Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŠLI IZ AUSTRIJE I NJEMAČKE

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom: 'Stabilno su i ne boluju od težeg oblika bolesti'

Ilustracija
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
11.03.2020.
u 21:15

U idućim danima možemo očekivati još slučajeva, ali je važno da svi zdravstveni djelatnici razmišljaju o bolesnicima i kontaktima, kazao je Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike ''Dr. Fran Mihaljević''

Ukupno je u Hrvatskoj 19 slučajeva zaraze koronavirusom. Novi zaraženi mlađa je muška osoba koja je došla sa sajma u Münchenu. U Hrvatskoj su jučer potvrđena dva slučaja zaraze, kod osobe koja je došla iz Italije zajedno s oboljelim muškarcem iz Labina. Mlađa je osoba, s blagim simptomima, i hospitaliziran je u pulskoj bolnici. Virus je potvrđen i kod muškarca koji se vratio sa skijanja u Austriji.

21:10 Prema informacijama ravnateljice Opće županijske bolnice Vukovar Vesne Bosanac obje pacijentice iz Tompojevaca, sela nedaleko od Vukovara, su negativne na koronavirus. Poslije dobivenih rezultata iz Zagreba obje su puštene kući, a kako smo ranije izvijestili radi se o baki i unuci. Zbog neodgovornog ponašanja unuka će biti prijavljena i nadležnim službama. Više o ovoj temi čitajte ovdje.

19.42 - Nova trojica zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj stabilno su i ne boluju od težeg oblika bolesti, izjavio je u srijedu navečer ministar zdravstva Vili Beroš.

Jedan od novooboljelih je došao s poslovnog sastanka u Beču, jedan iz Münchena, a treći iz Berlina, rekao je za ministar zdravstva za središnji Dnevnik Hrvatske televizije.

Navedenu trojicu novooboljelih potvrdili su ranije večeras iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

19.23 - Devet Talijana koji su došli trajektom Marko Polo, redovitom linijom iz Ancone cijeli dan su ostali na brodu. U večernjim satima počelo je njihovo prebacivanje u karantenu u hotel Zagreb u Duilovu.

Devet Hrvata koji su stigli u srijedu istim brodom također idu u karantenu, Riječ je mahom o ljudima koji nisu iz Splita ili onima koji nisu mogli kod kuće organizirati samoizolaciju. Ostalih 46 putnika hrvatskih državljana pušteni su kućama i bit će u samoizolaciji narednih 14 dana.

18.44 - Danas sam bio u kontaktu s istarskim županom. Nakon razmotrene situacije predlažemo da se obustavi nastava u Istri od petka - kazao je Plenković. Više pročitajte OVDJE.

18.21 - Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđene su još tri oboljele osobe novim koronavirusom, hospitalizirane u Zagrebu. Radi se o osobama koje su došle iz Austrije i Njemačke. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 19 oboljelih osoba.

17.52 - Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije javili su da su poznati rezultati testiranja dvije osobe kod kojih je bila postavljena sumnja na oboljenje uzrokovano novim koronavirusom zbog čega su pod nadzor stavljene karlovačka Gimnazija i jedan dom za starije u Dugoj Resi.

- Danas su u OB Karlovac zaprimljene dvije ženske osobe koje su udovoljavale kriterijima za postavljanje sumnje, odnosno imale su respiratorne simptome i kontakt s osobom iz Italije koja je po povratku u svoju matičnu zemlju razvila simptome i nalazi se u samoizolaciji. Pristigli nalazi su negativni, što znači da u Karlovačkoj županiji nema oboljelih od novog koronavirusa. Navedene osobe nakon dobivenih nalaza su pod mjerom nadzora, odnosno u samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Također, u Općoj bolnici Karlovac u ovom trenutku nema osoba u izolaciji - kažu u županijskom Stožer civilne zaštite.

Pogledajte i galeriju: Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije

Ilustracija
1/6

16:58 Zagrebačka nadbiskupija pozvala je u srijedu svećenike i vjernike da se zbog širenja koronavirusa suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i skupove ako imaju simptome respiratornih infekcija te je savjetovala da se u škropionicama ne čuva i u njih ne ulijeva blagoslovljena voda. Više pročitajte ovdje

16:50 Ministar Damir Krstičević i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj donijeli su odluku o otkazivanju sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske na vježbi European Challenge 20 koja se održava u Njemačkoj. Više pročitajte ovdje

16:41 Stožer civilne zaštite Istarske županije javlja kako su zbog sumnje na zarazu koronavirusom uzeti uzorci kod dvije osobe u samoizolaciji. Rezultati nalaza bit će poznati tijekom sutrašnjeg dana.

16:30 Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije javili su da su danas zbog sumnje na oboljenje uzrokovano koronavirusom kod dvije osobe, pod epidemiološki nadzor stavljeni učenici i djelatnici jedne karlovačke srednje škole te štićenici i osoblje jednog obiteljskog doma. Više pročitajte ovdje

16:21  - 46 Hrvata upućeno je u samokarantenu. Ostali stranci i Hrvati će biti ukoliko je potrebno upućeni u karantenu. Kažem, ukoliko će biti potrebno jer traje rasprava na višim nacionalnim razinama da se Talijani vrate - kazao je Luka Brčić, načelnik Stožera Civilne zaštite SDŽ.

Naveo je kako je ukupni broj 91 osoba, među kojima je 36 stranaca, a među strancima je 9 Talijana. 

Postavilo se pitanje kako je trajekt poslan iz Ancone jučer navečer s obzirom da je Italija proglašena crvenom zonom, međutim Brčić je rekao kako ni oni nemaju odgovor na to pitanje. 

14:47 -  Premijer Andrej Plenković sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite danas u 16 sati u Banskim dvorima u vezi daljnjih mjera i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj.

Teme sastanka bit će zdravstveno stanje i sigurnost građana, priprema mjera za gospodarske sektore te angažman Hrvatske na razini EU-a kao predsjedavajuće Vijeća EU-a, rekao je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Video: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

14:30 - Dvije osobe nalaze se u izolaciji u Općoj županijskoj bolnici Vukovar radi sumnje da su zaražene koronavirusom. Kako se neslužbeno doznaje radi se o 80-godišnjakinji iz Tompojevaca, sela nedaleko od Vukovara, i njenoj unuci. Više pročitajte ovdje.

13:39 - U ovom trenutku radi samoizolacije zbog sumnje na koronavirus u Hrvatskoj je bolovanje otvorilo 162 ljudi. Više pročitajte ovdje.

13:18 - Pulski gradonačelnik Boris Miletić potvrdio je da je pismo sličnog sadržaja Plenkoviću uputio i obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin. "Mogu ga uputiti i ja, no jučer sam kontaktirao Plenkovića na tu temu. Mislim da bi Vlada trebala uvažiti specifičnost Istarske županije, jer nije isto stanje u Istri, u Slavoniji ili na jugu Dalmacije", kazao je Miletić.

Naše službe pripremaju svo što je potrebno za nadoknadu nastave ili mogućnost on-line edukacije, rekao je Miletić istaknuvši kako treba djelovati preventivno.  Stožer civilne zaštite Istarske županije u utorak je zatražio od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatvaranje svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te visokoobrazovnih institucija na području Istre do 14. travnja.

Iz Nacionalnog stožera odgovoreno je da zasad u Hrvatskoj nema potrebe za takvim mjerama. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj u ovom je trenutku povoljna, s obzirom da nije zabilježena lokalna transmisija bolesti, pa Nacionalni stožer smatra da zasad nema potrebe za zatvaranjem vrtića, škola i fakulteta, rečeno je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da Nacionalni stožer zasjeda svakog dana i pažljivo razmatra takve mjere. "Ako se epidemiološka situacija promjeni, mi ćemo naći neki način da se to promijeni", poručio je Capak.

12:26 - "Sve međunarodne aktivnosti saborskih zastupnika su odgođene, sjednice idu, ali pratit ćemo što će se događati i kakve su preporuke pa ćemo se tako i ponašati", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

12:19 - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da će biti spremni aktivirati online nastavu donese li Nacionalni stožer civilne zaštite preporuku o zatvaranju škola, naglasivši da svaku odluku treba dobro pripremiti kako bi se izbjegle ishitrene situacije. Više pročitajte ovdje.

11:59 - Gradonačelnik Labina Valter Glavičić uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga moli da dopusti zatvaranje škola i vrtića u Istri zbog koronavirusa. Više pročitajte ovdje.

Video: Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

11:48 - Službenici mole umirovljenike da ne dolaze u Mirovinski. "Naš poslodavac, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, je u dobroj namjeri pozvao sve osiguranike koji u ovoj godini ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu mirovinu, da dođu u područne službe i urede Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i da se na vrijeme informiraju o uvjetima odlaska u starosnu mirovinu. Obzirom na situaciju s coronavirusom ( COVID-19), a budući se radi o rizičnoj populaciji starijoj od 60 godina, molimo osiguranike i umirovljenike da privremeno odgode svoj dolazak u Zavod, kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj ali i radnike Zavoda i njihove obitelji", stoji u apelu Radničkog sindikata. 

9:35 – Mikrobiolog Gordan Lauc poručio je u emisiji U mreži Prvog da, prema najnovijim istraživanjima, za zaštitu od zaraze koronavirusom nije dovoljna udaljenost od jednog metra ta da bi trebala biti najmanje dva do tri metra.

9:33 – Jadrolinija od danas obustavlja trajektni promet s Italijom. Više pročitajte ovdje.

9:27 –  Ministar zdravstva Vili Beroš uoči užeg kabineta Vlade kazao je da se razgovara o novim mjerama u vezi s koronavirusom. 

"Testira se još osam uzoraka. No, svakog trena dođe netko novi", kazao je ministar. Demantirao je da Hrvatska dnevno ima resursa samo za 40 testiranja. ''Nije istina, možemo testirati koliko je potrebno'', rekao je Beroš.

Na pitanje jesu li spremni na nove mjere, pa i na zatvaranje granica ministar je rekao: "Naravno. Spremni smo ne samo na ovaj scenarij koji je u ovom trenutku pod kontrolom, nego i na mnoge druge. Poduzet ćemo mjere koje su potrebne da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana.

Ilustracija
1/19

"Jučer je Nacionalni stožer donio svoj stav. Držimo se savjeta epidemiologa", kazao je ministar na ponovljeno pitanje o mogućnosti zatvaranja škola.

Novinari su pitali ministra o sinoćnjem događaju u KB Dubrava gdje je zatvoren hitni prijam kada je došla osoba sa simptomima gripe. "Pa mislim da osoba nije pogriješila, nije boravila izvan Hrvatske, nije bila u kontaktu s nekim zaraženim, došla je sa simptomima, zdravstveni djelatnici dobro su reagirali, o svemu sam promptno bio informiran, taj pacijent nije bio pozitivan. Građani trebaju prvo nazvati", kazao je Beroš.

8:16 –  U idućim danima možemo očekivati još slučajeva, ali je važno da svi zdravstveni djelatnici razmišljaju o bolesnicima i kontaktima, kazao je Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike "Fran Mihaljević, javlja HRT. Upozorio je još jednom građane da, prema uputama Stožera, potencijalnu izloženost virusu iskomuniciraju telefonski s liječnicima obiteljske medicine da bi se na pravi način usmjerili do hitne kako se ne bi dogodilo ono što se sinoć dogodilo u KB Dubrava.

7:28 –  Kako doznajemo, danas bi se mogla donijeti odluka o tome da se postrože mjere. Zasad nema zatvaranja škola.

7:21 –  Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u Zagrebu. Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla sa sajma u Münchenu. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 16 oboljelih osoba.

Video: Krunoslav Capak otkrio koliko se testova na koronavirus dnevno radi u Hrvatskoj

7:06 – Trajekt iz Ancone uplovio je u Split. Više pročitajte OVDJE.

7:04 – Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da muškarac koji je sinoć došao u KB Dubrava, a zbog čega je i zatvoren Hitni odjel, negativan na koronavirus.

Podsjetimo, zbog sumnje na koronavirus u utorak popodne zatvoren je hitni odjel Kliničke bolnice Dubrava. Ministar Beroš rekao je da je na hitni prijam došao bolesnik sa sumnjom na gripu, no kako se zbog cjelokupne epidemiološke slike ne može isključiti i sumnja na koronavirus, on je upućen u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Prema onima koji su zatečeni na hitnom prijemu KB Dubrava i bili s njime u doticaju, bit će provedene potrebne mjere, dodao je ministar.

 

Ključne riječi

Komentara 91

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
08:47 11.03.2020.

Zašto još pristaju trajekti iz Italije ? Pa ni Austrija, Slovenija, Crna Gora, Srbija, Malta ne puštaju Talijane više.

MO
montrose
11:23 11.03.2020.

Bez Panike samo tako je pocelo i u Italiji da 10 zarazeni pre dve nedelje , sad imaju 10149 zarazeni i 631 mrtvih !

MU
mundial100
09:40 11.03.2020.

mozda 1600 slucajeva a ne 16. cemu lagati, ionako ce sobari konobari i taksisti ovo ljeto na kupanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije