Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsurd u Zakonu

Morao platiti kaznu za prekršaj koji uopće nije počinio

Josip Šignjar
Foto: Damir Marčinković
1/2
14.11.2014.
u 12:27

Prekršaj zbog kojeg je platio 14.700 kn trošarine skrivio je njegov bivši zet

To nema nikakvog smisla niti logike i to je čista nepravda - ističe umirovljenik Josip Šignjar iz Markovca Križevačkog iznoseći neugodno iskustvo u kojem je doživio tešku nepravdu od djelatnika Carinske uprave.

Naime, morao je, kaže, platiti kaznu, točnije trošarinu od čak 14.703 kune i to zbog prekršaja koji uopće nije počinio i po logici stvari za njega ne može ni biti odgovoran. Riječ je o tome da je, ne sluteći bilo kakvu štetu, svom sad već bivšem zetu Zdenku Jagariću lani u srpnju posudio traktor kojim je ovaj počinio prekršaj.

Priznanje ništa ne znači

Naime, u nadzoru prometa koji su zajedno s policijom lani 9. srpnja na području Svetog Ivana Žabna provodili djelatnici Carinske uprave Jagarić je zatečen da upravlja spomenutim traktorom. Carinici su kontrolom utvrdili da se u spremniku za gorivo umjesto plavog dizela nalazi nedozvoljeno lož ulje. Prema zapisniku koji nam je Šignjar dao na uvid Jagarić je uredno priznao prekršaj i pritom izričito naveo da je nedozvoljeno lož ulje u spremnik osobno natočio. No unatoč tomu Područni carinski ured u Zagrebu poreznim rješenjem od 15. listopada 2013. za trošarinu je teretio Šignjara, a ne počinitelja prekršaja Jagarića.

-Uredno sam se žalio na to rješenje, no moja žalba je u drugostupanjskom postupku odbijena i na kraju sam da mi ne bi “legli” na mirovinu morao platiti taj iznos uvećan za kamate što je zajedno doseglo iznos od 17.018 kuna - ističe ogorčeni Šignjar.

Foto: Damir Marčinković

Foto: Darko Marčinković

Carina-sve je po zakonu

U očitovanju Carinske uprave navodi se da Šignjaru nije učinjena nikakva nepravda nego da se postupalo po zakonu. Naime, u zakonu se nigdje ne spominje termin “počinitelj prekršaja” nego isključivo “vlasnik vozila” koje je zatečeno u kršenju zakona. Prema Zakonu o trošarinama, temeljem kojeg je Šignjaru i izdano rješenje, trošarinski obveznik nije osoba koja je natočila u spremnik nedozvoljeno lož ulje nego vlasnik vozila, pojašnjavaju iz Carinske uprave.

Dakle oni su postupali po zakonu, a to što je zakon nepravedan nije njihova odgovornost. Šignjar bi se po tome trebao valjda žaliti Hrvatskom saboru koji je zakon donio, da nije žalosno bilo bi smiješno.

>>Uzeli novac za obnovu i otišli kući u Beč

>>Uhićen zbog računalne prijevare i krađe identiteta

Komentara 6

Avatar Azriel
Azriel
12:57 14.11.2014.

komentatori nisu u pravu. U Zakoni o sigurnosti prometa piše prekršitelj, a ne vlasnik vozila. U zakonu koji se odnosi na carinu i trošarine piše vlasnik vozila. Dakle tko je zakazao? naši glupai zastupnici, kojima je najveća briga što jesti za par kuna, ali i pravnbi fakulteti, jer nije zakon poslao na ocjenu Ustavnom sudu. Naime zakon je protuustavni jer vlasnika kažnjava samo kaj je vlasnik. A kad se radi o prometnom prekršaju ili kaznenom djelu, policija prvo utvrdi identitet vozača, a onda slijedi postupak. nisam pravnik ali mislim da sam dobro pojasnio još jednu idiotariju u nizu naših vrlih zastupnika!

SP
spirajzlin
12:47 14.11.2014.

ako posudim od susjeda auto i opljačkam banku pa me ulove u bijegu - da li će susjed umjesto mene u zatvor ??

Avatar nijeminišta
nijeminišta
12:39 14.11.2014.

smijeh od "države"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije