Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Odobrene nove mjere: Od petka nema nastave u Istri

Plenković predvodio sastanak o koronavirusu u Banskim dvorima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/18
11.03.2020.
u 18:51

Teme sastanka bit će zdravstveno stanje i sigurnost građana, priprema mjera za gospodarske sektore te angažman Hrvatske na razini EU-a kao predsjedavajuće Vijeća EU-a

Premijer Andrej Plenković sazvao je za danas sastanak s nadležnim ministrima i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite u Banskim dvorima u vezi daljnjih mjera i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj. Teme sastanka bili su zdravstveno stanje i sigurnost građana, priprema mjera za gospodarske sektore te angažman Hrvatske na razini EU-a kao predsjedavajuće Vijeća EU-a. Nakon dva i pol sata premijer i ministri obratili su se javnosti, te je donesena odluka da se odustavlja nastava u Istri. 

18:57 - Sve mjere koje radimo radimo jer je Italija jako blizu. Normalno je da pratimo trendove i gospodarske razmjene i sve što se bude zbivalo s hrvatskim gospodarstvom je relevantno za njihovu likvidnost i ove mjere će ići na jačanje otpornosti bez presedana. Ovakva situacija u Europi je bez presedana. Imamo razumjevanja za naše gospodarstvenike i naš turizam - kazao je Plenković.

 

18:51 - Mi smo poslali upute svim ravnateljima u Hrvatskoj kako bi napravili nužne korake kako bi se pripremili. Ovo što moraju napraviti ravnatelji, moraju napraviti sutra. Na Carnetu postoji help desk koji im može pomoći. Najvažnije je da se naprave e-zbornice - kazala je Divjak i istaknula da oni koji nemaju opremu njima će se posuditi, a za učenike od 1-4 razreda će ići program na HRT 3. 

Istaknula je kako učitelji moraju biti u kontaktu s roditeljima. Navela je kako su pripremljeni videi za starije učenike osnovne škole i srednje škole kojim će se njima služiti. 

- Nastava će teći, a učenici neće gubiti dane. S obzirom da je priprema bila 20-ak dana, pripremljeno je da se nastava ne gubi - izjavila je ministrica koja je ispričala kako će vidjeti i na europskoj razini što mogu učiniti. 

Plenković predvodio sastanak o koronavirusu u Banskim dvorima
1/7

Ministrica Blaženka Divjak kazala je kako su poslali dodatna sredstva školama kako bi se kupila dodatna oprema siromašnijim učenicima. 

18:48 Upitan je li na stolu rebalans proračuna, Plenković je kazao da nema rebalansa jer se ništa takvo ne događa, no kako se bude razvijala kriza tako će se vidjeti hoće li biti potrebno. 

Ministar Davor Božinović osvrnuo se na pitanje trajekta iz Ancone kazao je kako će Italija primiti svoje državljane, a drugi stranci će biti smješteni u karanteni. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako imamo preko 800 kreveta i mišljenja je kako kapaciteta ima dovoljna. 

18:40  - Nekoliko riječi o današnjem sastanku kojeg smo danas održali vezano za suzbijanje koronavirusom. Danas sam bio u kontaktu s istarskim županom Fabrizijem Radinom. Nakon razmotrene situacije predlažemo da se obustavi nastava u Istri od petka - kazao je Plenković i naveo kako će se nastava održavati online od ponedjeljka. 

Istaknuo je kako će HRT na trećem programu puštati materijal koji će biti zamjena za nastavu.  Potvrdio je kako je u Republici Hrvatskoj 19 slučajeva oboljelih od koronavirusa, te je naveo kako prate situacije u susjednim zemljama posebice Italiji. 

- Jučer smo imali sastanak Europskog vijeća. Predložili smo nekoliko mjera - kazao je Plenković i naveo kako su uključivale mjere suzbijanja koronavirusa kao i financijske pomoći, među kojima je već najavljena pomoć od 25 milijardi eura. 

- Cilj Vlade Republike Hrvatske bit će očuvanje radnih mjera. Naći ćemo mjere koje će pomoći našim poduzetnicima kad je riječ o likvidnosti, založit ćemo se za likvidnost davanja, odnosno poreza i prireza. Predložit ćemo i zakonske promjene kako bi pomogli svima koji će biti pogođeni ovom krizom. Posebno želim istaknuti da se proračun dobro puni. Nema prijetnje za plaće i mirovine, želim jasno poslati tu poruku hrvatskoj javnosti - kazao je premijer. 

- Hrvatska je kao predsjedavajuća pokazala jako agilan pristup. Ministrar Beroš održao je dva sastanka vezana za koronavirus - naveo je i dodao: - Hrvatska je pokazala liderski pristup. Javnost je bila o svemu na vrijeme bila obaviještena. 

17:20

Na sastanku su prisutni ministri, članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite te premijer Andrej Plenković. 

Plenković predvodio sastanak o koronavirusu u Banskim dvorima
1/6

16:04

 - Nismo još pred recesijom, no nećemo proći neokrznuto - kazao je ministar Oleg Butković prije sastanka u Banskim dvorima, istaknuvši kako je ovo udarac za prijevoznički sektor. 

 

Podsjećamo, u Hrvatskoj je do sada zabilježeno 16 slučajeva oboljelih od koronavirusa. 

VIDEO: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

 

Komentara 10

DU
Deleted user
19:17 11.03.2020.

A što je sa Austrijom Njemačkom , priča se samo o italiji a nove zaraze dolaze iz drugih zemalja...

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:54 11.03.2020.

Koje spodobe...ukinuti nastavu u istri...a što je sa studentima koji su mobilni i putuju iz istre i studiraju u drugim krajevima zemlje...podhitno treba obustaviti sva osobna putovanja, sve škole i vrtiće zatvoriti na 3 tjedna....a na posao samo hitne službe... sa svim mjerama stalno kaskate po mjesec dana zato vam ništa ne uspijeva..

JA
Jahutockakom
19:22 11.03.2020.

Badava ukidanje nastave kad i dalje pustaju ljude preko granice-stotine hrv.drzavljana u Istri radi u Italiji i nesmetano dolaze kuci kao potencijalni siritelji zaraze na vlastite obitelji i sve s kojima dolaze u kontakt! Trebalo je odmah zabraniti ulazak iz Italije u Hrvatsku svima,a ne ovako,fol Talijane kontroliraju a ostalima gledaju kroz prste-a svi dolaze iz drzave koja je cijela proglasena crvenom zonom i karantenom!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije