Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori

Most i SDP za manje županija, HDZ za status quo, ali se nećka

Patrik Macek/PIXSELL
19.11.2015.
u 23:00

Karamarko: Ne odustajemo od broja županija, ali htjeli bismo vidjeti alternativu. Samo ne regije!

Smanjenje broja lokalnih i regionalnih političkih dužnosnika s 1322 na 576 (u izvršnu vlast birala bi se samo jedna osoba: župan, gradonačelnik i načelnik – bez zamjenika), smanjenje broja vijećnika u županijama, gradovima i općinama s 8354 za najmanje 20 posto, smanjenje broja općina te pokretanje procesa smanjenja broja županija i regionalizacija RH (najkasnije do 2019.), s time da se politička odluka da se u taj proces krene donese do lipnja 2016., najvažniji su prijedlozi s kojima su predstavnici Mosta danas došli na pregovore o temama javna uprava i lokalna samouprava s koalicijom Hrvatska raste i s Domoljubnom koalicijom.

Dva modela regionalizacije

Most predlaže da odluku o regionalizaciji RH donese Sabor ili građani na ustavnom referendumu. U slučaju potvrdne odluke, a nakon javne rasprave, Most predlaže dva modela: ili povijesne regije ili regije s minimalno 500.000 stanovnika. Dakle, u svakom slučaju Hrvatska ne bi imala više od osam regija. Gradonačelnik Omiša i pregovarač Mosta Ivan Kovačić izašao je zadovoljan sa sastanka sa SDP-om.

– Složili smo se i oko reformi lokalne samouprave i regionalne uprave – rekao je Kovačić. Pregovarači SDP-a jučer su se načelno složili s prijedlozima Mosta, pa i o tome da se županije zamijene većim regijama.

– Govorili smo o smanjenju broja dužnosničkih mjesta na lokalnoj i nacionalnoj razini. Drugo područje je bilo smanjenje i racionalizacija uprave na lokalnoj razini, ali i na nacionalnoj, treće područje je teritorijalni preustroj kojim smo se najviše bavili te generalno povećanje efikasnosti javne uprave – objasnio je ministar i SDP-ov pregovarač Branko Grčić te dodao da je stupanj suglasnosti oko toga bio dosta visok. Most i SDP suglasni su da broj županija u Hrvatskoj mora biti manji.

– Kolega Kovačić je jasno rekao da o tome moramo definirati kriterije. No, apsolutno se slažemo da treba smanjiti broj županija – naglasio je Grčić. Vrlo zanimljiva izjava s obzirom na to da je šef SDP-a Zoran Milanović u srpnju u intervjuu za Telegram rekao: “Kada je riječ o županijama, mislim da su one, ovakve kakve su danas, optimalan oblik srednje teritorijalne organizacije u Hrvatskoj... Tko god je uspostavio ovakav županijski sustav, imao je vrlo dobar politički osjećaj za hrvatske potrebe.” No, SDP-u je o ovom pitanju Most došao kao naručen. Jer smanjenje broja županija, odnosno njihovo grupiranje u regije, bio je SDP-ov plan na početku mandata vlade Zorana Milanovića, koji je od te ideje u međuvremenu odustao iz političkog pragmatizma, zbog velikog otpora ukidanju županija. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, inače gorljivi protivnik ukidanja županija i formiranja regija, jučer je dao kontradiktornu izjavu o tom pitanju.

– Sad su tijeku pregovori pa ćemo vidjeti razmjenu razmišljanja. Mi nećemo odustati od broja županija, ali bismo voljeli vidjeti što je alternativa, a ako su regije, onda ne. Ako ukinemo županije, onda je bolje da ostanemo samo na gradovima i općinama, zašto bismo imali regije? O smanjenju broja županija možemo razgovarati, ali moramo čuti argumente za to i što je alternativa – rekao je Karamarko. Nakon pregovora s HDZ-om Kovačić je dao vrlo zbunjujuću izjavu.

– Smanjenje broja županija ostalo je otvoreno za daljnju raspravu. To jest jedan od naših glavnih zahtjeva, oni (HDZ) ne bježe od toga. Kada govorimo o regionalizaciji, nismo ni bili baš samo za to, nego za smanjenje broja županija, fiskalnu decentralizaciju i decentralizaciju ovlasti. Ne može se reći da smo odustali od regionalizacije, struka će odrediti hoće to biti 5, 7, 10 ili nažalost 21 županija. Zasad su i jedna druga strana pristale na velik broj reformi koje je Most tražio. Zadovoljan sam razgovorima s obje strane – rekao je Kovačić. Pregovarač HDZ-a Oleg Butković rekao je kako su se u potpunosti složili sa svim pitanjima o lokalnoj i javnoj upravi.

Kako da bolje funkcioniraju

– Razgovarali smo o reformi javne uprave, smanjenju broja ministarstava i kako učiniti javnu upravu što boljom. Samo pitanje broja županija nije suštinsko pitanje, nego kako ih učiniti učinkovitijima... Ostavili smo mogućnost da građani kažu što misle o ukidanju općina i županijama na referendumu – rekao je Butković. Kako u SDP-u neslužbeno doznajemo, s Mostom su se usuglasili o objedinjavanju županija. Navodno ih ne bi trebalo biti više od sedam. I tu ima otvorenih pitanja. Dalmacija bi trebala biti jedna županija, a još se pregovara da li bi se trima dalmatinskim županijama priključila i Dubrovačko-neretvanska. Istra bi bila zasebna županija, a Lika i Gorski kotar vjerojatno bi se spojili s Primorsko-goranskom. Dogovoreno je i da se ukine funkcija zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika i da na čelu općina ispod tri tisuće stanovnika budu volonteri. Pročelnici više ne bi bili profesionalci, nego dužnosnici. Znači, mandat bi im prestajao s mandatom načelnika, odnosno gradonačelnika koji ih je i imenovao. 

>> Nastavljaju se pregovori s Mostom. Teme: energetika, poljoprivreda i ruralni razvoj

Komentara 24

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
23:33 19.11.2015.

Logično da je kninđa Grčić za ukidanje županija. On zagovara sve što je štetno za RH.

TO
tolitol
23:30 19.11.2015.

Slovenija ima državnu vlast i općine i gradove. Nemaju nikakvih regija niti županija, a imaju daleko bolju upravu i usluge od nas. A mi se igramo kao da smo Rusija u nekoliko vremenskih zona ili Indija s milijardu stanovnika. A samo smo mala zemlja s brojem stanovnika koji stane u srednje velik europski velegrad. Prestanite se zato prenemagati i ukinite županije. Sve do zadnje. Svima je jasno da su tu samo kako bi politička kasta mogla legalno uhljebiti svoje nesposobnjakoviće i poltrone.

BA
balic
11:54 20.11.2015.

Ovi mostovci i njihovo umjetno teatralno pristupanje i pregovaranje /dogovaranje postaje polako dosadno.Rekli su da nece u koaliciju ni sa jednima svoj program su trebali i morali predstaviti jednoj i drugoj stranci.Ako se jedna stranka necka prekinit daljnje prgovaranje, oformiratt vladu i pocet provodit reforme.Ako stranka sa kojom su formirali vladu ne bude reforme provodila i pocme jednostrano radit, otkazat joj podrsku /srusit vladu i idemo u nove izbore.Ovo odugovlacenje sada je samo gubljenje vremena a vremena Hrvatska nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije