Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet trudnica zaraženo u Hrvatskoj

Majka zaražene bebe: Sin i ja smo dobro, ali bilo je stigmatizacije moje obitelji

Newborn
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL
1/4
07.04.2020.
u 06:48

"Zarazila sam se od osobe koju sam srela u obrtu majke. Iako nikoga ne krivim za to, bilo je stigmatizacije moje obitelji", kaže majka dvoipolmjesečne bebe zaražene koronavirusom

Bebe od četiri i dva i pol mjeseca najmlađe su oboljele od koronavirusa u Hrvatskoj, obje su ovaj infekt dobile od zaraženih kontakata, odnosno ukućana te su na kućnom liječenju i dobrog zdravstvenog stanja. Kako su nam odgovorili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u nas su dosad na novi koronavirus testirane tri rodilje i 48 trudnica od kojih je njih pet pozitivno na ovu bolest.

Nema prijenosa posteljicom

Najmlađa oboljela osoba od koronavirusa u Hrvatskoj je dvoipolmjesečna beba iz Duge Rese, rečeno je na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije na početku tjedna. Djetešce je zarazu dobilo od majke koja je bila u kontaktu s oboljelom osobom i tako i sama dobila koronavirus. – Beba je dobro, nema temperaturu, ima blage respiratorne probleme i otpuštena je, nakon 24 sata koliko je zadržana u bolnici od uzimanja uzorka do povratnih rezultata, na kućno liječenje. Djetešce se ne liječi nikakvim lijekovima, već se svakodnevno prati njezino stanje – pojasnio je novinarima dr. Luka Jerković, infektolog karlovačke Opće bolnice.

– Moj sin i ja smo svakim danom sve bolje, većina problema je iza nas i to je najvažnije. Svakoga dana pratimo njegovo zdravstveno stanje, razgovaramo s nadležnim liječnicima i, hvala Bogu, za sada je sve u redu. Moj je sin, praktički ‘prehodao’, koronavirus kod kuće – kazala nam je Karolina Spudić, mlada majka iz Duge Rese.

Karolina kaže da je beba dva dana imala temperaturicu, malo je kihao i kašljuckao, od 1. travnja je pozitivan na virus. Od tada nema temperaturu, ne koristi nikakve lijekove, samo se prati njegovo stanje.

VIDEO Boysi i vojska sele inkubatore iz bolnice u Petrovoj nakon potresa

– Zarazila sam se od osobe koju sam srela u obrtu majke, ali ja nikoga ne krivim za to, jer takva su vremena, nitko ne zna što ima niti gdje se i od koga može zaraziti. Unatoč tome što nikoga nikada nisam osuđivala, osoba od koje sam se zarazila nakon svega se ponijela neodgovorno, tako da je bilo stigmatizacije mene i moje obitelji. Baš zato je dobro da se zna istina. Ja sam u bolnici u Karlovcu bila samo dva dana, do dolaska nalaza, a dva puta sam testirana; prvi puta 22. ožujka jer sam imala simptome koji su slični i prehladi, ali sam bila negativna na COVID-19, ali s obzirom da sam i dalje imala temperaturu i respiratorne probleme, na nagovor moje liječnice opće medicine, ponovno su me testirali i tada, 31. ožujka, bila sam pozitivna na COVID-19. Dakle, nekih 12 dana sam se osjećala loše, s temperaturom od 37,6. Snimana su mi i pluća i sve je u redu, a ja sam sada svakim danom sve bolje, kao i moja beba, liječila sam se kod kuće, kao i moj sin i ponavljam, najgore je, srećom iza nas – kazala nam je Karolina Spudić.

Ovi su slučajevi otvorili pitanje o utjecaju koronavirusa na trudnice, rodilje i njihovu novorođenčad.

– Izvješća dosad opisana o ishodima trudnoća i načinu poroda u svijetu su relativno oskudna. Naš je dogovor da će se prvoj trudnici koja dođe kod nas učiniti carski rez jer, prema izvješćima iz svijeta, uglavnom su se trudnoće oboljelih žena dovršavale carskim rezom i ishod je bio dobar. Zasad nije dokazan prijenos putem posteljice na dijete niti prijenos majčinim mlijekom. Ima jedan znanstveni rad s devet trudnica gdje su uzimali uzorke plodne vode i posteljice te su svi nalazi bili negativni iz čega oni zaključuju da prijenosa nema. No, ponavljam, sve su to mali brojevi, a da bismo imali konkretniji stav, moramo imati puno veći broj ispitanica – objašnjava nam doc.dr.sc. Gordan Zlopaša iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Trudnica bez simptoma

Potvrđeno nam je i da je jedna od trudnica oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj s karlovačkog područja. Riječ je o mladoj ženi koja se zarazila kao kontakt već oboljele osobe te nema nikakve simptome oboljenja. Testirana je s obzirom na bliski kontakt s već oboljelom osobom. Iako je test pokazao da je pozitivna, srećom, trudnica nije razvila nikakve simptome bolesti, kako ona tako ni beba. Liječnici nadziru njezino i stanje bebe, a na nacionalnoj razini bit će odlučeno gdje će i na koji način dijete biti porođeno, a sve u najboljem interesu zdravlja majke i djeteta.

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

Prema trenutačnim smjernicama, ta će trudnica biti porođena carskim rezom, no to ne mora biti isključivo jer, kako objašnjava struka, ako se procijeni da bi se porod kod koronavirus pozitivne trudnice mogao brzo dovršiti vaginalnim putem, tada bi se tako i odlučilo. U skladu je to i sa stavom SZO-a prema kojem porod treba individualizirati. Štoviše, SZO izrijekom navodi da carski rez treba biti opcija samo u medicinski opravdanim slučajevima.

Doduše, preporuke te organizacije u suprotnosti su s kineskim radovima koji navode da se ne bi smjelo dojiti te da novorođenče i majku po porodu treba razdvojiti dok SZO preporučuje dojenje pozitivne majke neovisno o statusu djeteta, uz mjere opreza poput nošenja maske. Docent Zlopaša pojašnjava kako dosad nije dokazano da se bolest prenosi majčinim mlijekom. Stoga se kao mogućnost u ovakvim slučajevima navodi izdajanje majčinog mlijeka uz to da bebu hrani zdrava osoba. Prema preporukama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, čiji je šef ravnatelj KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Ante Ćorušić, novorođenčad pozitivnih majki treba izolirati na najmanje 14 dana ili dok se virus ne ukloni.

– Virus je prijemčiv tako da je stav da se dijete odvoji od majke bar dok se ne ustanovi je li pozitivno ili negativno na koronavirus. Ako je dijete negativno, preporučuju se veće mjere zaštite. Dobro je da se, za razliku od MERS-a i, da tako kažem, klasičnog SARS-a, COVID-19 izgleda, nasreću, ponaša malo blaže – kaže doc. Zlopaša. Stav je struke da trudnoće žena pozitivnih na koronavirus treba tretirati kao visokorizične trudnoće.

VIDEO Tvrtka iz Donjeg Kraljevca napravila mobilne korona kabine kako bi zaštitili vozače od koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar vila velebita
vila velebita
07:14 07.04.2020.

Stigmatiziranje...o Bože ljudskoj gluposti nema kraja! Čuvati se da, ali osuđivati nekoģ zbog bolesti...

LA
lala232
12:23 07.04.2020.

I opet taj virus.Ništa ne radite.Samo prebacujete krivicu.A virus vlada.

TO
tomislav511
08:39 07.04.2020.

Bože čuvaj ih !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije