Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradsko vijeće Vukovara

Na listama u Vukovaru više Srba nego Hrvata

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima predao potpise za izbore
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
11.05.2021.
u 13:12

Cilj je uzeti dio vijećnika zajamčen Srbima. Drugim riječima, oni su žetoni, kaže Milaković

Hrvatskoj javnosti godinama je poznato kako je Vukovar po mnogo čemu specifičan grad u Hrvatskoj, što pokazuju i predstojeći lokalni izbori. Prema svim predviđanjima, jedna od zanimljivijih izbornih borbi vodit će se upravo u Vukovaru, gdje je petero kandidata za gradonačelnika i čak devet na listi za Gradsko vijeće. I dok među kandidatima za gradonačelnika na ovim izborima nema ni jednoga kandidata srpske nacionalnosti, interesantno je kako je na listama za Gradsko vijeće najviše Srba koji u Vukovaru, prema posljednjem popisu stanovništva, čine trećinu stanovništva. Srba je na listama više nego i Hrvata koji su većina u Vukovaru. Jedine nacionalno „čiste“ liste su tri srpske liste i lista HDZ-a.

Srbi će odlučivati

Naime, Gradsko vijeće Vukovara brojit će 19 vijećnika i prema zakonu šest vijećničkih mjesta zajamčeno je pripadnicima srpske nacionalne manjine. Prema objavljenim listama, od ukupno 171 kandidata za Gradsko vijeće, 82 su Srbina i 80 Hrvata. Potom slijede Nijemci (3), Makedonci i Rusini (3), Mađari (1) i kod jednoga kandidata kao nacionalnost se vodi – ostalo.

Komentirajući najveći broj Srba na listama za Gradsko vijeće, predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar kaže kako je i to pokazatelj da su Srbi pojedincima u Vukovaru bitni samo kad im je potreban njihov glas kako bi ostvarili što bolji izborni rezultat, ali i da su svi svjesni da će upravo Srbi odlučivati tko će biti gradonačelnik.

– Određene političke opcije zloupotrebljavale su glasove srpske manjine, što se vidjelo u više navrata. Oni nisu bili pravi predstavnici srpske nacionalne manjine pa se čak može reći i da su u Gradskom vijeću radili i protiv interesa Srba. Zbog takvoga njihova rada Srbi su se za rješavanje svojih problema javljali SDSS-u ili DSS-u, a ne njima, rekao je Kolar. Slično razmišlja i aktualni zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković (DSS) dodajući kako se ta praksa ponavlja na svakim izborima i da je uvijek cilj uzeti dio vijećnika koji je zajamčen Srbima.

– Ti vijećnici ne zalažu se za prava Srba i oni su to u više navrata pokazali. Oni su zapravo tu kada treba da dignu ruku, posluže za sukob s vijećnicima SDSS-a ili DSS-a, kao i kada je potrebno da se nas prikaže kao „nelojalne“, a njih kao „lojalne“ Srbe. Drugim riječima, oni su žetoni i samo su formalno predstavnici srpske nacionalne manjine – kaže Milaković.

Sabo: To je licemjerno

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, na čijoj listi su tri Srbina i to na petom, šestom i sedmom mjestu, kaže kako nije znao za podatak da je na listama ukupno više Srba nego Hrvata. Podsjeća kako on na izbornim listama od 2013. uvijek ima po tri Srbina i da je to tako i na ovim izborima. Većinom su to isti vijećnici.

– Svakako da kao lista računamo na neka od tih šest mjesta zajamčenih srpskoj manjini. I HDZ je to radio prije, ali sada na svojoj listi nemaju Srba isključivo zbog koalicije s SDSS-om, na čije ruke u Gradskom vijeću računaju. Oni zajedno rade na rušenju gradske vlasti – rekao je Penava.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar kaže kako se ne želi baviti drugim listama niti je imao vremena za to.

– Lista HDZ-a je najkvalitetnija lista za Gradsko vijeće koja nudi i mlade i obrazovane osobe, koji su pokretači puno toga, i iskusnije članove koji donose mudrost i iskustvo. To su sve prepoznati ljudi – rekao je Mažar.

Željko Sabo, koji je nositelj Nezavisne liste, kaže kako mu je žao što se zajedništvo s lista ne može iskazati i u svakodnevnom životu te da je licemjerno na liste staviti neke manjine koje im u životu ne trebaju.

VIDEO Ministar Malenica predstavio je reforme i investicije Nacionalnog plana za oporavak

Komentara 17

DU
Deleted user
14:40 11.05.2021.

Srba tamo sigurno nema trećina, zato i traže da isključivo oni vrše popis.

AL
alzamalo
14:03 11.05.2021.

Srba bi bilo taman da je prosao "grom" nakon "oluje"

Avatar argus1000
argus1000
16:45 11.05.2021.

"Grom" je trebao pročistiti zrak,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije