Naslovnica Vijesti Hrvatska

Manji PDV na elektroničke publikacije

Direktivom će se, dakle, državama članicama, koje to žele, omogućiti primjena smanjenih stopa PDV-a i na elektroničke publikacije
09. studenoga 2018. u 08:12 0 komentara 211 prikaza
Ilustracija
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Na elektroničke publikacije, poput e-knjiga, novine, časopise i ostala e-izdanja, od sada će se moći plaćati smanjena stopa PDV-a, jednaka onoj na fizičke publikacije, što u hrvatskom slučaju znači pet posto.

Vlada Paket mjera Marićeva porezna reforma: Što će donijeti građanima

Naime, Vijeće EU donijelo je direktivu kojom se omogućava usklađivanje pravila PDV-a za elektroničke publikacije i publikacije u fizičkom obliku. Tako će države članice Europske unije od sada i na elektroničke publikacije moći primjenjivati smanjene, izuzetno smanjene ili nulte stope PDV-a.

Donošenje direktive o e-publikacijama uslijedilo je nakon političkog dogovora koji je 2. listopada postignut u Vijeću. Njome se državama članicama daje mogućnost da u nacionalnom pravu provode smanjene stope PDV-a, ako to žele.

Prema sadašnjim pravilima o PDV-u, elektronički pružene usluge oporezuju se po standardnoj stopi PDV-a od najmanje 15 posto, dok se na publikacije u fizičkom obliku mogu primijeniti nestandardne stope. U Hrvatskoj se primjenjuje puna stopa PDV-a, dakle 25 posto na elektroničke publikacije.

Trgovina PRESKUPA HRANA Stručnjaci otkrivaju hoće li smanjenje PDV-a doista značiti i jeftiniju hranu

Direktivom će se, dakle, državama članicama, koje to žele, omogućiti primjena smanjenih stopa PDV-a i na elektroničke publikacije.

Što se Hrvatske tiče, sada je na potezu Vlada, odnosno nadležna ministarstva koja bi trebala izmijeniti zakonske osnove koje će omogućiti izjednačavanje PDV-a na tiskanu i e-publikacije, tj. smanjenje stope PDV-a na e-knjigu s 25 posto na pet posto. Inače, nova pravila primjenjivat će se privremeno, odnosno do uvođenja novog i “konačnog” sustava PDV-a. Europska komisija objavila je prijedloge za novi sustav kojim bi se državama članicama omogućila veća fleksibilnost pri određivanju stopa PDV-a nego što je to trenutačno slučaj.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.