Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Sljedeći tjedan odluka o lijeku za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma

Vlada
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.06.2017.
u 14:30

Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva da putem povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron.

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković čestitao je novoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić, a zahvalio se i bivšem ministru vanjskih i europskih poslova Davoru Stieru. 

 

– Cijenim njegov doprinos i nadam se da ćemo nastaviti tu suradnju – rekao je Plenković i naglasio da je Hrvatska izašla iz procedure proračunskog manjka. 

Odlukom Arbitražnog suda nećemo biti vezani

–  Ova odluka Vijeća nam je obveza da nastavimo na tom tragu voditi politiku – kazao je Plenković i zahvalio se vatrogascima koji su gasili požare u Makarskom primorju. – To je jedan od većih požara u zadnjih 20-30 godina na tom području. Vjerujem da je to požarište pod kontrolom – rekao je Plenković. 

Rekao je odluka arbitražnog suda u Den Haagu o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije u vezi s morskom granicom, najavljena za 29. lipnja, neće obvezivati Hrvatsku koja je iz arbitraže istupila jer ju je Slovenija nepovratno kontaminirala i kompromitirala. – Još jednom ponavljam čvrst stav RH, slijedom odluke Sabora – za Hrvatsku je ta odluka Arbitražnog suda neprihvatljiva – rekao je Plenković na početku sjednice Vlade. Mi odlukom nećemo biti vezani ni po međunarodnome prvu, ni slijedom odluka i notifikacija koje smo izvršili – dodao je premijer.

– Ostajemo otvoreni za rješavanje otvorenih graničnih pitanja, ali ne na način da se to radi u kontekstu procesa koji je bio nepovratno kompromitiran i kontaminiran i to ne krivnjom Hrvatske, nego druge strane – poručio je premijer podsjetivši da su tadašnji slovenski sudac i agentica sami dali ostavke. – I tu činjenicu ćemo ponoviti i na to upozoriti nakon odluke Arbitražnog suda –  dodao je.

Vlada o lijeku za liječenje djece

Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva da putem povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, ovisno o njihovu trenutačnom zdravstvenom stanju, a prijedlog povjerenstva trebao bi biti poznat početkom idućega tjedna.

Povjerenstvo će pri izradi analize voditi računa o rizicima primjene navedenog lijeka i mogućim negativnim nuspojavama, s obzirom na kratkoću primjene u kliničkoj praksi, stoji u Vladinu zaključku. Vlada je Povjerenstvo zadužila da pri izradi analize u najkraćem roku kontaktira s najboljim europskim stručnjacima radi dobivanja dodatnih mišljenja o učinkovitosti lijeka i mogućim rizicima. Slijedom navedene analize, kao i preporuke povjerenstva, Ministarstvo zdravstva trebat će žurno dostaviti Vladi prijedlog modaliteta osiguranja sredstava za nabavu lijeka za djecu koja se liječe u dječjim klinikama u Zagrebu i Rijeci.

"Želimo pokazati solidarnost i empatiju"

Tim povodom premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice poručio je kako je Vladina poruka jasna: – Želimo pokazati solidarnost i empatiju i maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece, osobito kod one koja se, nažalost, susreću s ovako teškom bolešću. Lijek je, dodao je, u ranoj fazi kliničke primjene i sa sobom nosi određene nuspojave koje mogu biti i negativne, pa će povjerenstvo donijeti preporuku u konzultaciji s najrelevantnijim europskim stručnjacima, i o tome žurno izvijestiti Vladu i predložiti odgovarajuće modalitete iznalaženje rješenja za pitanje osiguravanja sredstava za nabavu lijeka. Naravno, sve to sukladno spremnosti i mogućnosti malih pacijenata da uopće prime takvu vrtu terapije – dodao je premijer.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je, predstavljajući zaključak, kako ni u jednom trenutku nije bilo upitno da lijek treba biti osiguran tamo gdje je medicinski indiciran, ali riječ je o lijeku koji može pomoći u određenim, ciljanim slučajevima. – Mi ćemo negdje do početka sljedećega tjedna imati konačno mišljenje kod koje bi djece lijek bio opravdan, a da je pritom rizik prihvatljiv. Kad ćemo to imati, prema Vladi ćemo dogovorno uputiti zahtjev da zajedno nađemo financijski model kako bi lijek bio nabavljen potrebitima – rekao je Kujundžić.

Božinović na obilježavanju Dana antifašističke borbe

Premijer je izvijestio i da će Vladu sutra, na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici, predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Tako da ćemo tu poslati našu poruku glede svih zbivanja vezanih za antifašizam i Dugi svjetski rat", rekao je.

Vlada je donijela odluku koja će omogućiti da Borovo započne s pronalaženjem strateškog partnera. Vlada je, naime, današnjom odlukom izvan snage stavila odluku o načinu raspolaganja dionicama društva Borovo, koja je bila donijeta u rujnu 2015. godine.  Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić pojasnila je kako je tom odlukom iz rujna 2015. godine Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) bio ovlašten da bivšim i sadašnjim radnicima, uz popust, ponudi na prodaju 50 posto dionica Borova koje su u vlasništvu države. No, to bi značilo djelomičnu privatizaciju Borova, koja bi se provodila temeljem zakona o privatizaciji koji se više ne primjenjuje. Izmijenjena vlasnička struktura otežala bi i mogućnost pronalaska strateškog partnera koji bi bio voljan preuzeti tu tvrtku u cijelosti, uložiti svježi kapital, osigurati uspostavu dugoročne održivosti poslovanja društva i zadržati radna mjesta, naglasila je Dalić. Pronalazak strateškog partnera, stoji u obrazloženju ove Vladine odluke, nameće se kao nužnost jer Borovo niz godina bilježi negativne financijske rezultate. Uz to, zbog nedostatka financijskih sredstava Borov nije bilo, niti je u mogućnosti redovito otplaćivati svoje obveze iz predstečajne nagodbe pa se učestalo događaju kratkotrajne blokade računa.

Iz Vlade podsjećaju i da je Borovo 2015. i 2016. poslovalo s gubitkom od po 18 milijuna kuna. Ukupne obveze vukovarskog proizvođača obuće, pak, u 2016. su iznosile 127 milijuna kuna. Do kraja lipnja ove godine Borovu dospijeva na naplatu 127,5 milijuna kuna, a očekivani priljev iznosi tek 62,6 milijuna kuna.

 "Visina obveza koje dospijevaju u 2017. godini u odnosu na prihode koje društvo očekuje jasan su pokazatelj da je poslovanje društva u 2017. opterećeno visokom opasnošću od pokretanja stečaja ukoliko ubrzo u društvo ne uđe strateški partner sa svježim kapitalom", stoji u obrazloženju. Pronalaženje strateškog partnera za Borovo, istaknula je Dalić, nužna je kako bi se stabilizirala proizvodnja i stvorili uvjeti za razvoj poslovanja.

U ceste i autoceste će se 2017. uložiti više od 2,4 milijarde kuna

 Vlada je dala i suglasnosti Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama na planove građenja i održavanje državnih cesta i autocesta u ovoj godini, a koji predviđaju ukupna ulaganja u iznosu višem od 2,4 milijarde kuna. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je kako plan HC-a za ovu godinu predviđa ukupna ulaganja u izgradnju i održavanje državnih cesta u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna, od čega za građenje cesta 'otpada' 791 milijun kuna. Među radovima obuhvaćenim ovim planom Butković je, uz ostalo, izdvojio početak radova na projektu cestovnog povezivanja južne Dalmacije, koji obuhvaća i Pelješki most, ali i nastavak radova na projektu povezivanja kopna i otoka Čiova.

 Plan HAC-a, pak, predviđa radove u vrijednosti većoj od 680 milijuna kuna, a glavnina će se radova izvoditi na autocestama A3 i A5. Plan, uz ostalo, predviđa i nadogradnju postojećih sustava naplate cestarine, što uključuje i modernizaciju tog sustava, istaknuo je Butković.

Komentara 18

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
14:22 21.06.2017.

Vlada je donjela odliku da će se odluka donjet!

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:54 21.06.2017.

Polako se vidi koliko lakse i normalnije funkcionira bez mosta i Petrova, koliko tezak uteg za drzavu je ta niskoristi sekta iz Metkovica. Steta je ogromna, hvala bogu da ih je Plenkovic neutralizirao.

DU
Deleted user
15:02 21.06.2017.

Polako, nema žurbe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije