Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Divjak o zatvaranju škola: Treba izbjegavati ishitrene odluke

Blaženka Divjak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
11.03.2020.
u 12:22

Napomenula je da se svakodnevno procjenjuje sigurnost učenika u školama, za koje je Ministarstvo razradilo različite scenarije i testiralo opcije, a srednjim školama poslali su dodatnih četiri milijuna kuna kako bi se dokupila oprema za siromašne učenike.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da će biti spremni aktivirati online nastavu donese li Nacionalni stožer civilne zaštite preporuku o zatvaranju škola, naglasivši da svaku odluku treba dobro pripremiti kako bi se izbjegle ishitrene situacije.

Kako su objasnili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, odluku o zatvaranju obrazovnih ustanova Ministarstvo ne može donijeti bez preporuke Stožera civilne zaštite.

Blaženka Divjak
1/15

Donese li Stožer takve preporuke, mi ćemo biti spremni, rekla je Divjak novinarima nakon užeg kabineta Vlade, napomenuvši da rade različite scenarije, koje uključuju različite uzraste učenika i različite situacije opremljenosti u školama.

Međutim, upozorila je, takva bi odluka osim na škole utjecala i na obitelji. "Ako ostavite malu djecu kod kuće, treba vidjeti kako to utječe na samu obiteljsku dinamiku. To su odluke koje se trebaju dobro pripremiti i sigurno trebaju biti utemeljene na procjenama onih koji su za to stručni", istaknula je Divjak.

Napomenula je da se svakodnevno procjenjuje sigurnost učenika u školama, za koje je Ministarstvo razradilo različite scenarije i testiralo opcije, a srednjim školama poslali su dodatnih četiri milijuna kuna kako bi se dokupila oprema za siromašne učenike.

Upitana čeka li se s mjerom zatvaranja škola zbog lanjskog štrajka prosvjetnih radnika te ugrožava li se čekanjem zdravlje djece, posebice u Istri, ministrica je ponovila da se svakodnevno procjenuje sigurnost djece jer je sigurnost učenika, nastavnika i građana na prvom mjestu.

"Važno je da budemo svjesni situacije, da hladne glave odlučujemo i da planiramo postupno i utemeljeno na argumentima, da o tome odlučuju stručnjaci i da se izbjegne bilo kakva ishitrena reakcija koja ne bi bila dobra za sustav", naglasila je Divjak.

Video: Krunoslav Capak otkrio koliko se testova na koronavirus dnevno radi u Hrvatskoj

Komentara 2

TI
Tigar60
13:51 11.03.2020.

Gospođa nije mejerodavna da to odlučuje , nego struka. Doktori.

RI
ribar110
13:21 11.03.2020.

Glavno da štrajk nije bio ishitrena odluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije