Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most predlaže ustroj registra javnih troškova dužnosnika

Registar bi bila središnja elektronička baza podataka koju bi vodilo Ministarstvo financija, a sve institucije čiji dužnosnici trebaju davati podatke bi ih same unosile u registar.
21. svibnja 2019. u 13:11 4 komentara 123 prikaza
Zagreb: Nikola Grmoja o uvođenju Registra troškova javnih dužnosnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Most nezavisnih lista danas je u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog zakona kojim bi se ustrojio registar troškova javnih dužnosnika kojim bi se osiguralo odgovorno i transparentno trošenje proračunskih sredstava. Po uzoru na Irsku i Kanadu, registar bi sadržavao podatke o svim troškovima u mandatu javnih dužnosnika, kao što su izdaci za službena putovanja, noćenja, dnevnice, naknade, prijevozni troškovi, naknada trošenja privatnog auta u službene svrhe...

Središnji predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament TROŠKOVI KAMPANJE HDZ-ovci predali i račune od deset kuna, za Bandića radi Sanaderov spin doktor

Ovo je samo jedan od prijedloga iz antikorupcijskog paketa mjera koje će Most u idućem razdoblju predstavljati, a obuhvaća donošenje novih ili izmjene postojećih zakona, njih ukupno 20-ak, kao i izmjene Ustava, kazao je Mostov Nikola Grmoja na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

- Mi smo dokazali da je borba protiv korupcije jedan od najvažnijih dijelova našeg djelovanja, iz dana u dan u Saboru upozoravamo na afere, ali nudimo i konkretne alate za obračun s korupcijom. Ovaj registar obuhvaćao vi sve javne dužnosnika, od najnižih lokalnih razina do ministara i samog premijera. Nagomilao se broj lokalnih dužnosnika koji rade znatne troškove koji se podmiruju iz proračuna, pa smo smatrali da je korisno da se svi troškovi objave javno kako bi imali mehanizam nadzora – objasnio je Grmoja. Ustroj registra ima tri cilja, nastavlja, da se novac poreznih obveznika koristi razborito i odgovorno, da su svi troškovi nužni i opravdani te prethodno odobreni od nalogodavca i da javnost ima uvid u sve te troškove.

Nikola Grmoja Nikola Grmoja: 'Naša borba protiv korupcije vapaj je naroda i zato je Most odlučio napraviti antikorupcijski paket mjera'

Registar bi bila središnja elektronička baza podataka koju bi vodilo Ministarstvo financija, a sve institucije čiji dužnosnici trebaju davati podatke bi ih same unosile u registar.

Pokazuje primjer registra troškova kakvi već postoje u Kanadi i Irskoj, gdje se na primjeru zamjenika ministra vidi primjerice da je bio na doručku, s kime je bio na doručku, koja je svrha tog susreta, iznos računa od 30 dolara kao i fotografija točnog računa.

- Dakle, vidi se koje tijelo, koja pozicija i koji trošak je napravljen. Mislim da je ovakav registar u interesu svima, i dužnosnicima da otklonimo priču da smo svi isti, ali i da uvedemo određenu odgovornost dužnosnika prema potrošnji novca građana – objašnjava Grmoja koji se, kaže, nada da će vladajući podržati ovaj prijedlog koji samo može doprinijeti transparentnijem trošenju javnog novca.

Završni skup Mosta nezavisnih lista pod sloganom Zemlja borbe vrijedna EU IZBORI Petrov: Idemo po dva mandata, borit ćemo se za nova radna mjesta, mlade, studente...

U tom je smislu, zaključuje, ovaj prijedlog sličan otvorenom proračunu koji je predstavio gradonačelnik Bjelovara, no bavi se samo troškovima koje političari proizvode u mandatu.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Opet oni!! Bili u dvije vlade uradili nista, neznaju i nemogu, nece, uteg na nogama! Tko im jos vjeruje?

 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Kak su pametni ovi, svaki dan jedan biser. Ajde, barem javni bilježnik zaradi kad ovjeravaju sve ove umotvorine made in čuprija.

 • Avatar blue_screen
  blue_screen:

  kad ce berba mandarina?