Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorio ga Zelenski

Međunarodni Forum u Ukrajini: Predstavljeni potencijali hrvatske obrambene industrije

Međunarodni Forum u Ukrajini
Foto: Press
1/3
30.09.2023.
u 17:33

"Potražnja za obrambeno sigurnosnim sredstvima je jako velika u ovom trenutku, što otvara priliku našim proizvođačima okupljenima u Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije", istaknuo je Goran Basarac

Agencija ALAN i Ministarstvo obrane RH sudjelovali su na međunarodnom Forumu za obrambenu industriju EU u Ukrajini. U okviru Foruma, kojeg je otvorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, ukrajinska Vlada predstavila je perspektive daljnje zajedničke suradnje sa EU i obrambenim industrijama EU u cilju daljnje potpore i aktivnosti pomoći u naoružavanju i jačanju sposobnosti Ukrajine u obrambenom ratu protiv Rusije. Sudjelovali su predstavnici 15 zemalja članica Europske unije, a Hrvatsku su predstavljali Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Agencija ALAN i tvrtka DOK ING. Hrvatska obrambena industrija ponudila je svoje kapacitete u području razminiranja, zaliha materijalno tehničkih sredstava, kao i mogućnosti sudjelovanja u objedinjenim nabavama taktičke obuće.

"Potražnja za obrambeno sigurnosnim sredstvima je jako velika u ovom trenutku, što otvara priliku našim proizvođačima okupljenima u Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije. Obrambena industrija strateški je bitan sektor za Hrvatsku, i postaje niša na kojoj Hrvatska gradi svoju komparativnu konkurentnost koju sve više prepoznaju i Europski fondovi. Hrvatska jedna od članica EU koja je u svojem klasteru uspjela pozicionirati sigurnost kao važno područje pametne specijalizacije te prva članica u EU koja potiče ulaganjem istraživanje i razvoj svojeg sektora obrambene industrije kroz EU fondove“, istaknuo je Goran Basarac, predsjednik uprave Agencije ALAN i prvi čovjek HKKOI-a.

VEZANI ČLANCI:

Strateška promišljanja Ukrajine idu u smjeru traženja prijenosa znanja, tehnologija i otvaranja proizvodnih kapaciteta na njenom teritoriju za predstavnike EU obrambenih industrija, a sve u cilju snaženja svoje industrijske baze obrambene industrije koja se pokazuje ključnom u ovom ratu. Vidljivo je i stvaranje alijansi na razini EU koje zajednički povezuju nekoliko zemalja. Jedna od zanimljivijih je i s područja razminiranja gdje se formira alijansa od 11 država članica predvođenih Litvom.

Uz redovne donacije koje Vlada RH i ministarstvo obrane RH pružaju ukrajinskoj strani, značajnije perspektive otvaraju se u područjima humanitarnog razminiranja, opskrba putem predstojećih zajedničkih nabava (npr. borbene kacige) te projekti opskrbe u području taktičke opreme gdje će svoju priliku tražiti i konzorcij hrvatskih kompanija s područja tekstila i opremanja.

VIDEO Snimka sukoba dva tenka - ukrajinska posada je pobijedila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije