Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mirela Holy: SDP-ovu lex cannabisu protive se samo političari na kokainu i alkoholu

Mnogi su se upitali znači li to da bi zbog lex cannabisa Hrvatska u viziji SDP-a mogla postati kao Nizozemska ili Kanada pa bi se marihuana mogla bez problema pušiti.
15. svibnja 2020. u 10:14 13 komentara 2080 prikaza
Mirela Holy
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

O SDP-ovu prijedlogu zakona koji bi donio potpunu legalizaciju marihuane, pa i u rekreativne svrhe, osvrnula se, i to opširno, predsjednica SDP-ova savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy.

Potpuna legalizacija konoplje, kažu u SDP-u, predstavlja slobodan uzgoj, korištenje i prodaju svih vrsta konoplje pa tako i indijske. Riječ je o vrsti konoplje koja je u društvu poznata kao “marihuana” te bi se legalizacijom omogućilo konzumiranje “indice” za medicinske, osobne i rekreativne svrhe.

Lex cannabis, kolokvijalno se naziva zakon koji bi upravo to omogućio, a jedna od najzaslužnijih osoba zbog koje je taj zakon otišao u saborsku proceduru je Mirela Holy, predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj. 

"Riječ je o zakonu koji daje integrativni pristup konoplji te podrazumijeva da se konoplji prilazi kao jedinstvenoj biljci, što ona i jest. Mi jako volimo stavljati crtu razdjelnicu između industrijske i indijske konoplje, a radi se samo o podvrstama jedne te iste biljke. Razne vrste konoplje mogu se međusobno križati. Laički rečeno, imamo tri glavne podvrste konoplje – indicu, cannabis sative što su industrijske konoplje i cannabis ruderalis, dakle divlju konoplju. One se sve međusobno mogu miješati. U zadnjim promjenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga koja je bila lani, omogućeno je da se industrijska konoplja koja ima udio THC-a manji od 0,2 posto može uzgajati ne samo za prehrambene svrhe nego i za druge svrhe. Time se zapravo omogućilo da se koriste i drugi dijelovi biljke industrijske konoplje s manjim udjelom THC-a od 0,2 posto u proizvodnji kozmetike, tekstila...", kazala je Holy.

Operacija Familija Akcija Familija Avionima dopremili 600 kilograma kokaina vrijednog 18 milijuna eura

Danas se cijela biljka industrijske konoplje može koristiti za bilo što, može se koristiti stabljika i lišće itd., no to se odnosi samo isključivo na one sorte koje imaju udio THC-a manji od 0,2 posto.

"Koliko je to besmisleno govori podatak da je vrsta industrijske konoplje koja je bila posebno raširena na području Hrvatske, imala udio THC-a do osam posto. Te su vrste industrijske konoplje bile uglavnom korištene u proizvodnji tekstila, užadi itd. Ako se postavlja tako oštra granica, onda se u potpunosti blokira mogućnost i znanstvenih istraživanja, križanja različitih sorti, proizvodnje tko zna kakvih sorti koje se mogu upotrebljavati za proizvodnju niza različitih proizvoda. Procjene govore da se u ovom trenutku od konoplje proizvodi otprilike 25.000 različitih proizvoda jer se tu ne radi samo o prehrambenoj i tekstilnoj industriji, biljka se rabi i u kemijskoj industriji, proizvodnji boja i lakova, i u proizvodima koji su alternativa plastici", ispričala je Holy u intervjuu za Net.hr

Zbog toga svega konoplja je izrazito važna, tvrdi Holy, u tranziciji prema biogospodarstvu, a ono je jedan od sastavnih elemenata zelene tranzicije koja je predviđena i Green New Dealom. Glavna ideja lex cannabisa jest da se u potpunosti omogući maksimalno iskorištavanje svih potencijala konoplje. Rekreativni dio je samo jedan od njegovih elemenata.

Mnogi su se upitali znači li to da bi zbog lex cannabisa Hrvatska u viziji SDP-a mogla postati kao Nizozemska ili Kanada pa bi se marihuana mogla bez problema pušiti. 

"Ovaj zakon je još liberalniji nego što je zakonska regulativna u Nizozemskoj i u Kanadi. Lex cannabisom bi se omogućilo da svaka punoljetna i pravno sposobna osoba uzgaja za svoje osobne potrebe (ili rekreativne ili medicinske svrhe) čak devet ženskih biljaka u punom cvatu. Naravno da su moguće zloporabe toga i zato su predviđene jako visoke novčane kazne za eventualne prekršitelje. Zloupotreba bi se kažnjavala najvećom novčanom kaznom koja je propisana. Što se tiče mjesta prodaje marihuane, zakon ne ide u te detalje jer zakonom je predviđeno da se donesu podzakonski propisi, odnosno pravilnici kojima bi to bilo regulirano. No, kao nadležna agencija za provedbu ovog zakona je postojeća agencija, a to je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu", tvrdi Holy.

Medicinske koristi od konzumacije konoplje poznate su već tisućljećima jer je konoplja jedna od prvih agrikulturnih biljaka starih civilizacija koju je čovjek, osim za prehranu, koristio i za zadovoljavanje niza životno važnih potreba. Tajna ljekovitosti konoplje nalazi se, priča Mirela Holy, u endokanabinoidnom imunološkom sustavu ljudi. Endogeni kanabinoidni sustav, a ovaj sustav je nazvan upravo po konoplji koja je dovela do njegova otkrića, je ključan fiziološki sustav za uspostavljanje i održavanje ljudskog zdravlja.

"Činjenica jest da je THC psihoaktivan, konzumacija pripravaka konoplje s višim udjelom THC-a kod korisnika stvara osjećaj uzbuđenja, dobrog raspoloženja i ugode što može dovesti do stvaranja psihičke ovisnosti. No, za razliku od drugih opojnih tvari, između ostalih i onih legalnih poput nikotina i alkohola, pa čak i kofeina i šećera, konzumacija marihuane ne izaziva tjelesnu ovisnost. Zbog toga je ovisnički potencijal marihuane znatno niži od onog alkohola i nikotina, a da se ne spominje koliko je taj potencijal manji od ovisničkog potencijala heroina ili kokaina u kojem mnogi političari koji se protive legalizaciji konoplje svakodnevno uživaju. To je nevjerojatno licemjerje. Zabrana konzumacije alkohola u SAD-u u vrijeme prohibicije pokazala je da zabrane dovode do veće konzumacije, stoga rješenje ne smije biti prohibicija, već javne kampanje i edukacija", zaključila je Holy u razgovoru za Net.hr dodavši kako ne očekuje nikakve pomake dok je HDZ na vlasti.

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • Neutrino:

  Za početak dajte vi nabacite neki plan većih plaća... A onda će ljudi sami odlučiti hoće li ga potrošiti na marihuanu, nešta jače ili na ništa.

 • Avatar dr.pedersen
  dr.pedersen:

  Rodi djecu, pa ih drogiraj.

 • ISKRENI_PARTIZAN:

  SDP osim zakorjelih jugofašista sadrži i brojne lunatike i drogaše.