Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stručnjaci otkrivaju hoće li smanjenje PDV-a doista značiti i jeftiniju hranu

"Kod nas je dosta velik utjecaj distribucijskih i logističkih troškova jer Hrvatska je zemlja koja je logistički zahtjevna", rekla je Blažević
24. rujna 2018. u 12:32 3 komentara 901 prikaza
Trgovina
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Treći krug porezne reforme trebao bi donijeti dodatna rasterećenja za građane nakon smanjenja PDV-a s 25 na 13%  na svježe meso, živu stoku, ribu, svježe voće i povrće, jaja i dječje pelene, a ako trgovci budu spremni spustiti cijene, mjesečno bi prosječna obitelj trebala uštedjeti oko 80-ak kuna, smatra Vlada.

Zdravko Marić VLADA Izmjenama devet poreznih zakona u treći krug poreznog rasterećenja

O tome hoće li najavljeno smanjenje uistinu značiti i automatsku uštedu za građane, jesu li trgovci dužni sniziti cijene i kolika je uloga proizvođača u tome, razgovarali su na HRT-u Zvjezdana Blažević, konzultantica u prehrambenoj industriji, Mirko Budimir, dopredsjednik HUP-a i Katarina Litva, ekonomska savjetnica NHS-a.

"Što se tiče trgovaca, oni su spremni na to, primjenjivat će zakon, kaže, ali sve ovisi o ostalim sudionicima u lancu, tu prije svega mislim na proizvođače. Ako oni ne budu dizali svoje cijene i ako ne budu rasli energenti, može se očekivati da će potrošači to osjetiti", rekao je Budimir iz HUP-a prebacujući odgovornost na proizvođače dodavši kako ćemo kao potrošači brzo vidjeti koji trgovac nije smanjio cijenu na osnovi PDV-a, odnosno koji je PDV zadržao za sebe". 

Vlada Paket mjera Marićeva porezna reforma: Što će donijeti građanima

"Cijena proizvoda određuje se u cijelom lancu vrijednosti – od onog koji proizvodi pa do logistike, distribucije i trgovine. Dodala je kako je kod nas dosta velik utjecaj distribucijskih i logističkih troškova jer je Hrvatska zemlja koja je logistički zahtjevna", rekla je Blažević. 

Bolje išta nego ništa 

Katarina Litva smatra da je hrana u Hrvatskoj ionako preskupa.

"Kada pratimo cijene blagdanskih košarica, primjećujemo da je voće i povrće vrlo skupo. Smatra da bi možda bilo najjednostavnije da se spusti PDV na svu hranu. Prema nekim kalkulacijama, od 1. siječnja moglo bi se uštedjeti 80 kn, smatra da to nije dovoljno, ali bolje išta nego ništa", rekla je i dodala kako smatra da "nedjeljom ne bi trebale raditi barem trgovine"

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Deleted user:

    Budući da živim cijeli život na ovim prostorima i naučio sam se svakojakih gluposti i objava medija, i mačkama lutalicama je jasno da od smanjenja cijena hrane ništa. Kada se poskupljivala struja i gorivo cijene su išle naviše a kada ... prikaži još! se smanjile ostajale su i dalje na visokoj razini. Mogu vlastodršci i sluge Bruxellesa i potpuno ukinuti pdv i dalje će cijene biti sve više.

  • midea:

    zar moraš biti stručnjak ?

  • samoborka:

    Suvisan clanak jer svi ionako znamo odgovor na postavljeno pitanje.