Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visokorizični neuroblastom

Ministar o lijeku za djecu: Medicina je preozbiljna da bi se igralo po emocijama

Milan Kujundžić
Zarko Bašić/PIXSELL
21.06.2017.
u 14:53

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da lijek za djecu iz Klaićeve nije sporan zbog novca

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da lijek za djecu iz Klaićeve nije sporan zbog novca već struka mora izreći svoje mišljenje, kako bi se znalo kolika je korist u usporedbi s rizikom korištenja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

 

Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da lijek nije sporan, "uvijek ih je bilo i biti će ih za djecu u Hrvatskoj", no radi se o poštivanju struke i procedure. Istaknuo je da čim povjerenstvo, domaći i inozemni stručnjaci, iznesu mišljenje lijek će biti nabavljen, te je izrazio nadu da će pomoći oboljeloj djeci.

"Taj lijek se ne daje u hitnosti"

Pojasnio je kako je lijek monoklonsko protutijelo koje se daje pacijentima s tumorom, a da vrijeme ne igra glavnu ulogu u liječenju. "Je li lijek ordiniran pet ili 25 dana prije, ne znači puno, ništa nije izgubljeno. U javnosti je krivo shvaćeno, i mi smo krivi što smo pogrešno iskomunicirali, ali taj lijek se ne daje u hitnosti", kaže Kujundžić.

Povjerenstvo treba odlučiti kod koje djece je lijek indiciran, a kod koje nije, kod koje je očekivana korist u usporedbi sa rizikom, tj. nuspojavom koju nosi lijek, i što će to značiti za pojedino dijete. "Medicina je preozbiljna struka da bi se igralo po emocijama i pod pritiskom. Suosjećamo s roditeljima i svim dobronamjernim ljudima koji žele pomoći, među kojim smo i mi, no medicina ima svoja pravila i ako se preskoče, to može imati velike posljedice", naglasio je i poručio da će naći zakonski model za osiguranje novca za lijek.

Ne smijemo urušiti sustav

Odgovarajući na upite o laboratoriju u Makarskoj, istaknuo je da je laboratorij obnovljen, nabavljena je oprema te će uskoro biti objavljen natječaj za koncesiju. Nije mogao kazati hoće li biti otvoren prije ljetne sezone, no ustvrdio kako sustav funkcionira pa pacijenti neće biti zakinuti.

Upitan kako riješiti problem dugova u zdravstvu Kujundžić je ponovio da treba o tome postići nacionalni konsenzus, uz potrebu očuvanja kvalitete i dostupnosti zdravstvenog sustava građanima. "Financijske modele, kojih je puno, treba analizirati i prihvatiti najbolji, no ni u kojem slučaju ne smijemo urušiti sustav", rekao je. Dodaje da se racionalizacija već provodi, postoje mjere koje se poduzimaju i koje će se poduzimati, ali nikako nauštrb pacijenata i njihova zdravlja.

Komentara 25

DH
dalibor.hren
16:05 21.06.2017.

Ministre, daj ostavku! Dao Bog da tebe i tvoje najbliže pomazi ova bolest! Pomoć bi kao i Račan i Hebrang tražio, na račun hrvatskih građana, u inozemstvu!!! Srami se!

SA
Saskakempa
15:24 21.06.2017.

Da li ministar zna da je ovo registrirani lijek na razini EU i kao takav je morao proci sve provjere i registracijom automatski postaje dostupan u svim zemljama EU. Vjerovatno ne jer mislim da nam umjesto doktora trebaju svecenici. Uzas da ne moze biti veci.

DU
Deleted user
15:20 21.06.2017.

Kad ćeš ti početi raditi. U nijednoj bolnici u Hrvatskoj se ne može otići na WC od prljavštine. Kaku napraviti samo ako čovjek ponese kakvu kajlu da zaključa vrata. bemti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije