Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed u đakovu

Ogorčeni seljaci s traktorima izišli pred Agenciju za plaćanja

Đakovo, prosvjed seljaka, udruga Brazda (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
29.01.2013.
u 13:15

Prosvjeduju jer ne žele da se ured Agencije za plaćanje u poljoprivredi zatvori u njihovu gradu.

Oko 150 seljaka okupilo se s traktorima u središtu Đakova ispred Agencije za plaćanje u poljoprivredi nadležnoj za evidenciju, prijavu i isplatu potpora. Prosvjeduju jer ne žele da se ovaj ured zatvori u njihovu gradu.

- Ulaskom u EU i potpisivanjem raznih direktiva u Hrvatskoj je broj podružnica ove Agencije srezan sa 60 na 20. Jedna od posljednjih koje bi se trebale zatvoriti je i ova u Đakovu. No, na području Đakovštine je oko 3000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - istaknuo je Matija Brlošić, predsjednik udruge \"Brazda\".

Svaki poljoprivrednik, izračunali su, u prosjeku barem tri do deset puta na godinu posjeti ured ove agencije, a koja će od sada biti otvorena samo u županijskim središtima.

- Neki su ovdje dolazili traktorima, a kako će sada tako ići u Osijek? - pitali su se okupljeni farmeri.

Josip Tomičić predložio je da se ured Agencije preseli u zgradu \"Mimoze\" u Đakovu koja se nalazi u državnom vlasništvu.

- Na Jadranu su prihvaćena dva izuzetka za ovu agenciju koja je pored županijskih središta ostala otvorena u Metkoviću i na jedmom otoku. I ovdje postoji opravdani razlog jer imamo preko 3000 registriranih OPG-ova. Ionako će pet djelatnika koji trenutno rade u Đakovu od sada svakodnevno morati odlaziti na posao u Osijek što je, također, dodatni trošak i za njih - nastavio je Brlošić.

- Još da presele Biskupiju iz Đakova i onda više nećemo imati ništa - komentirao je Josip Vujanović, ogorčeni farmer koji ima i tvrtku sa stotinu kooperanata te im rješava potrebnu \"papirologiju\".

- Kako bi sve funkcioniralo normalno barem pet-šest puta moramo ići u Agenciju. Odlazak i do stotinu kilometara udaljen Osijek predstavljat će nam trošak, ali i silan gubitak vremena - rastumačio je on.

Iako se prijava može obaviti i putem Interneta što mlađim generacijama poljoprivrednika, dodao je Brlošić, neće predstavljati problem, iako barem jednom moraju posjetiti ured Agencije kako bi fizički tamo odnijeli dokumente, takva prilagodba, smatra on, u Hrvatskoj može zaživjeti tek za desetak godina jer se još uvijek dosta staračkih domaćinstava bavi poljoprivredom koji se ne znaju koristiti Internetom.

>> Seljaci pozivaju na prosvjede u Đakovu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije