Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret s povjerenikom

Milanka Opačić najavila dvije novosti u sustavu socijalne politike i rada

Opačić Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
04.06.2014.
u 14:31

Prva je jedinstveno tijelo vještačenja, za što je rekla da je Svjetska banka osigurala već sredstva i tzv. one-stop-shop, odnosno jedinstveno mjesto za sva novčana davanja prema građanima.

Nakon sastanka sa povjerenikom Europske unije za zapošljavanje i socijalnu politiku Laszlom Andorom potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izrazila je zadovoljstvo izvještajem Europske komisije koje se tiče reformi koje je Vlada poduzela, pogotovo u sustavu socijalne politike i rada.

Napomenula je da će neke stvari Vlada morati doraditi, a najavila je i dvije novosti. Prva je jedinstveno tijelo vještačenja, za što je rekla da je Svjetska banka osigurala već sredstva i tzv. one-stop-shop, odnosno jedinstveno mjesto za sva novčana davanja prema građanima. To bi trebalo zaživjeti do 2016., a uključit će četiri naknade: zajamčenu minimalnu naknadu, dječji doplatak, roditeljske i rodiljne potpore te naknadu za nezaposlene.

Vidi se napredak u reformama

Povjerenik Andor je istakao da se vidi napredak u reformama koje se tiču socijalne politike i zapošljavanja, a napomenuo je i da Hrvatska do 2020. na raspolaganju ima 1,5 milijarda eura iz europskog socijalnog fonda koju trebamo iskoristiti. Posebno je istakao borbu protiv nezaposlenosti, borbu protiv rada na crno i reformu tržišta rada. Naravno, da bi se iskoristilo tih 1,5 milijarda eura naša Vlada mora predstaviti konkretne projekte.

Ministar Mirando Mrsić, koji je također bio na sastanku, govorio je o planovima za povlačenje 66 milijuna eura iz europskog programa Garancija za mlade. Mrsić je rekao da je program poslan Europskoj komisiji na razmatranje i da očekuje da se u drugoj polovici ove godine počnu povlačiti sredstva iz tog fonda, a u međuvremenu ćemo programe financirati zajmom Europske investicijske banke.

Od konkretnih mjera Mrsić je spomenuo nastavak programa "1600 kuna", zatim reformu strukovnog obrazovanja koje će se morati uskladiti sa stvarnim potrebama naše industrije, kao i program daljnjeg obrazovanja, bolje reći, prekvalifikacije gimnazijalaca koji se ne upišu na fakultete. Mrsić je istaknuo da je to veliki problem jer trenutno 25 tisuća mladih u Hrvatskoj nema nikakvo zanimanje.

>>Mrsić o granici umirovljenja: Žalit ćemo se Europskoj komisiji

>>Europska komisija objavila ekonomske preporuke za Hrvatsku!

Komentara 4

LU
ludvig989
14:41 04.06.2014.

Zar je Milanka Opačić ministrica??? Evo dvije godine su na vlasti ona je ministrica a ni sama ona ne zna čega.

DU
Deleted user
16:20 04.06.2014.

Moja baka ima 88 godina, nema nikakvih primanja i živi na području koje su njezini sunarodnjaci porušili i popalili. Novim mjerama drugarice ministarke nema pravo niti na lipu bilo kakve novčane pomoći.

ZD
zdepar
16:57 04.06.2014.

a kriteriji ostaju po podobnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije