Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZATVORU OD VELJAČE

Mjanmarskoj čelnici prijeti 14 godina zatvora za odavanje državne tajne

Anti-government protest in Bangkok
Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
01.04.2021.
u 17:46

Ukoliko ih se proglasi krivim prijeti im kazna zatvora do 14 godina

Svrgnuta mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi optužena je za kršenje zakona o državnoj tajni koji seže u kolonijalno razdoblje, što je do sada najozbiljnija optužba s kojom se suočava ta dugogodišnja protivnica vojne vladavine, izjavio je u četvrtak njezin odvjetnik.

Suu Kyi i ostali članovi njezine Nacionalne lige za demokraciju (NLD) nalaze se u pritvoru od vojnog udara 1. veljače. Hunta ju je do sada optužila za nekoliko manjih kaznenih djela, ukljućujući ilegalan uvoz radio prijemnika i kršenje protokola vezanog uz epidemiju koronavirusa.

Njezin glavni odvjetnik Khin Maung Zaw je kazao da su Suu Kyi, tri ministra njezine vlade i australski gospodarski savjetnik Sean Turnell optuženi za kršenje zakona o tajnosti podataka te da je on to saznao prije dva dana.

Ukoliko ih se proglasi krivim prijeti im kazna zatvora do 14 godina. Glasnogovornik vojnih vlasti nije odgovorio na telefonske pozive novinara Reutersa.

Kako bi još više onemogućili izvještavanje o prosvjedima, pučisti su isključili bežični internet, potvrdilo je nekoliko telekomunikacijskih tvrtki.

U Mjanmaru vrlo mali broj ljudi ima pristup fiksnim vezama.

Do sada je u sukobima sa snagama reda koji traju od početka veljače poginulo najmanje 538 civila. Najkrvaviji dan je zabilježen u subotu, kada je ubijena 141 osoba.

Pitali smo građane: Znate li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije