Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Ljubičić iz Runovića

Mozak pametnih bicikala: 'Za pet godina moći ćemo izrađivati rakete'

Inovator Mario Ljubicic predstavio je doradeni elektricni bicikl
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/6
02.04.2021.
u 21:30

Cijena bicikla je 2400 eura s PDV-om, a zainteresiranih kupaca ne manjka

Mario Ljubičić, genijalac iz Runovića koji je dva puta osvojio Grand-prix na međunarodnom sajmu inovacija Arka u Zagrebu, živi svoj san. Otvorio je tvrtku i u svome kraju proizvodi električne bicikle-turističke vodiče koje je nazvao Guide B. Riječ je o pametnom biciklu koji “komunicira” s korisnikom i “govori” na svim vodećim svjetskim jezicima.

“Tesla iz Runovića”, kako Ljubičiću tepaju u njegovu kraju, javnosti je predstavio novi, dorađeni bicikl, koji je znatno poboljšan u odnosu na demo-model. 

Nijemci žele sto komada

– Završili smo dugotrajan, ali zanimljiv posao. Prošlog lipnja predstavili smo model koji je bio skup, pun elektronike i tehnologije, ekran je bio velik i bila je velika mogućnost oštećenja. Jednostavno, mučio me proizvod zbog skupe i komplicirane izvedbe. Nismo pokrenuli proizvodnju tog modela koji smo nazvali prijelaznim, već smo razvili novi model. Tada smo postavili temelje za vrhunsku elektroniku, pouzdanu bateriju, kvalitetniji softver i okvir. Električni bicikl pun je detalja koji se ne vide, ali zahtijevaju puno rada – kaže Mario Ljubičić, 23-godišnji student elektrotehnike Sveučilišta u Dubrovniku.

31.03.2021., Runovici - Inovator Mario Ljubicic predstavio je doradjeni elektricni bicikl ciji je prototip dobio grand prix na zadnjoj Arci, a sada krece u proizvodnju. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

– Na prvom su nam mjestu sigurnost, udobnost, jednostavnost, elegancija i izdržljivost. Tim smo se parametrima vodili razrađujući novi model. Naš novi proizvod prošao je dug i detaljan razvojni put, brojna ispitivanja i simulacije. Usavršili smo ga do detalja. Švicarska tvrtka Capital Concept čula je za nas, javila nam se i uložila novac da pokrenemo proizvodnju u Imotskoj krajini. Uložili su u strojeve, kalupe, slaganje i omogućili nam da krenemo s masovnom proizvodnjom – govori Ljubičić.

Imaju vrhunski projekt, kao i investitora, pa su odlučili izići iz garaže njegove obiteljske kuće i prijeći u razvojni centar u Imotskom.

– Otvorili smo ga u rujnu 2020., preselili smo se i nastavili razvoj. Sve naše zamisli počinju u razvojnom centru. U Obradnom centru u Posušju pokrenuli smo proizvodnju, a u našem proizvodnom centru u Runoviću radimo finalno sklapanje proizvoda – pojašnjava Ljubičić.

Guide B vam bira rutu koja vam najviše odgovara uzimajući u obzir vašu kondiciju, interese, ali i vremensku prognozu, opisuje vam prostor kroz koji vozite, od njega možete dobiti informacije o svemu što vas zanima.

– On je najzabavniji vodič na svijetu. Imamo internet i GPS sustav, a preko aplikacije imate uvid u sve vožnje i lokacije koje ste posjetili pa u svakom trenu možete analizirati vožnje, a možete igrati i igre. On će vas uputiti na zanimljivosti koje možete vidjeti i posavjetovati vas gdje ćete jesti – predstavlja Ljubičić pametni bicikl.

Pozvali su lokalne proizvođače, OPG-ove i sve koji su zainteresirani da stave svoju ponudu na njihovu aplikaciju.

– Guide B je predviđen za sve terene. Imamo nekoliko oblika bicikla, svakome ga možemo prilagoditi, od modernog retrobikea, niže varijante s ravnim gornjim dijelom, varijantom sa spuštenim gornjim dijelom... Ima aluminijski okvir, vrhunsku tehnologiju, sjedalo udobno svakome, pažljivo smo birali sve komponente. Motor je snage 250 W, a postiže brzinu od 25 km na sat. Čvrst je i uhodan, baterija, na kojoj smo se dosta naradili, integrirana je u okvir, odgovara joj svaka vrsta punjača, a i sami ćemo uskoro predstaviti svoju punionicu za bicikl. Prva će biti u Imotskom, pred našim razvojnim centrom, a planiramo ih i u drugim destinacijama u kojima ćemo imati kupce svojih proizvoda. Sve ostale funkcije prebacili smo na mobilnu aplikaciju – govori Ljubičić.

Cijena bicikla je 2400 eura s PDV-om, a zainteresiranih kupaca ne manjka.

– Imamo narudžbu za više od sto komada za jednu njemačku tvrtku. Na njima trenutačno radimo – govori Ljubičić.

Njegov bicikl zainteresirao je i domaće kupce. Javljaju im se tvrtke za najam bicikala koje žele obogatiti svoju ponudu, turističke zajednice, restorani, iznajmljivači, pojedinci, ali i jedna hotelska kuća s Hvara koja je naručila 10 komada.

– Teško se ne zaljubiti u naš model! – tvrdi Ljubičić.

Imoćani će ga na Uskrsni ponedjeljak moći i isprobati.

Suradnja s Posušjem

– U Imotskom ćemo izložiti desetak različitih modela, a slične prezentacije planiramo u cijeloj Hrvatskoj – najavljuje Ljubičić.

U njegovoj tvrtki Ljubičić Technology za početak radi sedam ljudi. Nije lako, kaže on, proizvoditi jedan bicikl u dvije države, od kojih je jedna član Europske unije, a druga nije.

– Radimo sve legalno, komplicirano je zbog papira i carina, ali u Splitsko-dalmatinskoj županiji nemamo takav obradni centar koji ima strojeve i stručnjake kao što ga ima Posušje. Okupljaju entuzijaste, njihovi stručnjaci, prije svega strojari, stavili su nam se na raspolaganje i pružili nam svu potrebnu pomoć. Ne bismo uspjeli bez njih – govori Ljubičić.

Međutim, njihove su ambicije velike. Žele proizvoditi 1000 komada godišnje.

– Na području Imotskog napravit ćemo veliki kampus s obradnim centrom, razvojnim centrom, restoranom za radnike i svim sadržajima koje ima jedan suvremeni pogon. Naši investitori Švicarci spremni su nas financijski pratiti i uložiti u proizvodni pogon u Imotskom. Za pet godina moći ćemo napraviti raketu u Runovićima! – tvrdi Mario Ljubičić.

Komentara 5

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
00:58 03.04.2021.

Rimac i on su pazentirali nesto i zaposlili ljude , dok su Holy i Tomasevic , trosili novac iz proracuna i pljuvali po takvim ljudima

DU
Deleted user
22:58 02.04.2021.

Čim napravite tu raketu, lansirajte plenkija i njonju na mjesec...

DH
dalibor.hren
11:02 03.04.2021.

Bicikl za predsjednika, jer je pametni bicikl!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije