Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Milanović: Nema straha od nekakvih Potemkinovih sela u RH

Vlada Zoran Milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/25
25.04.2013.
u 08:46

– Vrijednost državne imovine iznosi više od 31 milijardu eura po čemu smo peti u Europi, a time zaradimo samo 0,7 posto BDP-a. Problem je što nemamo toliku korist od te imovine koliko imaju druge države u Europi – kazao je Mimica.

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je stanje u Ini.

– Pojavile su se spekulacije oko Ine. I radnici ovdje prosvjeduju, razumijem ih. Moram jasno reći da u ovom trenutku nikakvih formalnih razgovora s MOL-om nema. Neću reći da se obrate bivšoj vladi koja je pred sudom. Moj zadatak je da probleme koji su nam ostavljeni rješavamo kao vlasnici 44 posto dionica. U proračunu je uračunata i dobit Ine – rekao je Milanović te dodao da mađarska strana želi pregovarati.

– Za razliku od nekoliko prethodnih godina kada su se dužnosnici iz Ine svađali, sada to nije slučaj. Opterećeni smo i sudskim postupkom koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Vlade, to je ogroman teret koji imamo. Moramo odlučiti što ćemo sa svojim dionicama. Sve je to u pregovorima – kazao je Milanović i dodao da ne znači da "imamo pravo biti paralizirani" ako se vodi sudski postupak.

– Javnost je bila vrlo traumatizirana čudnim potezima u posljednjih desetak godina. Tu su i radnici koji prosvjeduju. Nama je bitno da su ljudi zaposleni, a kao dioničarima interes nam je i zarada, kako bismo novac stavili u proračun – rekao je Milanović.

Vrijednost državne imovine 31 milijardu eura

Vlada je prihvatila i prijedlog da se omogući odabir imena tvrtke koje sadržava i strane riječi. Ministar Orsat Miljenić kazao je da se nada da će to ubrzati otvaranje tvrtki.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica predstavio je nacrt prijedloga strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. 

– Utvrđujemo smjernice na koji način država misli djelovati kako bi država učinila te nekretnine funkcionalnijima – rekao je Mimica i dodao da Hrvatska ima veliku vrijednost državne imovine.

– Po Eurostatu vrijednost državne imovine iznosi više od 31 milijardu eura po čemu smo peti u Europi, a time zaradimo samo 0,7 posto BDP-a. Problem je što nemamo toliku korist od te imovine koliko imaju druge države u Europi – kazao je Mimica.

– Kod dionica i udjela postavlja se jasno opredjeljenje da nema prodaje prirodnih resursa, trgovačkih društava od strateškog značaja i onih koja mogu na jasan način doprinijeti razvoju Hrvatske – kazao je Mimica.

– Strategija upućuje na to da je potrebno u iduće dvije godine ići na privatizaciju ili prodaju udjela u više od 400 tvrtki u kojima država ima male udjele – rekao je Mimica. – Ona ne određuje pojedinačna društva i akcije. Nakon nje će se izrađivati godišnji planovi upravljanja koji će definirati detaljnije upravljanje imovinom – rekao je Mimica.

– Nepostojanje ove strategije nije sprječavalo prodaju tvrtki u kojoj država ima dionice, kao što se ponekad tvrdi u Saboru – rekao je Mimica.

– Odluka o privatizaciji nekih poduzeća u državnom vlasništvu nije stvar strategije. Ovo nije deset zapovijedi ili Sveto pismo. Strategija je širok pojam. Ne možemo biti okovani nedjelovanjem. Podatak da je Hrvatska peta država u Europi po vrijednosti imovine zvuči zapanjujuće. To skriva podatak da je u Hrvatskoj jako puno toga centralizirano i da država ima jako puno toga s čime ne zna što bi – rekao je Milanović te dodao kako to treba davati lokalnoj upravi koja će imati plan.

Nema prodaje "bogatstva Hrvatske"

Slavko Linić rekao je da je "evidentno kako se sve ne rasprodaje".

– Obala, more, rijeke, šume su sve dobra koji ne mogu u privatizaciju i ne idu u privatizaciju. Bogatstva Hrvatske i nadalje nisu predmet privatizacije – rekao je ministar Slavko Linić.

– Kad god se nešto prodaje, a do sada se nije prodalo ništa, obično se prodaju poduzeća počinje riječima "ide na bubanj". To ne ide na bubanj, nego je prodaja po dobroj tržišnoj cijeni. Ako se ne može postići takva cijena, onda se neće prodati – rekao je Milanović te dodao da namjena prodaje dionica nije samo potrošačka, nego novac ide u proračun ili za plaćanje duga.

U prijedlogu strategije za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom piše da su dva ključna dugoročna cilja očuvati važne i vrijedne dijelove imovine u vlasništvu Hrvatske "za potrebe sadašnjih i budućih naraštaja" te "organizirati učinkovitije i transparentno korištenje imovine" u vlasništvu Hrvatske "s ciljem stvaranja novih vrijednosti i ostvarivanja veće ekonomske koristi".

"Do kraja mandata želimo stvoriti državu bez papira"

Vlada je prihvatila i pokretanje projekta e-građani koji bi svim građanima trebao omogućiti lakšu dostupnost dokumenata, poput zahtjeva za izdavanje putovnice, osobne iskaznice, rodnog lista i slično.

– Do kraja mandata želimo stvoriti državu bez papira – kazala je ministrica Milanka Opačić.

Opačić je kazala da će u ovom projektu građani dobiti osobni korisnički pretinac te će se ustrojiti identifikacijski sustav i središnji državni portal. – Država je izdvajala 6 milijuna za IT sustave, a nitko od toga nije imao korist. Prvi put ministarstva se umrežavaju, objavljuju se registri – kazala je Opačić. – Sustavom OIB-a razmjenjivat ćemo podatke, a građani će biti pošteđeni plaćanja i vađenja silnih dokumenata. Nema više šaltera – rekla je Opačić.

Vlada je prihvatila i prijedlog uredbe o visini minimalne plaće u kojoj piše da će ona od 1. lipnja biti 2984,78 kuna što je za 170 kuna više od sadašnjih 2814 kuna.

– Minimalna plaća donosi se u dogovoru sa sindikatima i poslodavcima – kazao je ministar Mirando Mrsić te dodao da se za neke industrije mogu dogovoriti socijalni partneri da se ona i spusti. – Od 1. 1. do travnja zaposlili smo 63 tisuće ljudi, a to je 60 posto više nego prošle godine – rekao je Mrsić.

"Potemkinova sela bila bi turistička atrakcija"

Ministrica Anka Mrak Taritaš predstavila je nacrt prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Strategije prostornog uređenja Republike Hrvatske. – Ova prezentacija poruka je onima koji govore o nekim Potemkinovim selima ove vlade. Ova vlada radi sustavno. Mi ovdje rješavamo probleme i prepreke koje nam nameću institucije na lokalnoj i regionalnoj razini gdje se opstruiraju neki važni projekti – kazao je ministar Branko Grčić. – Ovo je direktni doprinos popravljaju investicijske klime u Hrvatskoj – kazala je Vesna Pusić.

– U iščekivanju salve napada da rasprodajemo Hrvatsku, nema straha od nekakvih Potemkinovih sela koja se spominju u Hrvatskoj, mada bi negdje dobro izgledala kao turistička atrakcija – kazao je Milanović i dodao da ova vlada ima projekte.

Vlada je odlučila da plaća sanacijskog upravitelja Studentskog centra Zagreb bude 13.900 kuna.

>>Odzvonilo čekanjima na šalterima: Vlada pokreće projekt e-Građani

>>Vlada će napokon omogućiti i strane riječi u nazivima tvrtki

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije