Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LGBT ZAJEDNICA ŽELI PROMJENU USTAVA

Može li se zahtjev s Pridea ispuniti? 'Pravo na gej brak uvesti može samo novi referendum'

Zagreb: Povorka ponosa po prvi puta krenula s Trga svetog Marka
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
22.09.2020.
u 17:10

LGBT zajednica želi promjenu Ustava za jednaka prava svih obitelji. Može li se zahtjev sa Zagreb Pridea ispuniti?

Ovogodišnji Zagreb Pride protekao je u znaku proglasa da će se LGBT zajednica boriti za ustavnu jednakost, da im Ustav predstavlja zid koji moraju srušiti jer ograničava i guši njihove slobode. Zahtijevaju postupak promjene Ustava kojim bi se izjednačila prava svih obitelji jer drže da je ustavno ograničenje iz 2013., kada je nakon referenduma u Ustav uneseno da je brak zajednica muškarca i žene, zastarjelo, besmisleno i protuprirodno.

Kakvo je stanje u EU?

Premda polovica država EU ima bračnu jednakost za heteroseksualne i istospolne parove, a ostale zemlje poput Hrvatske registrirano životno ili civilno partnerstvo za istospolne parove i brak za heteroseksualne, postavlja se pitanje može li se i pod kojim uvjetima mijenjati ustavna definicija braka? Ustavnopravni stručnjak Mato Palić ističe da ni Sabor dvotrećinskom većinom ne može izmijeniti definiciju braka u Ustavu pa umjesto definicije da je brak zajednica muškarca i žene izglasati “i osoba istog spola”.

– Kako je ta definicija braka unesena u Ustav nakon referenduma narodne inicijative, ona se može promijeniti samo na novom referendumu. Sabor ili LGBT zajednica mogu jedino zahtijevati postupak izmjene te ustavne odredbe o braku na referendumu, no nije sada realno da bi ta inicijativa uspjela – kaže Palić.

>> VIDEO Zagreb Pride 2019.

S ovogodišnjeg Zagreb Pridea poručeno je i da traže postupak promjene Ustava kojim bi se izjednačila prava svih obitelji, no definicije obitelji u Ustavu nema. Naime, u Ustavu se samo navodi da su obitelj i majčinstvo pod posebnom zaštitom države. Od 2001., kada je Nizozemska kao prva zemlja u svijetu legalizirala homoseksualni brak, danas, 19 godina poslije, u EU pravo na brak istospolnim parovima jamče Malta, Njemačka, Irska, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Španjolska, Portugal, Švedska, Luksemburg i Austrija. Registrirano životno ili civilno partnerstvo za istospolne parove uz Hrvatsku imaju Mađarska, Češka, Grčka, Cipar, Italija, Estonija, a Litva, Letonija, Poljska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska ne dopuštaju ni partnerstva ni brakove za istospolne parove. Docent Ivan Šimović s Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta na pitanje može li EU ili Vijeće Europe nametnuti članicama da omoguće i istospolnim parovima pravo na brak kaže da ne može dodajući:

– Ni EU ni Vijeće Europe nemaju ovlasti za uređivanje nacionalnog materijalnog obiteljskog prava država članica, niti Sud Europske unije može nametnuti državama članicama obvezu uvođenja istospolnog braka. Sud EU u predmetu Coman i drugi poručio je da nema ovlasti državama članicama naložiti da urede istospolne brakove. Prema Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u članku 12. muškarci i žene imaju pravo stupiti u brak u skladu s domaćim zakonima koji uređuju ostvarenje tog prava. Prema kasnije donesenoj Povelji EU o temeljnim pravima, pravo na brak i osnivanje obitelji jamči se u skladu s nacionalnim zakonima koji uređuju to pravo – govori Šimović.

Prava istospolnih partnera

Inače, Coman koji je Rumunj, a koji se vjenčao s partnerom u Belgiji, tražio je da mu Rumunjska, koja nema ni registrirano partnerstvo, prizna brak jer mu je bila ograničena sloboda kretanja zbog toga što za Rumunjsku njegov partner nije član njegove obitelji. Sud EU presudio je da Rumunjska treba Comanu priznati učinak prava koji proizlazi iz njegova sklopljenog braka u Belgiji, jer je zbog toga Comanu bilo ograničeno pravo slobode kretanja jer u Rumunjsku nije mogao s njim doći i njegov partner, kao i pravo na uživanje obiteljskog života, ali i poručio da nema ovlasti da naredi Rumunjskoj da prizna taj brak. Drugim riječima, tom presudom Rumunju je priznato pravo na obiteljski život s njegovim partnerom u Rumunjskoj, ali ne i brak koji je sklopio u Belgiji.

U Hrvatskoj istospolni parovi u registriranom životnom partnerstvu imaju sva prava na papiru kao i heteroseksualni parovi osim prava na posvajanje djece. Mogu steći roditeljsku skrb za dijete svog partnera, osobe istospolne orijentacije kao samci mogu posvojiti dijete, ali ne i kao par. No, iako se definicija braka sada ne može promijeniti, stručnjaci ističu da je pitanje vremena kada će se pod utjecajem trendova iz EU i kod nas istospolni parovi dobiti pravo na brak.

Komentara 74

BL
bluescreen
17:18 22.09.2020.

Obitelj niste vi.

DA
damyr26
17:38 22.09.2020.

Teror manjine nad većinom. Definicija braka u ustavu je dobra i ne treba je mijenjati .

Avatar Mali Berica
Mali Berica
17:42 22.09.2020.

Ustav ne mogu promijeniti, ali mogu promijeniti psihijatra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije