Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident na Đakovačkim vezovima

Mladić ušao među povorku i otrgnuo tursku zastavu

Đakovački vezovi
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/16
09.07.2017.
u 14:25

Đakovački gradonačelnik Marin Mandarić ispričao se turskim folklorašima

U punom sjaju još jednom se u Đakovu pokazalo bogatstvo folklora Slavonije, čitave Hrvatske, ali i - svijeta. Srcem Slavonije prodefiliralo je 55 folklornih skupina s gotovo 3000 sudionika. Epilog je to 51. Đakovačkih vezova.

Prvi put, u goste su stigli i folkloraši iz Turske, ravno iz Istanbula. Zapjevali su i zaplesali pred katedralom i čuvari tradicije iz Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske. Ulice su "okupirali" i lipicanci, konjanici, i tridesetak svatovskih zaprega. Zrak su parali zvuci kandžije.

- Ja sam kuharica, bili su nam svatovi, a običaj je da se sutradan ide po kuma na ručak – vesela je bila jedna snaša, u ulozi svatovske kuharice.

Raduje, posebno, što su u narodne nošnje uskočili i brojni mališani. To je pravo jamstvo da će se tradicija očuvati.

U nastavku pogledajte snimku incidenta koju je čitatelj poslao portalu 24 sata 

Za razliku od otvaranja u petak, kada je pljusak rastjerao posjetitelje, u nedjelju je nad Đakovom sijalo sunce, ali i poprilično ugrijalo i posjetitelje i sudionike. Živa u termometru pokazivala je i prije podneva već 30 stupnjeva

Vrućine ipak nisu pokvarile ugođaj, no pokušao je to jedan 27-godišnji gledatelj koji je, pijan, izazvao incident. Dok su prolazili folkloraši iz Turske, on im je oteo njihovu nacionalnu zastavu i bacio ju na tlo.

- Uz uporabu sredstava prisile, uhićen je i priveden u postaju, u tijeku je kriminalističko istraživanje – rekli su nam u PU osječko-baranjskoj. Đakovačka policija privela je mladića, te je novinarima potvrdila da je on otprije poznat po kršenju javnog reda i mira.

Zbog velike vrućine na đakovačkom području u više navrata intervenirala je i Hitna medicinska pomoć, pomažući osobama koje su kolabirale. Povorku su pred katedrale, uz đakovačkog gradonačelnika Marina Mandarića, pratili i predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, đakovačko-osječki nadbiskup mons, Đuro Hranić, nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, te mnogi drugi gosti.

Đakovački vezovi bit će zatvoreni večeras, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, tradicionalnim izborom najljepših narodnih nošnji. Ta tradicionalna manifestacija tradicije, kulture i folklorne baštine Slavonije i Đakova, održava se pod viskom pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.

Komentara 123

BL
Blatina19
14:52 09.07.2017.

VL uopce ne izvjestava s ovakvih dogadjanja ukoliko se ne dogodi incident neki. Vecinom se ruzne stvari prenose.

DU
Deleted user
14:24 09.07.2017.

mi smo bili domaćin turcima i ovo je sramota. maloga protjerat u tursku da vidi da su tuci jedan sasvim normalan narod

DU
Deleted user
15:14 09.07.2017.

Taj ne poštuje ni Hrvatsku zastavu a kamoli da će tuđu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije