Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽILI 25.000 KUNA

Policajka službenim autom naletjela na jazavca na A1, MUP tužio Hrvatske autoceste zbog toga

Pojačan promet na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
21.11.2022.
u 09:56

Do nesreće je došlo u svibnju na južnom kolniku autoceste A1, dionice prometni čvor Jastrebarsko – prometni čvor Zdenčina

Ministarstvo unutarnjih poslova tužilo je Hrvatske autoceste te traže naknadu od 24.000 kuna za popravak službenog automobila i još 2.500 kuna za troškove nakon što je njihova službenica na autocesti naletjela na jazavca. 

Do nesreće je došlo u svibnju na južnom kolniku autoceste A1, dionice prometni čvor Jastrebarsko – prometni čvor Zdenčina. Policajka Ivana je upravljala osobnim automobilom desnom prometnom trakom te je prednjim dijelom vozila naletjela na jazavca, piše Danica.hr.

- Prometna nezgoda se dogodila negdje oko 2 sata u noći, a ja sam se vozila brzinom od otprilike 140 kilometara na sat. Vidljivost je bila slaba, uobičajena za noć. Nakon prometne nezgode, na vozilu je oštećen prednji donji dio, odnosno kiler iz kojeg je iscurila voda. Pustila sam gas čim sam uočila nešto na cesti, a pri tolikoj brzini nisam niti mogla naglo kočiti te je u trenutku udarca brzina bila znatno manja - ispričala je policajka na sudu. 

Tijekom suđenja utvrđeno je kako su 'na području autoceste gdje se dogodila nesreća bile postavljene zaštitne žičane ograde koje su tehnička sigurnosna konstrukcija sa svrhom zaštite prometa od divljači i drugih životinja te sprečavanja prijelaza vozila i pješaka sa okolnih putova na trasu autoceste'.

- Osim toga, nisu zabilježena nikakva oštećenja na zaštitnoj ogradi, niti prokopi ispod ograde, pa sud smatra kako je HAC poduzeo sve mjere zaštite koje je bio dužan poduzeti, stoga je pretrčavanje jazavca nenadan događaj na koji HAC u utvrđenim okolnostima nije mogao utjecati. Također, ovdje valja uzeti u obzir i činjenicu da je jazavac životinja koja živi u podzemnoj jazbini i isto tako se kreće ispod zemlje. Dakle, MUP nije dokazao da je na strani HAC-a postojao propust u pogledu održavanja ceste - zaključuje se u nepravomoćnoj presudi.

Sud je, dakle, u cijelosti odbio tužbu Ministarstva unutarnjih poslova, a presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku.

Ključne riječi

Komentara 6

VV
Vražji Vrag
12:59 21.11.2022.

"Jazavac pred sudom", ima neka priča o tome...

LA
laptopxp1
12:07 21.11.2022.

Odgovornost HAC-a nije sporna, ali upala mi je u oči izjava policajke: Vidljivost je bila slaba, a vozila je 140 km/h.

Avatar utunelu
utunelu
12:52 21.11.2022.

Ona samo može dizati tuzbu kao privatna osoba a ne djelatnik mup-a pitanje kada mup podiže neosnovane kazne može li se dignuti optuznica protiv MUPA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije