Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Obuljen Koržinek nije odlučivala oko provedbe i odluke natječaja za dodjelu sredstava medijima

Iz Ministarstva su priopćili kako je ministarstvo kulture i medija samo posredničko tijelo i potpis ministrice je na kraju isključivo tehnička stvar, a za cijeli natječaj, njegovu provedbu i odluke zadužen je Europski socijalni fond (ESF)
07. kolovoza 2020. u 13:37 5 komentara 912 prikaza
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek na videokonferenciji s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Vijest da je ministarstvo kulture i medija na čijem je čelu ministrica Nina Obuljen Koržinek objavilo nedavno rezultate natječaja za financiranje projekata "Mediji zajednice - potpora socijalnom uključivanju putem medija", po kojem je 13 portala podijelilo 15 milijuna kuna podiglo je veliku prašinu.

Nina Obuljen Mediji zajednice Ministarstvo kulture dodijelilo 15 milijuna kuna za medijsko izvješćivanje o ranjivim skupinama

Iz Ministarstva su priopćili kako je ministarstvo kulture i medija samo posredničko tijelo i potpis ministrice je na kraju isključivo tehnička stvar, a za cijeli natječaj, njegovu provedbu i odluke zadužen je Europski socijalni fond (ESF).

U nastavku prenosimo cijelo očitovanje Ministarstva kulture i medija povodom ovoga natječaja:

"Ministarstvo kulture i medija, kao Posredničko tijelo razine 1 u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. - 2020., donijelo je 31. srpnja 2020. godine Odluku o financiranju projekata u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.“ Odluka o financiranju se donosi za projektne prijedloge koji su uspješno prošli prethodna dva dijela postupka dodjele bespovratnih sredstava: administrativnu provjeru i procjenu kvalitete, a navedeni dijelovi postupka dodjele su u nadležnosti Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, odnosno Posredničkog tijela razine 2 u ovom pozivu. Jedan od uvjeta prihvatljivosti prijavitelja koji je naveden u Uputama za prijavitelje predmetnog poziva (točka 2.2 Uvjeti prihvatljivosti prijavitelja/partnera), a za čiju je provjeru nadležna Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva jest da prijavitelj nije prekršajno kažnjen na temelju pravomoćne sudske odluke zbog kršenja odredbi Zakona o medijima/ Zakona o elektroničkim medijima u razdoblju od 12 mjeseci prije podnošenja projektnog prijedloga i, ako je primjenjivo, u razdoblju od 12 mjeseci prije podnošenja projektnog prijedloga, Vijeće za elektroničke medije nije mu izreklo opomenu. Predmetni projektni prijedlog uspješno je prošao navedene postupke dodjele.

 Za provedbu faze procjene kvalitete nadležna je također Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja osniva Odbor za odabir projekata (OOP) članovi kojeg ocjenjuju projektne prijave prema kriterijima dodjele koji su objavljeni u točki 6.2 Uputa za prijavitelje. Ministarstvo kulture i medija donosi Odluku o financiranju projektnih prijedloga na temelju popisa (rang-liste) Odbora za odabir projekata iz postupka procjene kvalitete, uključujući konačno Izvješće o provedenom postupku procjene kvalitete.

Ministarstvo kulture Ministarstvo kulture i medija Za poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama 8,5 milijuna kuna

Minimalni iznos bespovratnih sredstava koji se mogao dodijeliti pojedinom projektnom prijedlogu po ovom pozivu iznosio je 450.000,00 HRK, a maksimalni 1.400.000,00 HRK, a prijavitelji su mogli prijaviti i drugi iznos unutar navedenih financijskih limita. Na konačan iznos dodijeljenih sredstava pojedinom projektnom prijedlogu utjecala je provjera prihvatljivosti projektnih aktivnosti, budući da su iz proračuna projektnog/ih prijedloga brisani izdaci koji se odnose na neprihvatljive aktivnosti (u slučaju da su postojale).

Kriteriji dodjele objavljeni su u točki 6.2 Uputa za prijavitelje predmetnog poziva, a riječ je o razradi kriterija koje je 18. svibnja 2015. godine usvojio Odbor za praćenje OP ULJP 2014. - 2020. Sukladno Smjernicama za ESF, identitet članova Odbora za odabir projekata (OOP) je tajan, kako se ne bi narušilo načelo tajnosti postupka dodjele i načelo jednakog postupanja."

Chloe Morello
POPULARNA BLOGERICA
Od svojih obožavatelja tražila modni savjet, no oni su primijetili neuobičajen detalj na slici
Plastični čep
PAMETNO RJEŠENJE
Ovo je najčešći otpad koji smo pronašli na našim akcijama čišćenja, nismo to očekivali
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • stefj:

  Aha, još jedna koja je sve potpisala, a za ništa nije odgovorna...

 • Nepokolebljiv:

  Ako je ta "lepa bela ptica" samo fikus nista ne odlucuje niti ju se sta pita, ne moze davati primjedbe - to ju onda treba? Poslati u na burzu rada i drzava ustedi silne pare na sofera, iznajmljeni auto, prevelika ... prikaži još! placa za vjesalicu za kapute bez odgovornosti i duznosti ...!

 • Beskucnik:

  Zemlja u kojoj je 95 % vjernika , mogu se kladit da su novac dobilj index t portal i druga antihrvatska i antikrscanska glasila , i naravno pupovceva sirocad ferala