Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubav jača od kraljevstva

Malezijski kralj odrekao se krune zbog upola mlađe ruske missice

Muhammad V
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
11.01.2019.
u 17:22

Lijepa Ruskinja je prije vjenčanja prešla na islam, promijenija je i ime, a potječe iz obitelji ruskog liječnika koji je također oženio - missicu

Da godine nisu prepreka za ljubav koja može biti jača od moći, pa čak i kraljevskog trona, dokazao je 50-godišnji malezijski kralj Muhammad V. od Kelantana, koji je abdicirao nakon što je oženio 25-godišnju rusku ljepoticu Oksanu Vojevodinu, poznatu po tome da je 2015. godine bila Miss Moskve.

Voljela je zločeste dečke

Iako se u javnosti već dva mjeseca špekuliralo kako namjerava odstupiti s funkcije monarha, malezijski kralj Muhammad V. koji je na tronu kao 15. malezijski monarh tek nešto više od dvije godine, šokirao je Malezijce svojom odlukom bez presedana. On je, naime, prvi vladar koji je odstupio s prijestolja nakon stjecanja neovisnosti te zemlje od britanskog imperija 1957. godine.

Ostavka se dogodila jedva tjedan dana nakon što je kralj ponovno preuzeo svoje kraljevske obaveze nakon dva mjeseca bolovanja. U prosincu su na društvenim mrežama objavljene fotografije kraljevskog vjenčanja koje se dogodilo u Rusiji. Nakon što je odstupio s trona, kralj će se vratiti u rodni sultanat u malezijskoj saveznoj zemlji Kelantan.

Bivša Miss Moskve postala je nova kraljica Malezije nakon što je prešla na islam i udala se za njihova kralja. Oksana Voevodina, otkako je 2015. osvojila titulu Miss Moskve, radila je kao model u Kini i Tajlandu, gdje se par i upoznao. Njezin otac je liječnik, kirurg ortopedije, dok joj se majka svojevremeno također natjecala na izboru ljepote. Malezijski mediji nagađaju da je ona prije udaje za kralja već bila u braku, budući da je na natjecanju za Miss koristila prezime Voevodina umjesto prezimena svog oca (Gorbatenko).

Raskošno vjenčanje održano je još 22. studenog u Moskvi. Mladoženja je bio odjeven u tradicionalnu malezijsku odjeću dok je mlada nosila raskošnu bijelu vjenčanicu, a kasnije je na društvenim mrežama objavila i fotografiju na kojoj nosi hidžab. Nekoliko mjeseci prije vjenčanja mladenka je prešla na islam, a na vjenčanju se jela halal hrana i nije bilo alkohola, kako nalaže strogi šerijatski zakon. Ona sada ima i muslimansko ime i zove se Rihana Oksana Gorbatenko. Priznala je da je kao djevojčica bila nesretna zbog svoje mršavosti.

“U školi sam uvijek bila najviša i najmršavija zbog čega sam imala komplekse. Tek sam kasnije shvatila da mi je to prednost i da me dečki gledaju više nego deblje i niže djevojke “, kazala je Rihana u jednom ranijem intervjuu u kojem je otkrila kako je kao dijete bila vrlo nestašna te kako su ju privlačili “zločesti dečki” koji su skejtali i vozili bicikle te izvodili vratolomije na njima.

Njen suprug Muhammad V. sin je sultana te savezne zemlje, a rodio se 6. listopada 1969. Školovao se u rodnoj Maleziji, Tajlandu i Velikoj Britaniji na Oxfordu, St. Cross Koledžu i Univerzitetu Huron. Godine 2016. sjeo je na malezijsko prijestolje.

Sultan Muhammad V. već je jednom bio oženjen, a do svadbe sa svojom ruskom suprugom bio je razveden više od deset godina. Nakon vjenčanja odmah su počele glasine kako je Oksana trudna sa svojim i kraljevim prvim djetetom.

Kralj Malezije je simbolična titula, no ima status čuvara tradicije i islama među populacijom malajskih muslimana. Zbog toga iznenadni odlazak kralja ni na koji način neće poremetiti funkcioniranje države, jer Malezija je parlamentarna monarhija.

“Muškarac je glava obitelji”

Država je podijeljena na devet saveznih država, na čelu kojih se nalaze monarsi koji se svakih pet godina smjenjuju i na malezijskom prijestolju. Zakonodavna i izvršna vlast u Maleziji u rukama su parlamenta i vlade te zemlje. U Maleziji se vrhovni vladar ili kralj temeljem ustava izabire iz domaće sredine na rok od 5 godina ili kada je prijestolje prazno. Postoji 9 sultana-nasljednika prijestolja u 9 saveznih zemalja, koji su po ustavu Malezije uključeni u Upravljačko vijeće. Državna religija je islam, a 60% stanovništava su muslimani. Po malezijskom Ustavu svi etnički Malezijci su rođenjem automatski muslimani, a prelazak na drugu religiju kažnjava se zatvorskom kaznom. Kršćani, kojih je oko 9%, zastupljeni su u svim narodima u Maleziji, a na istoku Malezije živi manjina kršćanskih Malezijaca koji su u 16. stoljeću pod vlašću Španjolaca prešli na kršćanstvo.

Kralj Muhammad V. nasljedni je sultan malezijske zemlje Kelantan. S obzirom na to da u muslimanskom svijetu svu moć drže muškarci, nakon vjenčanja Rihana je kazala kako i ona smatra “da muškarac mora biti glava obitelji i da mora zarađivati više nego žena”.•

Ključne riječi

Komentara 19

DU
Deleted user
17:36 11.01.2019.

Upola mlađe? - Bilo bi neobično da je to sve napravio radi duplo starije.

MI
miki84
17:49 11.01.2019.

Sta su ti kurve sve u stanju uraditi.

Avatar Obama
Obama
17:34 11.01.2019.

ha ha ha ... tip se umislio da ga "misica" izabrala zbog ljepote, a ne krune. Slijedi razočaranje jer je ostao bez "krune" a uskoro i "miaice"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije