Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠKOVI KAMPANJE

HDZ-ovci predali i račune od deset kuna, za Bandića radi Sanaderov spin doktor

Središnji predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
21.05.2019.
u 06:38

Zasad nema donacija SDP-ovih eurozastupnika, HDZ prijavio nula kuna donacija

Preliminarna financijska izvješća u kampanji za euroizbore 26. svibnja otkrivaju zanimljive detalje premda to nisu konačni financijski izvještaji jer stranke su do 18. svibnja Državnom izbornom povjerenstvu dostavile troškove za dosad fakturirane račune i dosad dospjele donacije, pa iznosi tko je dosad potrošio najviše (limit je 4 milijuna kuna), a tko najmanje novca nisu objektivni.

Mačekova Plava jabuka

Najviše donacija dosad je dobila stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, 518.940 kuna, ali zanimljivo je da su među najvećim donatorima njegove liste zagrebački ugostitelji. Tako su Stranki rada i solidarnosti – MB365 ukupno 40.000 kuna donirali Zlatko i Gioia Maletić, vlasnici bistro i caffe bara Oranž u centru Zagreba, a Zlatka Maletića povezivalo se i s ugostiteljskim objektom VIP na Cvjetnom trgu.

2,6 milijuna kuna dosad je potrošila SDP-ova lista u eurokampanji, donacije 25.941 kuna prijavio je dosad SDP, MBM Media Agentur za oglašavanje 1,2 milijuna kuna
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Na Maletića je krajem devedesetih godina bio pokušan atentat, poznat je i kao bivši dečko Vlatke Pokos, a bio je i svjedok na suđenju ekipi optuženoj za ubojstvo Vjeke Sliška na Cvjetnom trgu. Čak 90.000 kuna Bandićevoj stranci donirala je i tvrtka Helvetia d.o.o u vlasništvu Darka Milića koji je nekad bio vlasnik kafića Aruba i Guru na zagrebačkom Jarunu koje je pak Grad Zagreb, zajedno s ostalim jarunskim kafićima, 2006. godine htio rušiti jer se nisu uklapali u ondašnji novi urbanistički plan.

Za Milana Bandića u europskoj kampanji radi Ratko Maček, bivši spin doktor tadašnjeg HDZ-ova premijera Ive Sanadera, odnosno Bandićeva stranka angažirala je Mačekovu tvrtku Plava jabuka koja im je odradila zakup medijskog prostora za oglašavanje. Bandić je Mačekovoj tvrtki u dosadašnjem dijelu kampanje isplatio 832.592 kune. Ukupni rashodi kampanje Bandićeve stranke dosad iznose 958.914 kuna.

HDZ, prema prvim financijskim izvješćima, nije dosad potrošio najviše novca (iako imaju najviše na računu), nego je to SDP s 2,6 milijuna kuna, a ta je stranka dosad potrošila 1,46 milijuna kuna. HDZ dosad nije dobio ni kune donacija, a zakup medijskog prostora i Usluge promidžbe i informiranja na društvenim mrežama, billboardima i sl. rade preko tvrtke Diskurs u vlasništvu Ines Kozine.

316 tisuća kuna potrošili su dosad u kampanji, donacije 20.520 kuna donirale su im fizičke osobe, a na oglase na TV-u dosad su potrošili 170.781 kunu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kozina je tu tvrtku osnovala 2017. godine, na godišnjoj razini prihodi su joj tek 135.000 kuna, ali prije je radila u Unexu, agenciji u sklopu nekadašnjeg Agrokora koja je radila za HDZ. Očito je odlaskom iz Unexa za sobom povukla i velikog klijenta – HDZ jer kako drugačije objasniti zašto je HDZ angažirao novu i nepoznatu agenciju. Na usluge tvrtke Diskurs HDZ je dosad potrošio 826.817 kuna.

U financijskom izvješću HDZ-a posebnu iskaču i iznimno mali računi koje su HDZ-ovci predavali u trošak kampanje. Tako su HDZ-ovi kandidati za EU parlament predali i račune od 10, 12, 20 i 22,30 kuna koje se, očito, odnose na troškove parkinga ili sl. Kao primatelji tog novca, naime, navedeni su gradovi Delnice, Zadar, Požega i Virovitica, a kao trošak usluge zakupnine/najma.

Računi s tako niskim iznosima nisu uočeni među prijavljenim troškovima Bandićeve liste i SDP-a dok kod mostovaca ima računa od 20-ak ili 50-ak kuna. Most je dosad potrošio 653.326 kuna, a od donacija su dobili 20.839 kuna. Donirale su ih fizičke osobe i članovi s iznosima od 300 do nekoliko tisuća kuna.

653,3 tisuća kuna dosad je u kampanji potrošio Most, donacije dosad su prijavili 20.839 kuna, službena putovanja vode kampanju od vrata do vrata, malo se oglašavaju
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Prema strukturi troškova Mostovih kandidata, očito je da je riječ o kampanji od vrata do vrata jer su troškovi medijskog oglašavanja mostovaca vrlo niski, a najveći udio u strukturi troškova čine službena putovanja Mostovih kandidata, odnosno njihova terenska kampanja.

SDP je najviše novca potrošio na tvrtku MBM Media Agentur, kojoj je SDP za oglašavanje na portalima, radiju i televiziji platio nešto više od 1,2 milijuna kuna. Za promidžbu i informiranje (društvene mreže, billboard, back light...), tvrtki Europlakat plaćeno je više od 400 tisuća kuna, dok je tvrtka Welcome productions izradu predizbornog spota i fotografija naplatila nešto više od 300 tisuća kuna.

Za razliku od HDZ-a, SDP je prijavio da je prikupio 25.941 kunu donacija, uglavnom od fizičkih osoba. Simpatizeri i članovi su im uglavnom uplaćivali između 50 i 1000 kuna, koliko su uplatili predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić i međunarodni tajnik SDP-a Domagoj Hajduković. Donacija drugih visokih dužnosnika i SDP-ovih europarlamentaraca zasad nema, kao ni donacije povjerenika u Europskoj komisiji Nevena Mimice.

958,9 tisuća kuna iznose dosadašnji rashodi kampanje Bandićeve liste, donacije 518.940 kuna, najveći donatori zagrebački ugostitelji, Plava jabuka Mačekovoj tvrtki 832 tisuće kuna
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Trošili na slatkiše

Najveću donaciju, od 5000 kuna, uplatio je Zdravko Lojna. Živi zid u kampanji je do sada potrošio nešto manje od 316 tisuća kuna. I njihovi najveći troškovi odnose se na oglašavanje na televiziji (170.781 kuna). Dosta su novca potrošili i na slatkiše, za što su Krašu u dva navrata platili 17.864 i 18.191 kunu, a najmanji prijavljeni trošak je onaj od 59 kuna za bankarske usluge.

– S predajom izvješća kasnile su najveće parlamentarne stranke – HDZ, SDP, Most, Živi zid, BM365... Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe – upozorili su jučer iz Gonga. Sve liste do 25. lipnja moraju DIP-u dostaviti financijska izvješća za cijelu kampanju, onda će se točno znati koliko je koja lista potrošila u kampanji i koliko su točno iznosile donacije.

IDS, koji na izbore izlazi u Amsterdamskoj koaliciji i čiji Valter Flego nosi listu te koalicije, izvijestio je kako je na izbornu promidžbu do sada potrošio nešto manje od 1,2 milijuna. HNS, čiju listu nosi međimurski župan Matija Posavec, potrošio je 688 tisuća kuna, Pupovčev SDSS 554 tisuće, Čačićevi Reformisti 309 tisuća, Marijana Petir 47 tisuća, Kolakušić 21 tisuću kuna. Start Dalije Orešković potrošio je 26.887 kuna i nije dobio ni kune donacija. Neovisni za Hrvatsku dobili su 12.597 kuna donacija, a dosad su potrošili 74.554 kuna. HSLS je pak u dosadašnjem dijelu kampanje potrošio 76.968 kuna, a politička platforma Možemo! 52.550 kuna.

Gong je pak u kampanji za izbore za Europski parlament pokrenuo aplikaciju koja je jednostavna za korištenje i otkriva sva financijska izvješća stranaka sedam dana prije izbora te omogućuje pretraživanje prema nazivu liste, donatoru te izvođaču usluga, kao i sortiranje prema iznosima troškova, donacija te ostvarenih popusta, priopćili su iz Gonga. Neposredno prije europskih izbora, Vlada je izmjenom zakona limit koji stranke mogu potrošiti u eurokampanji povisila na četiri milijuna kuna. Na prijašnjim europskim izborima taj je limit iznosio milijun i pol kuna, što su u Vladi procijenili da je premala svota za izbore o kojima je potrebno dodatno osvijestiti birače.

Most održao konferenciju o prijedlozima antikorupcijskih mjera

Komentara 30

DU
Deleted user
09:00 21.05.2019.

Gospodo novinarčići, vi koji se igrate novinara, morali biste znati da uredno knjigovodstvo podrazumijeva knjiženje svih računa. Knjigovodstvo ne poznaje velike i male račune. Ne valja vam kad se svi računi ne predaju, jer se nešto skriva, a ne valja ni kad se svi računi predaju jer eto neki su sumnjivo mali!

ZI
Zir
07:04 21.05.2019.

GONG ?? Nagradno pitanje, u cijem ce se stozeru navecer na dan izbora naci gongovci i nazdravljati??? Naravno kao i do sada u SDP-ovom!!

Avatar Mamlazac
Mamlazac
14:11 21.05.2019.

Najvise potrosio SDP, jopet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije