Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi broj

Magazin VP ekskluzivno: Priča o Hrvatima u Falklandskom ratu

vojna povijest (1)
VL
07.09.2011.
u 13:10

Upućujemo vas i na drugi nastavak analize bitke za Trst, ovaj put smještene u 1953., kada je tršćanska kriza dostigla vrhunac

Mnogi bi rekli da je Falklandsko otočje “Bogu iza nogu”. Sigurno ima onih koji i ne bi točno znali gdje se nalazi na kugli zemaljskoj. A ono je daleko, ispod daleke Argentine. Slično je i s Falklandskim ratom koji je bjesnio 1982. godine. Danas se o njemu malo piše, malo se zna, kao da je bio neki nevažni, lokalni, beznačajni sukob. A zapravo je riječ o jednom od najznačajnijih ratnih sukoba druge polovice 20. stoljeća. Dovoljno je napomenuti nekoliko činjenica. U ratu su bile velike zemlje, Argentina i Velika Britanija.

U jeku hladnog rata i blokovske podjele svijeta sukobile su se dvije zemlje koje su pripadale antikomunističkom bloku. SAD se našao u poziciji da su međusobno ratovala dva njegova saveznika. Rat je poznat i po tome da se vodio isključivo konvencionalnim snagama. I kako napominje autor teksta Mario Raguž, sukob je unio novine u sustave ratovanja i ustroje oružanih snaga diljem svijeta. Primjeri su potapanje argentinske krstarice „General Belgrano“ u napadu britanske podmornice na nuklearni pogon „Conqueror“, teško oštećenje argentinske podmornice „Santa Fe“ u akciji britanskih helikoptera „Westland Wessex“ te potapanje britanskog razarača „Sheffield“ u prvom napadu raketama zrak – more u povijesti. Rat je iza sebe ostavio i snažne političke, a onda i gospodarske posljedice. U Argentini je godinu dana kasnije, nakon katastrofalnog poraza, doveo do pada vojne hunte i demokratizacije zemlje.

U Velikoj Britaniji je pak Margaret Thatcher na idućim izborima pomela oporbene laburiste te provela snažne neoliberalne gospodarske reforme. Uglavnom, mnogo toga nakon kratkotrajnog Falklandskog rata nije bilo isto. No nas više od samog rata zanima uloga Hrvata u njemu, odnosno Argentinaca hrvatskog podrijetla.

Jer je gotovo nepoznata činjenica u nas da su u Argentini pravi nacionalni junaci trojica pilota hrvatskog podrijetla: poručnik Daniel Antonio Jukić – pripadnik Argentinskih zračnih snaga, te dvojica pripadnika Argentinskog mornaričkog zrakoplovstva, kapetani korvete Roberto Ćurilović i Sergio Sepetić. Ekskluzivnu priču o njima u Falklandskom ratu imamo prvi zahvaljujući upravo spomenutom kolegi Mariju Ragužu, kojemu zahvaljujem na i te kako vrijednom materijalu. Vrijedan je najviše po tome što je on osobno boravio u Argentini, razgovarao s obiteljima spomenutih pilota, prikupio niz fotografija i dokumenata, bio je i na Falklandima, na ratnom poprištu, ali i u Britaniji, s Britancima koji su ratovali na suprotnoj strani. Uglavnom, vrhunska priča koju možete pročitati u novom broju VP-a, magazina za vojnu povijest!

Usto vas upućujemo i na drugi nastavak analize bitke za Trst, ovaj put smještene u 1953., kada tršćanska kriza dostiže vrhunac. Tu je i niz odličnih priča iz Domovinskog rata, kao i obično, a svakako treba naglasiti i odličan prvi dio obrade svih 12 bitaka na rijeci Soči za Prvog svjetskog rata.

A tu je i Krbavska bitka...

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
14:03 07.09.2011.

nisu to hrvati, to su ARGENTINCI...

DU
Deleted user
14:12 07.09.2011.

SAD se našao u poziciji da su međusobno ratovala dva njegova saveznika. ------------------------------------------------------ haha, e moj glupi novinaru, malo prostudiraj topic prije nego nesto lupetas. argentina je bila tako veliki \"saveznik\" amerikancima da su ovi naoruzali britance sa protuavionskim raketamatama AIM-9 Sidewinder, a americke satelitske snimke argentinskih polozaja su britancima bili 24 sata dostupni ---------------- The United States provided political support voting for United Nations Security Council Resolution 502 requesting the departure of Argentine troops. They also discreetly provided the United Kingdom with military equipment ranging from submarine detectors to the latest missiles.After failed peace negotiations the USA publicly supported the UK.

DU
Deleted user
15:05 07.09.2011.

U jednom trenutku u tom ratu su Argentinci potopili toliko Britanskih ratnih brodova da su doveli u pitanje daljnje napade Velike Britanije na Argentinu. Samo da su Argentinci imali dovoljno ratne opreme Britanci bi morali plivati kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije