Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: Rat u Europi

Kremlj preuzeo kontrolu nad Wagnerovcima? Putin se sastao s njihovim bivšim zapovjednikom

Rusija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.09.2023.
u 12:36

Ruske snage su 28. rujna granatirale sedam naselja u pograničnoj Sumskoj oblasti s Ukrajinom, ispalivši preko 180 metaka iz različitih vrsta oružja.

Oružje koje Ukrajina dobiva za suzbijanje ruske agresije pravilno se koristi. Nije bilo slučajeva da je oružje palo u pogrešne ruke, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

Tijek događaja:

12:37 - Rusija od 1. listopada kreće s još jednim valom novačenja, no vojska uvjerava buduće vojnike da neće ići u rat u Ukrajinu, navodi dpa. Vojnici će biti pozvani da odrade 12-mjesečnu osnovnu vojnu obuku, ali neće biti raspoređeni u ratnu zonu, rekao je kontraadmiral Vladimir Zimljanski, koji je odgovoran za novačenje.

Postoji dovoljno dobrovoljaca koji "izvršavaju odgovarajuće zadaće" u Ukrajini, istaknuo je.

VIDEO Napar na Krim: Raketa doletjela u sjedište crnomorske flote

U Rusiji postoje dva vala regrutacije godišnje. Prema priopćenju Glavnog stožera, muškarci bi se nakon odsluženja vojnog roka trebali vratiti kući. Međutim, oni se također mogu obvezati na borbene operacije u Ukrajini na ugovornoj osnovi. Zimljanski nije iznio konkretne brojke o tome koliko će ročnika biti pozvano ovaj put tijekom jesenskog novačenja.

Obično vojni rok odradi oko 120 tisuća novaka. U proljeće je bilo pozvano 147.000 ljudi, rekao je Zimljanski. Prema službenim ruskim podacima, oko 300.000 dragovoljaca prijavilo se u vojnu službu posljednjih mjeseci. Osim toga, tijekom djelomične mobilizacije prošle godine pozvano je 300.000 rezervista.


8:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je prikazan kako se sastaje s jednim od najviših bivših zapovjednika skupine Wagner Andrejem Troševom i razgovara s njime o tome kako bi se dobrovoljačke jedinice mogle boriti u Ukrajini, a Kremlj je rekao da plaćenik sada radi za ministarstvo obrane.

Sastanak predstavlja pokušaj Kremlja da pokaže kako je država preuzela kontrolu nad plaćeničkom skupinom nakon neuspjele lipanjske pobune šefa Wagnera Evgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u kolovozu.

Samo nekoliko dana nakon Wagnerove pobune, Putin je plaćenicima ponudio priliku da nastave borbu, te je predložio da Trošev preuzme dužnost od Prigožina, izvijestio je ruski list Kommersant.

POVEZANI ČLANCI:

Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da su razgovarali o tome kako "dobrovoljačke postrojbe mogu izvršavati razne borbene zadaće, prije svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije". "I sami ste se borili u takvoj jedinici više od godinu dana“, rekao je Putin. "Znate što je to, kako se to radi, znate koja su pitanja koja treba unaprijed riješiti kako bi borbeni napori prošli na najbolji i najuspješniji način."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji RIA da Trošev sada "radi u ministarstvu obrane". Visoko odlikovani veteran ruskih ratova u Afganistanu i Čečeniji, Trošev je iz Sankt Peterburga, Putinovog rodnog grada. Borio se u Afganistanu tijekom desetljeća dugog rata Sovjetskog Saveza. Nakon raspada Sovjetskog Saveza služio je na Sjevernom Kavkazu u ruskoj vojsci, a zatim u SOBR-u, postrojbi specijalnih snaga za brzu reakciju ruskog ministarstva unutarnjih poslova.


7:15 - Iznad ruskog teritorija tijekom noći oboreno je 11 bespilotnih letjelica, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Guverner Kurska Roman Starovoit rekao je kako su u naselju Belaya u okrugu Belovsky vidjeli da je ukrajinski dron ispustio "dvije eksplozivne naprave na trafostanicu". "Jedan od transformatora se zapalio. Pet naselja i bolnica su odsječeni iz struje", rekao je, piše Sky News.


7:08 - Oružje koje Ukrajina dobiva za suzbijanje ruske agresije pravilno se koristi. Nije bilo slučajeva da je oružje palo u pogrešne ruke, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

POVEZANI ČLANCI:

Od siječnja 2021. SAD je uložio više od 44.5 milijardi dolara u sigurnosnu pomoć suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Najnovija runda sigurnosne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 325 milijuna dolara objavljena je 21. rujna. Paket uključuje 128 milijuna dolara u novom oružju i opremi i 197 dolara u vojnoj pomoći prema prethodno odobrenim povlačenjima.


7:00 - Ruske snage su 28. rujna granatirale sedam naselja u pograničnoj Sumskoj oblasti s Ukrajinom, ispalivši preko 180 metaka iz različitih vrsta oružja, izvijestila je vojna uprava Sumske oblasti na Telegramu.

>> VIDEO Ukrajina je pristala uvjetno povući tužbu Svjetske trgovinske organizacije protiv Poljske, Slovačke i Mađarske

 

 

Komentara 10

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:34 29.09.2023.

Litva: Dva AWACS aviona za nadzor zračnog prostora su preletjela iz Turske na aerodrom Zokniai u Litvi. Pripadaju postrojbi od 14 aviona iste namjene baziranoj u Gelienkirchenu u Njemačkoj. Donetsk: Ukrajina je preselila dio postrojbi iz okoline mjesta Krasny Liman u područje Bakhmuta. Marinka - Rusi napadaju u malim skupinama 1-2 tenka 3-4 oklopna transportera i vod do dva pješaštva. Ukrajinci uz pomoć dronova odbijaju za sada te napade. Rusi premještaju svoje postrojbe iz Soledara prema jugu. Rusi kod Vuhledara šalju kamikaze tenkove pune eksploziva u napad na utvrđene ukrajinske linije. Cesta Horlivka-Bakhmut pod ukrajinskom kontrolom, nije precizirano da li potpunom ili samo vatrenom. Ukrajinci nastavljaju dalje sporim napredovanjem kod Klishchivke i Avdiivke prema istoku. U ponovnom rasplamsavanju borbi kod Bakhmuta Rusi su imali nešto veće gubitke zbog aktivnosti ukrajinske artiljerije s visova i gubitka dijela položaja kod nasipa željezničke pruge kojom je obustavljen svaki prijevoz. Ruska artiljerija u tom području je znatno oslabljena izravnim gađanjem protivnika u području vizuelnog motrenja kao i uspješnijeg ukrajinskog kontrabatiranja.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:20 29.09.2023.

Iran se pokazao vjernim ruskim saveznikom. Kontinuirano povećava vojne isporuke svojih dronova i raketa Rusiji. Iranske balističke rakete Fateh-110 imaju domet 300 km, Fateh - 313 500 km, Zoflaghar, slične ruskim Iskander raketama, 700 km i Dezful 1000 km. Za sada ove iranske rakete Rusija priprema za zimski udar po ukrajinskim elektranama, toplanama i distribucijskoj mreži a moguće i rafinerijama i skladištima goriva za vozila i za grijanje. S druge strane Srbija isporučuje Ukrajini artiljerijsku i drugu municiju s izmijenjenim oznakama na košuljicama. Kazakhstan se pridružio sankcijama Rusiji, u njemu živi brojna ruska doseljena manjina, kao i u Ukrajini, po gradovima, ali ne postoje ruska sela. Kazakhstan neće niti proizvoditi niti preprodavati vojnu opremu za Rusiju. Kazakhstan se inače nalazi u vojnom i ekonomskom savezu sa Rusijom pa će se vidjeti hoće li Rusija reagirati, ekonomski ili čak vojno. U Švedskoj je obuka Ukrajinaca na švedskim protubrodskim sustavima koji mogu i služiti kao balistički RBS-17, 8 km domet i 9 kg eksploziva što je malo, a moguće i američim Harpoon 140 km, 220 kg.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:55 29.09.2023.

Zaporožje: Pored ponovo aktiviranog Bakhmuta područje Zaporoške oblasti je vrlo aktivno. Problem je što trenutno vlada tišina informacija, izgleda zbog osjetljivosti tog presudnog područja za obje strane. Stalnim ukrajinskim pomicanjem linije frionte prema jugu Rusi su se doveli u situaciju da im jedina željeznička pruga dođe u domet ukrajinske artiljerije. Rusi su došli na ideju gradnje potpuno nove željezničke pruge Rostov na Donu - Mariupol - Melitopol. Već sad su dijelovi te buduće trase u dometu ukrajinskih HIMARS raketa. Kako izgradnja takve pruge zahtjeva duže vrijeme, a slijedi kišni period blata i neprohodnosti cestovnih puteva a zatim zimski uvjeti, predviđen završetak te nizinske pruge je za dvije godine. A trebat će naći načina snabdjevanja snažne ruske vojske s raznim potrebama u tom području. Prvi most na novom željezničkom pravcu u blizini Rostova već se gradi. Ukrajinci ubacuju u borbu svoju 46. zračnopokretnu brigadu i 116. brigadu u područje Novoprokopivke a Rusi izgleda šalju iz svoje rezerve 25. kombiniranu armiju izravno u bitku u područje između Novoprokopivke i Verbove. Istovremeno Rusi šalju svoje novoformirane brigade u područje Bakhmuta pa je kritično i jednima i drugima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije