Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar rada Pavić: Dolazak Filipinaca bio bi kulturološki šok

Vlada bi već ovaj tjedan trebala razgovarati o dodatnim kvotama. Za prekvalifikacije u proračunu osigurano 145 milijuna kuna. U HGK predlažu sastanak s Filipincima kako bi pomogli našim gospodarstvenicima.
24. srpnja 2017. u 11:04 57 komentara 5986 prikaza
Foto: Ivica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Intervju Davora Šterna, biznismena, bivšeg ministra gospodarstva i počasnog konzula Filipina u “Večernjem listu” i “Poslovnom dnevniku”, u kojemu je ponudio “uvoz” Filipinaca, kao privremeno i “ad hoc” rješenje velikog manjka radne snage u Hrvatskoj, u segmentima turizma, ugostiteljstva, zdravstva, građevinarstva – izazvao je brojne reakcije posebno među poslodavcima, no promptno je reagirala Hrvatska gospodarska komora.

Davor Štern Uvezimo radnike s Filipina!
 

U svom dopisu Šternu, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Mirjana Čagalj kaže da bi u HGK željeli dobiti konkretnije informacije o mogućnosti “uvoza” radnika iz Filipina, da smatraju da bi Štern kao bivši državni dužnosnik mogao doprinijeti realizaciji takve međudržavne suradnje. Stoga predlažu sastanak “na kojem bismo saslušali vaše prijedloge te pomogli našim gospodarstvenicima”. Potpredsjednica HGK Čagalj piše da je vladinom Odlukom, istina odobrena uvozna kvota za 2080 kvalificiranih radnika u građevinarstvu, no da su kvote potrošene, da graditeljstvu manjka još oko 2500 radnika, te da će vlada otvoriti još kvotu za 2053 radnika. Nadalje, piše da u segmentu turizma manjka čak 3000 radnika. Čagalj navodi da je HGK ovu temu otvorila prije dvije godine te se od tada do danas neprestano zalaže za veće uvozne kvote radnika, kako bi hrvatske tvrtke opstale i zadržale konkurentnost.

Štern je, prije nekoliko dana u intervjuu kazao kako je mali interes Hrvata za prekvalifikaciju za ta tražena zanimanja, te je očito da se BiH, kao rezervoar radne snage isušuje. On predlaže Filipince stoga što oni odlaze iz svoje zemlje na način vrlo sličan onom kako su Hrvati organizirano odlazili u Njemačku 1970-ih. Na temelju detašmana, tj. radnih kvota koje su se dodjeljivale svake godine. Za eventualni interes RH povoljno je to što Filipinci imaju državnu agenciju za zapošljavanje u prekomorskim zemljama koja, na zahtjev klijenta ili države pronalazi profil potrebnih ljudi, organiziraju dolazak svojih radnika čarterima u zemlju u kojoj bi radili, dogovaraju osnovnu plaću i smještaj te vode brigu o njima. Ta se agencija, kaže Štern potom brine da se svi njihovi radnici kasnije, po završetku ugovora, vrate na Filipine. U ovom načinu, kojeg Filipinci rabe u zapošljavanju u više od 100 zemalja svijeta (5 milijuna Filipinaca radi u inozemstvu i šalju 27 milijardi US dolara doznaka godišnje) Štern vidi jednostavan način da RH, barem privremeno riješi gorući problem, te tvrdi da su Filipinci poznati kao obrazovani, marljivi, te im naše plaće od 500, 600 eura neto ne bi bile premale.

Na tu njegovu tvrdnju bilo je, jednako dosta reakcija i to negativnih, a od onih koji su zabrinuti da bi dolazak Filipinaca smanjio cijenu rada naših, a ujedno im i povećao norme, jer je efikasnost Filipinaca visoka, odnosno brže i više rade od euro-standarda. Šterna, međutim vesele reakcije na njegove prijedloge, te pozdravlja inicijativu iz HGK o sastanku na kojemu bi se razgovaralo “konkretnije”.

 I GRADITELJSTVO IZLAZI IZ KRIZE Građevinski bum – posla za milijarde, a radnika nema

– Ovakvim interesom i inicijativom HGK opravdava svoje postojanje i može puno doprinijeti gospodarskom životu zemlje – kaže Štern. Dodaje da je veleposlanica Filipina o dopisu iz HGK već obavijestila filipinsku državnu agenciju za zapošljavanje, i zatražila da im Štern pomogne u organizaciji susreta. On se zalaže za kontakt državnih agencija za zapošljavanje, jer je “protiv stihijskog zapošljavanja radne snage, koje ne jamči niti njihove plaće, smještaj, prava”. Međutim, već u startu se čini malo izglednim da bi se ova suradnja realizirala. Ako je suditi prema reakciji ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, Filipinci bi se teško uklopili u našu sredinu.

– Ne razmišljamo o tome. To nije u našem fokusu. Trenutno se bavimo rješavanjem manjka radnika u Hrvatskoj kroz prekvalifikacije, te traženjem kadrova iz nama susjednih zemalja. A dolazak radnika iz Filipina bio bi za naše stanovnike kulturološki šok – smatra Pavić. Eventualno bi se takav bilateralni aranžman s Filipinima mogao razmatrati ako ostala rješenja za ovaj problem u RH ne daju rezultat, no i za takav iskorak bio bi po njemu potreban širi nacionalni konsenzus. Pavić je uvjeren da će se iz susjednog “bazena” uspjeti naći potrebne radnike, te da se nećemo naći u prilici da se ulazi u bilateralni sporazum s Filipincima, barem ne u narednih deset godina.

Stav koji prevladava u Pavićevu resoru jest da je važnije posvetiti se povećanju osnovne plaće, umjesto traženja jeftine radne snage iz dalekih zemalja. Zbog sadašnje alarmantne situacije trenutno mu je prioritet riješiti povećanje kvote za strane radnike u sektoru graditeljstva, za dodatnih 2000 radnika, što bi na dnevnom redu Vlade trebalo biti vjerojatno već na ovotjednoj sjednici, a tek potom bavit će se prekvalifikacijama za koje u proračunu ima osiguranih 145 milijuna kuna. Koliko je on u pravu sa svojim ambicijama da se prvo proba “natjerati” Hrvate na prekvalifikacije za deficitarna zanimanja, slikovito govori primjer jednog našeg građevinara koji je dobio veliki posao, no manjka mu keramičara.

Njegovi su, naime prethodno otišli na rad u Austriju. Građevinar, u nemogućnosti da preko naše burze brzo riješi problem, radnike je zatražio putem austrijske agencije. Koja mu je pronašla i dovela 30-ak traženih keramičara. I – svi su bili Hrvati!? 

hrt Hina neslužbeno Šezdesetak radnika na HRT-u bez produljenja ugovora? Moglo bi doći do problema u realizaciji Dnevnika autocesta PRIJEVOZNICI IZNENAĐENI Izračunali koliko će porasti troškovi prijevoza: poskupljuje i vožnja autobusima? Ina bušotina NAFTNA POLJA Ina nije morala otići iz Sirije. Polja su mogli voditi Kinezi ili Rusi
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • Deleted user:

  Država treba vratiti svoje ljude tako što će poslodavce na 10 godina osloboditi doprinosa na plaće na način tak oda se radnicima povećaju plaće za nekih 50% i dobit cemo ljude kući a dugoročno ćemo svi imati korist.

 • Avatar future Gohan
  future Gohan:

  Izjavu Šterna ja bih nazvao gospodarskim zločinom, a kao čovjek pljunem mu u lice. Da li Vi znate da kampovi u Istri ne rade s 100% popunjenim kapacitetom jer nemaju radne snage!! Znate li to? Znate li da su zbog ... prikaži još! toga digli 5% plače, kao Istrturist, ali su spustili sutav bodovanja plača pa radnici imaju manje plače do prošlog ljeta? Da li znate da masovno su uvozili radnike iz BiH i Srbije, i zate li kontraefkt? Bih radnici kojima se mnogi smiju su doslovno svi dali otkaz i vratili se u bosnu, jer ne žele rintati 12h za 4, 5 hiljada kuna... srbi ostaju, ali su problematični i mnogi kampovi su podijelili otkaza više nego od kad postoje samo u ovom ljetu, zbog tuča i nereda što su srbi radili u kampu... I zaključak, kampovi koje drže stranci ili naši tajkuni, radnike ne žele platiti, izvlače miljarde € a ne žele dati 7 ili 8 tisuča kuna, ne... nego bi uvozili sirotinju... to je sramota... domači istrani ne žele raditi za kikiriki, rađe se kupaju, ako država dozvoli uvoz to je kriminal i daljenji poticaj masovnom odlasku hrvata i definitivnom napuštanju države...

 • Deleted user:

  Kako se u medijima počela prodavati priča da je potreban uvoz radne snage, a zbog manjka radnika... Da poslodavci u Hrvatskoj daju radnicima bolje uvjete i plaću, možda se isti ne bi selili u inozemstvo. Građevinski sektor je uništio sam ... prikaži još! sebe, a preživljavao na kičmama radnika koji su po minimalno deset sati dnevno radili na gradilištima i to za mizerne plaće. Kada su radnici/majstori otišli vani, naši poslodavci se sjete "uvoziti" sirotinju da bi mogli mlatiti profit. Uvozna radna snaga koja pristane raditi za sramotne uvjete u Hrvatskoj sigurno neće biti ni blizu po kvaliteti kao ona koja je otišla trbuhom za kruhom. Ministre, mlad si momak, nauči se ne biti naivan i vjerovati u priče koje ti plasira građevinski lobi. A bolje ni da ne pričam o malverzacijama u turizmu. Onaj koji tu ne može opstati neka se time ni ne bavi.