Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed seljaka

Ministre, razgovarajte s nama, omča oko vrata nam je stavljena!

prosvjed seljaka,ferovac,portal (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/4
03.02.2013.
u 19:35

Ako se u idućih nekoliko dana ne isplate zaostali poticaji i seljacima ne omogući da svoje objekte legaliziraju za jednu kunu, mi ćemo izići na ceste i blokirati cijelu Hrvatsku, poručio je Dragutin Dukić

Ponašanje Hrvatske vlade, resornog ministarstva, neisplata poticaja, način legalizacije poljoprivrednih objekata, Zakon o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem te sve lošiji položaj poljoprivrednika natjerali su predstavnike seljačkih udruga iz desetak županija da se u nedjelju okupe na prosvjed upozorenja na Ferovcu pokraj Kutjeva.

– Ako se u idućih nekoliko dana ne isplate zaostali poticaji i seljacima ne omogući da svoje objekte legaliziraju za jednu kunu, mi ćemo izići na ceste i blokirati cijelu Hrvatsku – poručio je Dragutin Dukić, koordinator seljačkih udruga Slavonije i Baranje, dodajući da se ni jedan ministar poljoprivrede od samostalnosti hrvatske države nije ovako bahato ponašao prema njima kao sadašnji ministar Jakovina. Mate Brlošić, predstavnik seljaka Osječko-baranjske županije, posebno je istaknuo problem sa zemljištem.

– I dok je za pravne osobe raspisan natječaj na kojem se nudi 6000 hektara državnog zemljišta, za naša poljoprivredna gospodarstva u zadnjih godinu dana nije raspisan ni jedan. Ide novi zakon po kojem smo svi izjednačeni, ali mi se plašimo da ćemo po njemu imati malo šanse da dođemo do zemlje, a to će za nas značiti propast – poručio je Brlošić. Petar Pranjić iz udruge Baranjska brazda kazao je da se seljacima već nalazi omča oko vrata te da se čeka samo odluka krvnika.

– Taj je krvnik naš ministar. Nemamo više kuda, stjerani smo uza zid, samo se čeka kraj hrvatskog seljaštva – istaknuo je Pranjić.

Miljenko Ivanuša iz Varaždinske županije upozorio je da je svaki dan sve manje mljekara te kako je i on jedan od onih koji je morao prodati svoju farmu od 45 goveda.

– Naši seljaci ne mogu povući sredstva iz EU jer ne mogu osigurati 50 posto vlastitih sredstava, a ne mogu dići ni kredit jer nisu kreditno sposobni. To može Todorić i njemu slični – smatra Ivanuša. Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih seljaka, poručio je da je očito kako netko želi uništiti hrvatsku poljoprivredu.

– Naši seljaci nemaju novca za legalizaciju. Pitanje je zašto naša država nije kao Srbija donijela odluku da sve što je izgrađeno do 2012. bude legalno. Ako je moralan, naš bi ministar trebao odstupiti – poručio je Mlinarić, a ponašanjem resornog ministarstva i ministra Jakovine ogorčeni su i seljački vođa Tomislav Pokrovac i Antun Laslo. Sa skupa na kojem se okupilo 60-ak predstavnika seljačkih udruga još jednom je upućen poziv ministru za razgovor, a ako se ne bude odazvao, za desetak dana mogu se očekivati masovni prosvjedi.

>>Ogorčeni seljaci s traktorima izišli pred Agenciju za plaćanja

Ključne riječi

Komentara 15

IO
Iohannes
09:10 04.02.2013.

I seljaci su se s Reismanicom urotili protiv Vlade - Široka protiv kukuriku-koalicije! Samo čekam da neki novinari počnu izbacivati ovakve rezultate "dubokih" analiza! :))

GO
google385
06:14 04.02.2013.

ne samo seljaci nego i gradani na prosvjede treba legalizirati sve za jednu kunu jer je drzava kriva zbog velikog broja nelegaliziranih objekata. kao prvo dopustila je gradnju nelegaliziranih objekata kao drugo drzava svojim seljacima i gradanima nije omogucila dada zarade novce za legalizaciju objekata. zato glasam za legalizaciju svega i to za jednu kunu

MR
mravac8
08:59 04.02.2013.

Todorić ne prosvjeduje? Kako to, pa on je najveći poljoprivrednik, kupio je gotovo čitavu Baranju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije