Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebačka nadbiskupija objavila upute za vjernike zbog širenja koronavirusa

Škropionice na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama trebaju ostati prazne i kao takve, ističe Bozanić, znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo.
11. ožujka 2020. u 19:56 15 komentara 7070 prikaza
Zagrebačka nadbiskupija objavila nove odredbe i upute zbog koronavirusa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zagrebačka nadbiskupija pozvala je u srijedu svećenike i vjernike da se zbog širenja koronavirusa suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i skupove ako imaju simptome respiratornih infekcija te je savjetovala da se u škropionicama ne čuva i u njih ne ulijeva blagoslovljena voda.

Hrvatska vojska European Challenge 20 HV ne ide na vježbu u Njemačku: Zbog koronavirusa otkazano sudjelovanje

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić pozvao je da se od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti suzdrže svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne tegobe, svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa te starije osobe, a posebno kronični bolesnici.

Zagrebačka nadbiskupija objavila nove odredbe i upute zbog koronavirusa
1 / 6
Zagrebačka nadbiskupija objavila nove odredbe i upute zbog koronavirusa

Škropionice na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama trebaju ostati prazne i kao takve, ističe Bozanić, znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo. 

Vjernici će zato pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.

Bez rukovanja u znak mira, hostija na dlan

Rukovanje kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ili u službama Božje neće se koristiti, a vjernici će biti pričešćivani primanjem svete hostije na dlan jedne ruke kako bi je drugom rukom prinijeli ustima. 

Ilustracija DOŠLI IZ AUSTRIJE I NJEMAČKE Tri nova slučaja zaraze koronavirusom: 'Stabilno su i ne boluju od težeg oblika bolesti'

"Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenom hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost", poručio je kardinal Bozanić i dodao kako svi trebaju jačati u brizi jednih za druge te da je svatko pozvan učiniti svoju dužnost i živjeti svoj poziv. 

"Ovo je prilika za razna savezništva u dobru, u kojemu se u društvenoj zajednici trebaju povezati: ljubav prema čovjeku, zdravstveni sustav, znanost, gospodarstvo i političke odluke", ocijenio je Bozanić.

VIDEO: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Deleted user:

    Ne uzdaju se baš u božju zaštitu.

  • neboiznadzagreba2:

    Ni jednom riječju nije spomenuta vjera i najčešće spominjane riječi u Novom zavjetu. :"Ne bojte se!". Isus je dodirom liječio gubavce, a biskup mi brani križati se svetom vodom i zaželiti mir, toliko o jakosti i čvrstini njegove vjere.

  • Beny:

    Cek malo, ako je voda blagoslovljena i ako iza tog blagoslova stoji sef odozgo osobno, kako se onda boje da bi joj mogao tamo neki bezvezni virus naskoditi?!