Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan od malobrojnih letova

Na letu iz Budimpešte za Tel Aviv vladala je tuga: Na aerodromu putnike dočekali vojnici i teško naoružani policajci

Tel Aviv: Me?unarodni zrakoplovni prijevoznici odgodili su ili otkazali svoje letove za Izrael
Foto: Chen Junqing/XINHUA
1/4
09.10.2023.
u 21:05

"Situacija je zaista bila jako tužna. Ako je netko i pričao, bio je jako tiho. Mnogi su samo plakali. Bilo je tu i puno muškaraca koji su samo gledali u pod", ispričala je jedna putnica

Na letu iz Mađarske za Izrael, jednom od rijetkih od izbijanja novog rata, vladala je tuga, plač i tišina među utučenim putnicima. Na letu je bilo puno žena i djece. "Jedna žena je cijelim putem plakala, jecala u tišini. Suze su joj se cijelo vrijeme samo slijevale niz lice. Dan prije leta joj je u Izraelu poginuo brat. Nije mogla vjerovati što se zbiva njezinoj obitelji. Nitko je nije mogao utješiti", ispričala je jedna od putnica, koja je u nedjelju u zoru poletjela zrakoplovom iz Budimpešte za izraelski Tel Avivza 24sata.

Radilo se o jednom od malobrojnih letova koji su uopće odobreni nakon što su teroristi Hamasa napali Izraelce. Poginule su stotine ljudi pa je zračni promet gotovo u potpunosti zaustavljen zbog ratnog stanja. "Mi smo uspjeli poletjeti oko 7 sati. U tišini smo stajali u zračnoj luci. Oko mene su gotovo svi bili Izraelci koji su se vraćali u svoju zemlju. Bilo je tu mnogo žena i djece, nas ukupno između 100 i 150", ispričala je žena. Na letu su svi putnici bili tužni, zabrinuti, nervozni i depresivni. Nitko se ni za što nije bunio, dizao glas ili pak derao.

VEZANI ČLANCI:

- Situacija je zaista bila jako tužna. Ako je netko i pričao, bio je jako tiho. Mnogi su samo plakali. Nisu stajali. Bilo je tu i puno muškaraca koji su samo gledali u pod. Nisu dizali glave, nisu gledali druge. Koliko sam doznala, svi su dobili poziv za vojsku i morali su hitno nazad - ispričala je putnica. U nekoliko dana poziv da se jave u vojarne dobilo je njih oko 300.000, a više tisuća njih poziv je zatekao u trenucima dok su s obiteljima bili u inozemstvu. Gotovo nitko nije dvojio hoće li se vratiti i braniti svoje domove.

Neki su na glas razmišljali o tome što ih sad zapravo čeka. Jedni druge su ispitivali imaju li stradalih među obitelji i prijateljima. Propitivali su kako je uopće došlo do ove eskalacije i rata. "Dok smo pričali, nije bilo baš nikakve zezancije, nikakvog smijeha. Svima je samo bilo na pameti da se vrate u svoju zemlju", ispričala je putnica i dodala kako se broj stranaca među njima mogao nabrojiti na prste jedne ruke. Let, koji je trajao oko četiri sata, prošao je glatko. Depresivna situacija nastavila se u zračnoj luci u Tel Avivu.

- Aerodrom, na kojem je inače vrlo živahno, bio je prazan. Vidjeli smo da su ondje samo zrakoplovi izraelskih kompanija i Air Serbie, koja je jedina ostala letjeti na toj ruti. Unatoč tome, sve je prošlo po protokolu i tu Izraelci nisu radili nikakve probleme i dodatne preglede - ispričala je putnica. Na aerodromu su ih, umjesto trgovaca i turističke ponude, dočekali brojni vojnici i teško naoružani policajci.

Sigurnost nije ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje. U vrijeme dolaska zrakoplova u Tel Aviv ondje nije bilo nikakvih eksplozija niti pucnjave. Po putnike su, prema riječima putnice, došli uglavnom članovi obitelji. I oni su bili uplakani, što od sreće jer se dugo nisu vidjeli, što od brige jer ne znaju što ih u ovom ratu očekuje. 

VIDEO Tisuće mladih bježi pred napadom naoružanih napadača na pustinjskom raveu u Izraelu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije