Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRELIMINARNI REZULTATI

Najveća analiza serije potresa kod Petrinje: Objašnjeno zašto dolazi do produljenja trešnje

Preliminarna karta intenziteta za potres 29. prosinca 2020. godine u 12 h 19 min.
Foto: Seizmološka služba
1/30
29.01.2021.
u 15:51

Seizmički valovi ostaju zarobljeni u mekšim sedimentnim naslagama u dolinama, između površine i čvrste stijenske mase u podlozi, kao što je Zagreb, te stoga dolazi do produljenja trajanja trešnje i povećanja amplitude valova

Ponedjeljak, 28. prosinca, dogodila su se dva jaka potresa magnituda 5.0 i 4.7 prema Richteru, a nakon njih još jedan magnitude 4.1 te niz slabijih. Oni su prethodili najjačem udaru, razornom potresu magnitude 6.2 prema Richteru koji se dogodio prije točno mjesec dana, 29. prosinca.

Taj je potres bio jedan od dva najjača instrumentalno zabilježena potresa u Republici Hrvatskoj, odnosno od 1909. godine, kako navodi Seizmološka služba pri geofizičkom odsjeku PMF-a,  koja je objavila preliminarne rezultati serije potresa kod Petrinje u kojima se analiziraju i epicentri naknadnih potresa te pojašnjavaju utjecaji tla na razlike u maksimalnoj akceleraciji. 

Intenzitet u epicentru potresa preliminarno je ocijenjen na VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice, a Seizmološka služba navodi kako su analizom zapisa akcelerografa na području Grada Zagreba dobivene vrijednosti parametara koji definiraju jačinu potresne pobude.

Preliminarna karta intenziteta za potres 29. prosinca 2020. godine u 12 h 19 min.
Foto: Seizmološka služba

Vrijednosti maksimalne akceleracije tla, mjerene na četiri postaje QUHS, QARH, QGAJ i QZAG, usporedive su i ugrubo iznose 0.05 g za vertikalnu i 0.1 g za horizontalnu komponentu. Razlike u vrijednostima maksimalne akceleracije tla posljedica su utjecaja lokalnog tla i topografije što prikazuju i preliminarni rezultati simulacije potresa Seizmološke službe. Simulacija dokazuje kako seizmički valovi ostaju zarobljeni u mekšim sedimentnim naslagama u dolinama, između površine i čvrste stijenske mase u podlozi, kao što je Zagreb, te stoga dolazi do produljenja trajanja trešnje i povećanja amplitude valova. U gorskim područjima, gdje stijene većih brzina dolaze do površine, valne fronte brže prolaze. 

Nakon prvog potresa koji je zatresao petrinjsko područje 28. prosinca, uslijedio je velik broj naknadnih. Prema preliminarnim podacima, u petrinjskom se području od 28. prosinca 2020. godine do 28. siječnja 2021. godine dogodilo 622 potresa magnitude veće ili jednake 2.0. Od toga je 535 potresa bilo magnitude između 2 i 3, 76 potresa magnitude između 3 i 4, osam potresa magnitude između 4 i 5, dva potresa magnitude između 5 i 6 te jedan potres magnitude veće od 6. 

Raspodjela potresa od 28.12.2020. do 28.1.2021. po magnitudi (podaci automatske lokacije sustava Seiscomp3 Seizmološke službe)
Foto: Seizmološka služba

Većina potresa dogodila se na Pokupskom rasjedu pružanja SZ-JI, dok je manji dio epicentara između Petrinje i Siska moguće bio na Petrinjskom rasjedu pružanja SI-JZ. 

Epicentri slabijih potresa raspršeni su u širem području, a Seizmološka služba objašnjava kako je jedan od mogućih uzroka toga oslobađanje dijela energije u stijenama na većim udaljenostima od glavnih rasjeda, ali također i veća nepouzdanost njihovih lokacija. Zbog toga će za pravu interpretaciju biti potrebno napraviti detaljnu analizu svih potresa u ovom području

Karta preliminarnih lokacija epicentara potresa u okolici Petrinje od 28. prosinca 2020. do 28. siječnja 2021. u 12 sati
Foto: Seizmološka služba

Komentara 14

DL
dvanaest_legija
17:17 29.01.2021.

Super objašnjenje, sada svi možemo mirno spavati! :P

LU
lukisgd
16:26 29.01.2021.

Na svakom si članku komentirala protiv hrvata

DV
dvor
10:23 30.01.2021.

a nasi moćnici u toj županiji hoće smjestiti RAO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije