Naslovnica Vijesti Svijet

Malezijski kralj odrekao se krune zbog upola mlađe ruske missice

Lijepa Ruskinja je prije vjenčanja prešla na islam, promijenija je i ime, a potječe iz obitelji ruskog liječnika koji je također oženio - missicu
11. siječnja 2019. u 17:22 19 komentara 11180 prikaza
Muhammad V
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Da godine nisu prepreka za ljubav koja može biti jača od moći, pa čak i kraljevskog trona, dokazao je 50-godišnji malezijski kralj Muhammad V. od Kelantana, koji je abdicirao nakon što je oženio 25-godišnju rusku ljepoticu Oksanu Vojevodinu, poznatu po tome da je 2015. godine bila Miss Moskve.

Kritiziraju je Vjenčanje iz noćne more: Gosti bijesni nakon što im je mladenka poslala popis nemogućih zahtjeva

Voljela je zločeste dečke

Iako se u javnosti već dva mjeseca špekuliralo kako namjerava odstupiti s funkcije monarha, malezijski kralj Muhammad V. koji je na tronu kao 15. malezijski monarh tek nešto više od dvije godine, šokirao je Malezijce svojom odlukom bez presedana. On je, naime, prvi vladar koji je odstupio s prijestolja nakon stjecanja neovisnosti te zemlje od britanskog imperija 1957. godine.

Ostavka se dogodila jedva tjedan dana nakon što je kralj ponovno preuzeo svoje kraljevske obaveze nakon dva mjeseca bolovanja. U prosincu su na društvenim mrežama objavljene fotografije kraljevskog vjenčanja koje se dogodilo u Rusiji. Nakon što je odstupio s trona, kralj će se vratiti u rodni sultanat u malezijskoj saveznoj zemlji Kelantan.

Bivša Miss Moskve postala je nova kraljica Malezije nakon što je prešla na islam i udala se za njihova kralja. Oksana Voevodina, otkako je 2015. osvojila titulu Miss Moskve, radila je kao model u Kini i Tajlandu, gdje se par i upoznao. Njezin otac je liječnik, kirurg ortopedije, dok joj se majka svojevremeno također natjecala na izboru ljepote. Malezijski mediji nagađaju da je ona prije udaje za kralja već bila u braku, budući da je na natjecanju za Miss koristila prezime Voevodina umjesto prezimena svog oca (Gorbatenko).

Sve za ljubav Vjenčali se samo 24 sata nakon prvog susreta: Dogodilo nam se božićno čudo!

Raskošno vjenčanje održano je još 22. studenog u Moskvi. Mladoženja je bio odjeven u tradicionalnu malezijsku odjeću dok je mlada nosila raskošnu bijelu vjenčanicu, a kasnije je na društvenim mrežama objavila i fotografiju na kojoj nosi hidžab. Nekoliko mjeseci prije vjenčanja mladenka je prešla na islam, a na vjenčanju se jela halal hrana i nije bilo alkohola, kako nalaže strogi šerijatski zakon. Ona sada ima i muslimansko ime i zove se Rihana Oksana Gorbatenko. Priznala je da je kao djevojčica bila nesretna zbog svoje mršavosti.

“U školi sam uvijek bila najviša i najmršavija zbog čega sam imala komplekse. Tek sam kasnije shvatila da mi je to prednost i da me dečki gledaju više nego deblje i niže djevojke “, kazala je Rihana u jednom ranijem intervjuu u kojem je otkrila kako je kao dijete bila vrlo nestašna te kako su ju privlačili “zločesti dečki” koji su skejtali i vozili bicikle te izvodili vratolomije na njima.

Njen suprug Muhammad V. sin je sultana te savezne zemlje, a rodio se 6. listopada 1969. Školovao se u rodnoj Maleziji, Tajlandu i Velikoj Britaniji na Oxfordu, St. Cross Koledžu i Univerzitetu Huron. Godine 2016. sjeo je na malezijsko prijestolje.

Sultan Muhammad V. već je jednom bio oženjen, a do svadbe sa svojom ruskom suprugom bio je razveden više od deset godina. Nakon vjenčanja odmah su počele glasine kako je Oksana trudna sa svojim i kraljevim prvim djetetom.

vjenčanje KAKVA PREVARA! Tortu za vjenčanje platili 17.000 kuna pa zvali policiju kada su otkrili od čega je

Kralj Malezije je simbolična titula, no ima status čuvara tradicije i islama među populacijom malajskih muslimana. Zbog toga iznenadni odlazak kralja ni na koji način neće poremetiti funkcioniranje države, jer Malezija je parlamentarna monarhija.

“Muškarac je glava obitelji”

Država je podijeljena na devet saveznih država, na čelu kojih se nalaze monarsi koji se svakih pet godina smjenjuju i na malezijskom prijestolju. Zakonodavna i izvršna vlast u Maleziji u rukama su parlamenta i vlade te zemlje. U Maleziji se vrhovni vladar ili kralj temeljem ustava izabire iz domaće sredine na rok od 5 godina ili kada je prijestolje prazno. Postoji 9 sultana-nasljednika prijestolja u 9 saveznih zemalja, koji su po ustavu Malezije uključeni u Upravljačko vijeće. Državna religija je islam, a 60% stanovništava su muslimani. Po malezijskom Ustavu svi etnički Malezijci su rođenjem automatski muslimani, a prelazak na drugu religiju kažnjava se zatvorskom kaznom. Kršćani, kojih je oko 9%, zastupljeni su u svim narodima u Maleziji, a na istoku Malezije živi manjina kršćanskih Malezijaca koji su u 16. stoljeću pod vlašću Španjolaca prešli na kršćanstvo.

vjenčanje Tragikomedija u BiH Mladenci se posvađali, mlada pokušala pobjeći s novcem

Kralj Muhammad V. nasljedni je sultan malezijske zemlje Kelantan. S obzirom na to da u muslimanskom svijetu svu moć drže muškarci, nakon vjenčanja Rihana je kazala kako i ona smatra “da muškarac mora biti glava obitelji i da mora zarađivati više nego žena”.•

Roštilj
Za sve grill majstore
Kako popraviti dojam na roštilju? Jednostavno, kobasicama

A1 izdvaja za Vas