Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi online alat

Mozaikveza.hr dosad je prikupio 900.000 veza politički izloženih osoba

Mozaik aplikacija
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
29.09.2018.
u 22:18

GONG-ov projekt bavi se poslovnim, političkim, imovinsko-pravnim, obiteljskim i interesnim vezama.

Mozaikveza.hr novi je javno dostupan online alat preko kojeg se uz nekoliko klikova mogu pretražiti veze politički izloženih osoba. Tako se za, primjerice, nekog političara na jednom mjestu može vidjeti koju funkciju ima u političkoj stranci, gdje je zaposlen ili koju funkciju obnaša, ima li udjele u tvrtkama... Ali isto tako mogu se vidjeti i podaci o bivšim funkcijama.

Osim poslovnih, političkih i imovinsko-pravnih veza, Mozaik se bavi i obiteljskim te interesnim vezama politički izloženih osoba. Mozaikveza.hr projekt je nevladine udruge GONG, a u njemu su podaci preuzeti iz registara i baza tijela javne vlasti, tako da taj online alat omogućava jednostavno pretraživanje javno dostupnih podataka. No u GONG-u su jučer na predstavljanju svog projekta istaknuli da je, iako je Mozaik razvijan po željema i potrebama istraživačkih novinara, aktivista, programera i znanstvene zajednice, prikupljanje registra od tijela javne vlasti razotkrilo pravu sliku otvorenosti odnosno zatvorenosti javnih podataka u Hrvatskoj.

Tako je među ostalim navedeno da samo 21 posto tijela na svojim stranicama objavljuje registre i baze podataka. Stoga je značajan broj ključnih javnih izvora nedostupan u strojno čitljivu formatu pogodnom za ponovnu upotrebu. U Mozaiku su tako trenutačno podaci iz Sudskog registra te registara udruga i neprofitnih organizacija. Tu su još i podaci o isplatama iz državne riznice, funkcijama u tijelima javnih vlasti i funkcijama u političkim strankama te podaci iz imovinskih kartica.

Na osnovi tih prikupljenih i unesenih registara Mozaik sada ima 390.000 fizičkih osoba, 280.000 pravnih osoba, četiri milijuna podataka o fizičkim i pravnim vezama te 900.000 veza. Bitni registri koje GONG još nije dobio su Obrtni registar, podaci iz Narodnih novina o imenovanjima/razrješenjima i javnoj te bagatelnoj nabavi, zatim podaci o odobrenim subvencioniranim kreditima HBOR-a. Mozaiku su zasad nedostupni i Registar poreznih dužnika, imovinske kartice sudaca, Registar koncesija, Registar stvarnih vlasnika tvrtki te financijski podaci o trgovačkim društvima koje prikuplja FINA. Vrijednost projekta Mozaikveza je 450.000 eura, a najveći je dio toga novca došao iz Googleova Digital News Innovation Funda. Alat je dostupan i na društvenim mrežama.

Mozaik aplikacija
1/6
Ključne riječi

Komentara 2

AO
ante.oreskovic75
08:15 30.09.2018.

Konačno svimožemo cijeniti GONG,hvala na učinjenom!

DU
Deleted user
11:15 30.09.2018.

Jesenti milu bigulicu, to je fantastično, fenomenalno i famozno (= 3F),. Hrvatska je zemlja kakva se može samo poželjeti. Eto, konačno imamo platformu mozaikveza.hr, a penzićima su penzije povećane za 69 kuna u prosjeku. Kršni likota Milionović dr. Dado završio je u povijesnoj ropotarnici, a Brkić Vasilije čeka da su mu se završi sapunjanje daske pa da se i on pridruži dr. Dadi. S druge pak strane vukovarski gazda Penava Ivek sprema se njegovu banskodvorsku ekscelenciju Andrjušu P. udariti onamo gddje ga najviše boli - u Pupovac dr. Milojka, koji je prekjučer na zagrebačkom Dolcu samo pukim slučajem prežio krvoločni atentat korom od limuna, što je pak najenergičnije osudio moralni stožer hrvatskog društva Beljak Šokre zbog nečega (valjda od milja) zvan Pajser. Ima toga još na tone, ali čovjek jednostavno ne stigne sve pratiti. Tolike kvalitetne političke dinamike nema ni u Americi. Trump Donaldino i njegova klapa obični su amateri u usporedbi s našim političkim stručnjacima. Mašala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije