Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog udruga veterana podržao Thompsona: 'Ne mislimo to tek mirno gledati!'

Stihovi ove pjesme zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, nikada nije bila nekim zakonom ili presudom zabranjena, kažu u udruzi
10. kolovoza 2017. u 16:23 144 komentara 4661 prikaza
Marko Perković Thompson
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi u četvrtak je izrazio potporu svom suborcu Marku Perkoviću – Thompsonu, prekršajno prijavljenog zbog pjesme Bojna Čavoglave koja je, kako ističu, nastala na samom početku Domovinskog rata i postala njegov simbol.

Marko Perković Thompson Optužni prijedlog Thompson reagirao na prijavu zbog kršenja javnog reda i mira

"I ove smo godine suočeni s nesmiljenim napadima na Marka Perkovića – Thompsona, s lažima i manipulacijama, te progonima dijela publike zbog veličanstvenog koncerta kojeg je u suorganizaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja održao u Slunju na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza 2017.

Marko Perković Thompson
1 / 17
Marko Perković Thompson - Slunj

Zgroženi smo što zbog odijevanja majica s legalnim znakom postrojbi iz Domovinskog rata naši suborci bivaju privođeni dok po Hrvatskoj slobodno šeću oni koji su zazivali Slobu (Slobodana Miloševića) da im pošalje salate pjevajući 'Bit će mesa, bit će mesa klat ćemo Hrvate…'. Ne mislimo to tek mirno gledati!", navode u priopćenju.

Dodaju i da je pjesma "Bojna Čavoglave" bila motivator svakom branitelju da izdrži u borbi.

Marko Perković Thompson koncert u slunju Policija: Ispituju nas za Thompsona, a nitko ne spominje jednu stvar...

"Stihovi ove pjesme zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, nikada nije bila nekim zakonom ili presudom zabranjena, niti je neki od legalno snimljenih nosača zvuka zabranjen. Za tako nešto ni nema razloga. Naime, pjesma ne govori o ustašama ni o 2. svjetskom ratu već o Domovinskom ratu u kojem smo se borili 'Za dom braćo, za slobodu…' i uspjeli smo osloboditi sva okupirana područja i omogućiti svim državljanima Lijepe naše da se vrate svojim domovima.

Cijena te slobode plaćena je životima, a ova pjesma i danas njeguje sjećanja na naše pale suborce, braću koja su 'Stala… da obrane naše domove'. Stoga nam nije jasno što se to u njoj kosi s člankom 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čiji je, zapravo, 'red i mir' prekršio izvođač. Nama je, pak, 'poremetilo mir i normalan način života, stvorilo nemir, neraspoloženje i uznemirenost…'(Čl. 1) što se 'na javnom mjestu vrijeđaju i omalovažavaju moralni osjećaji građana' (Čl. 14) čiji su mir i ponos upravo na veliki Dan pobjede na ovaj način povrijeđeni", navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Miljenko Kolobarić.

SKANDALOZNO Gnjusna naslovnica srpskog tabloida s Thompsonom i ovcom Marko Perković Thompson - Slunj Proslava u Slunju Podnesene tri prekršajne prijave: Policija pregledava snimku Thompsonova koncerta Marko Perković Thompson - Slunj Dan pobjede Thompson priredio spektakl na koncertu u Slunju
Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

 • General_U:

  jugofašizam na djelu 2017 ili 1947 nema velike razlike djedove i očeve naslijedili unuci i sinovi ili njihovavkopil..croslavija

 • Androniko:

  Naravno da mu daje potporu cijeli hrvatski narod, od branitelja koji su svjedoci vremena kada se uz pjesme 'Čavoglave' i 'Anice, kninska kraljice' ulazilo u oslobođene djelove Domovine nakon poraza agresora pa sve do navijača, njegovih estradnih kolega i ostalog ... prikaži još! običnog puka. Neki jednostavno ne žele javno izreći potporu kako ne bi podlegli pritiscima mrzitlejske kuhinje iz koje kroz medije proizlazi tisuće članaka i kolumni koje blate i pljuju sve one koji razmišljaju nacionalno osviješteno. Smiješno je dodvoravanje licemjerne vlasti nebitnim pojedincima, pozovu te da održiš koncert nakon čega te kazne !? Otkad to stih u (bilo kojoj) pjesmi, koja spada pod glazbeno-tekstualni slobodni izričaj i koja je, usput rečeno, zaštićena autorskim pravima ZAMP-a te samim time legalna izvoditi se apsolutno svugdje na teritoriju Republike Hrvatske, može podlijezati Zakonima uznemiravanja javnog reda i mira(!?), a recimo kazališne predstave O.F., u kojem brutalno omalovažava vjerske i nacionalne simbole prolaze nekažnjeno!? Tko je taj koji odlučuje koji zakon na kome primijeniti i čemu dvostruka mjerila i kriteriji? CD s pjesmom 'Čavoglave' nalazi se u svakom boljem CD shopu i sasvim legalno se kupi te na njega država uzme porez, smiješno i žalosno istovremeno.

 • Avatar ironmaiden
  ironmaiden:

  Dobro što ste se napokon sjetili reagirati