.2017.

Ponosni smo na VRO Bljesak i naše heroje, sudionike ove povjesne operacije.......ali gdje su danas bili zapovjednici ratnih postrojbi koje su sudjelovale u operaciji............tek njih nekoliko je bilo??? Opet ta politika ..... zaboravili ih neke pozvati itd.itd

BJ
Bjelovar112
15:46 01.05.2017.

Svaka cast treba proslaviti ali trebalo je pozvati Ratne zapovjednike Zbornih područja Zapovjednike postrojbi koje su donjele pobjedu a ne da tamo idu ljudi koji se vole fotografirati i pate da se oko njih vrti neka prica . Imali suu sansu 95 gdje su bili ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije