Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodjela indeksa na Metalurškom fakultetu

'Mi danas ne možemo proizvesti dovoljno inženjera kolika postoji potreba za njima na tržištu rada'

sisak metalurgija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/7
03.10.2016.
u 15:02

Trenutačno je na fakultetu ukupno stotinjak studenata na preddiplomskom i diplomskom studiju, budući da ih nakon prve godine uvijek dio odustane ili se prebaci na druge fakultete.

- Odlučio sam se za Metalurški fakultet jer me zanima metalurgija i slične stvari. Planiram ga završiti i nadam se zapošljavanju u struci – rekao je Zagrepčanin Kruno Šimundžić, jedan od 49 brucoša koji su danas primili indekse na Metalurškom fakultetu u Sisku. Pedeset i šesta je to generacija studenata na ovoj jedinoj visokoškolskoj ustanovi u Sisku, koja je vidjela i bolje dane te dijeli sudbinu hrvatske metalurgije.    

Trenutačno je na fakultetu ukupno stotinjak studenata na preddiplomskom i diplomskom studiju, budući da ih nakon prve godine uvijek dio odustane ili se prebaci na druge fakultete. No, za one koji diplomiraju posla se, unatoč uvriježenom mišljenju, uvijek nađe.

- Iako je Hrvatska od svih država u okruženju najviše smanjila metaluršku proizvodnju u Hrvatskoj dobro posluje i dalje pedesetak ljevaonica s gotovo 6.000 zaposlenih - ističe dekan Metalurškog fakulteta prof. dr. sc. Ladislav Lazić. Zanimljiv je i podatak kako na burzi rada nema mladih metalurga bez posla.

Potreba za inženjerima na tržištu rada

Indekse su primili budući inženjeri metalurgije i industrijske ekologije, a intenzivno se radi na modernizaciji studija.

- Predali smo na Senat materijale s prijedlogom revizije dodiplomskog i diplomskog studija koje želimo osuvremeniti da odgovara izazovima novih tehnologija u metaloprerađivačkoj industriji i industrijskoj ekologiji. U odbor za reviziju studija smo uključili i ljude iz gospodarstva jer smo nerazdvojni od njih. Mi danas ne možemo proizvesti dovoljno inženjera kolika postoji potreba za njima na tržištu rada - dodaje dekan Lazić.

Na fakultetu planiraju uvoditi i nove smjerove, kako bi se visokoškolska nastava zadržala u Sisku. Prošle akademske godine uredili su i studentske prostorije na fakultetu, ove godine će u Sisku početi raditi studentska menza dok se s Učiteljskim fakultetom u Petrinji planira uređenje studentskog smještaja, vjerojatnije negdje u Petrinji gdje ima i više studenata.

Metalurški fakultet uključen je i u međunarodnu razmjenu studenata pa će u Sisku ovu akademsku godinu provesti po dva studenta iz Poljske i Crne Gore.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:22 03.10.2016.

glavno da imamo zakošekovih filozofaniškoristi u dovoljnom broju.

DU
Deleted user
19:31 03.10.2016.

Odite na portal posao.hr i upisite inženjer metalurgije. Dobit cete rezultat koji je u suprotnosti s ovom sto je napisano u naslovu. Ovih tridestak ljevaonica s kojim se ponosimo nije niti priblizno kao BES--brandenburg ili RIVA grupa ili Arcelor Mittal.. Uglavno su to ljevaonice lakih metala, nije da ne treba, ali to nije nesto sto bi trebala biti primarna grana industrije. Bilo bi mi draze da se zeljezara Sisak ponovno podigne na nekadasnji nivo. Od 91 se sustavno unistavalo i sad smo tu gdje ne zelimo biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije