Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE OPORBE U SABORU

Grbin: Pokazali su srednji prst žrtvama potresa. Tomašević: Ne pristajemo na tiraniju većine

Patrik Macek/PIXSELL
29.01.2021.
u 15:08

– Moram naglasiti da smo mi suverenisti napravili onu razliku u Saboru i rekli jasno da nećemo napraviti igrokaz – rekao je Hrvoje Zekanović

Odluka predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da udovolji vladajućoj većini te da se glasanje o ukidanju obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori odgodi za neki drugi put, izazvala je pobunu oporbenih zastupnika koja je rezultirala rušenjem kvoruma.

Zvonimir Troskot iz Mosta, koji je inicijativu o ukidanju članarine i predložio te za njeno uvrštavanje u saborski raspored prikupio 30 potpisa zastupnika i zastupnica, najavio je da će se vratiti u Sabor ako se na dnevni red vrati točka o glasanju za članarinu u Hrvatskog gospodarskoj komori.

Saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je nakon sjednice da se radi o ozbiljnom presedanu.

– Danas se dogodio ozbiljan presedan u saborskoj proceduri. Oporba je u dogovoru stavila na dnevnik red obaveznu članarinu u HGK. Jandroković je potpuno izvan okvira odlučio da se o tome ne glasa. Prije nego što se oporba dalje konzultirala, Jandroković je odlučio da se o drugim točkama ne glasa. Ostali bismo u Saboru i glasali o svemu za što se trebalo glasati, ali predsjednik Sabora je to otkazao. Danas je odlučio pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu. HDZ i Jandrokovića za to može biti sram – poručio je.

Tomislav Tomašević, čelnik platforme Možemo!, poručio je da ne pristaju na tiraniju većine.

– Moglo bi se odgađati glasanje u nedogled. Mi smo skupili 30 potpisa za odgodu moratorija, mogli bi i to oni odgađati unedogled. Da su bili fer, mogli su danas izglasati Izmjene zakona o obnovi, međutim odlučili su da će igrati na mišiće, a mi to nećemo tolerirati. Oni su dobili samo nekoliko tisuća više glasova, a tretiraju nas kao da ne postojimo – rekao je Tomašević.

– HGK ispada kao da je svetinja, oni će izazvati kaos u Saboru kako bi zaštitili tu ustanovu. Nećemo pristati na ovaj igrokaz HDZ-a – poručio je zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica.

– Moram naglasiti da smo mi suverenisti napravili onu razliku u Saboru i rekli jasno da nećemo napraviti igrokaz – rekao je Hrvoje Zekanović. – Moramo reći da zajedništva sa SDP-om i njihovih satelita neće biti – dodao je.

– Svojim postupkom predsjednik Sabora napravio je presedan. Ovime je gospodin Jandroković poslao šamar svim poduzetnicima. Oporba je jasno rekla svoj stav – rekla je Anka Mrak Taritaš. 

Zastupnica Dalija Orešković poručila je da je uvjerena da od danas stvari više neće biti iste te da je oporba održala lekciju vladajućoj većini o parlamentarnoj demokraciji.

Nakon izjave premijera Andreja Plenkovića u kojoj je, između ostalog, kazao da je cijela oporba išla na rušenje kvoruma znajući da se jedan zastupnik HDZ-a trenutačno bori za život, reagirao je Mostov Nino Raspudić.

– Mogu iznositi samo gnušanje na takav sustav, a zastupniku Tuđmanu želimo brz oporavak. Vijest je dana da Andrej Plenković više nema većinu u Saboru. Ovo što oni rade suspenzija je demokracije. Jandroković se pogubio, daje si diktatorske ovlasti. Na to ne pristajemo – kazao je Raspudić pa dodao:

– Mi smo svi u Saboru, neka vrate izglasavanje i svi ćemo se vratiti. Želimo jasno reći da je HDZ pokazao da mu je važnije njegovih stotinjak uhljeba nego hrvatski interes.

Zastupnik Mosta Miro Bulj ustvrdio je u petak da Vlada nema potporu većine u Hrvatskom saboru, a nakon što na dnevni red predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije stavio Mostov Prijedlogu izmjene zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori.  

Jandroković je "uskratio pravo na glasovanje o zakonskom prijedlogu koji je u korist radnika i poduzetnika, iako je bio temeljito obrazložen. To je poruka hrvatskom narodu da se pojedini zastupnici pokušavaju eliminirati", rekao je Bulj u saborskoj raspravi slobodnim govorima.

Ustvrdio je kako se parfiskalnim nametima opterećuje gospodarstvo i financiraju uhljebi. Najavio je da se Most neće povući dok se bitni zakoni ne stave na glasovanje i izrazio očekivanje da će zastupnici podržati ukidanje obavezne članarine u HGK.  To ovaj dom  mora omogućiti, jer hrvatski radnik i seljak ne može preživjeti u Hrvatskoj zbog potkusurivanja političkih elita u Hrvatskoj, izjavio je on.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) rekao je kako je neprihvatljvo da se  glasovanje o oporbenim zakonskim prijedlozima odgađa unedogled te  da su se stekli uvjeti poslovnički uvjeti za glasovanje o Prijedlogu izmjena Zakona o HGK-a. Dodao je da ako vladajućoj koaliciji nije po volji taj zakon, neka onda oni napuste sabornicu i sruše kvorum. Blokirati rad parlamenta jer se vladajuća većina ne može dogovorit oko jedne točke koju je predložila oporba i to u prvom čitanju, to pokazuje maksimum nepoštovanja prema parlamentarnoj proceduri i praksi i oporbi, ustvrdio je Bauk. 

Dodao je da su SDP-ovi i ostali oporbeni zastupnici spremni u bilo kojem trenutku pristupiti glasovanju o Isključivom gospodarskom pojasu (IGP)  i Zakonu o obnovi potresom pogođenih područja te Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o HGK u prvom čitanju, odnosno o svim raspravljenim zakonskim prijedlozima.

 

Ključne riječi

Komentara 62

DU
Deleted user
14:25 29.01.2021.

Koja je uloga HGK? Sjećam se da su uveli članarinu za sve privredne subjekte. Kao osoba koja je vodila malu tvrtku ne vidim razlog postojanja ove institucije. Neka članarina bude dobrovoljna. Gospodarski subjekti koji misle da ta institucija, kao i ostale nametnute, neprofitne i nepotrebne institucije, ima smisao, mogu plaćati članarinu, ali to ne može biti obaveza već dobrovoljni prilog.

ST
stefj
13:49 29.01.2021.

Ha, ha, ne pristajemo na teror većine nad manjinom. Zato sad i imamo teror manjine... No, nema veze. HDZ je uvidio da bi se mogla ukinuti članarina za HGK pa je na brzinu otkazao glasanje. A Plenkovićevo objašnjenje da 422 Kn nije puno je ispod svake kritike. Ima toliko toga što plaćamo, a ništa ne dobijemo za uzvrat, to što nije puno je opravdanje?...

IL
ilustrator
14:54 29.01.2021.

35 g obrtnik, 35g plaćam članarinu hgk. nit jednom u tih 35g nitko od drugara iz gospodarske komore da mi čestita bozić, rođendan, ponudi neki savjet, ukaže na pogodnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije