Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog zakona

Mađarska pojačala retoriku: Predlaže zabranu usvajanja djece za homoseksualce

LGBT
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
11.11.2020.
u 10:46

Mađarska je u svibnju zabranila promjene spola u osobnim dokumentima, a pokrenula je i pitanje dječjih knjiga koje pozitivno prikazuju raznolikost.

Mađarska desničarska vlada izradila je prijedlog zakona koji bi istospolnim parovima praktično zabranio usvajanje djece, za što aktivisti za prava kažu da je napad na LGBTQ zajednicu u doba kad zbog pandemije COVID-19 ne smiju prosvjedovati.

Vlada premijera Viktora Orbana također je predložila ustavni amandman kojim zahtijeva da se djecu odgaja na temelju kršćanske interpretacije rodnih uloga.

Orban, čija se nacionalistička stranka suočava s izborima početkom 2022., doživljava najveći izazov u deset godina vladavine zbog pandemije i njezina utjecaja na gospodarstvo u zemlji.

Vladajućoj nacionalističkoj stranki Pravo i pravda (PiS) u susjednoj Poljskoj homofobija je bila temelj programa u izborima ove godine.

Prijedlozi zakona upućeni su u mađarski parlament kasno u utorak kako bi pojačali potporu vladi, neposredno prije nego što su u srijedu na snagu stupile stroge mjere protiv koronavirusa u pokušaju suzbijanja zaraze.

Vlada, koja je pojačala retoriku protiv LGBTQ-a kad je gospodarstvo pogođeno krizom, rekla je da će nacrt zakona povećati "naglasak na dječjim pravima tijekom usvajanja".

U prijedlogu zakona stoji da samo bračni parovi mogu usvajati djecu, a samci mogu usvojiti samo uz posebno dopuštenje ministra nadležnog za obiteljska pitanja.

Skupina za ljudska prava Hattera rekla je da zakon praktički znači da je homoseksualcima zabranjeno usvajati djecu, što je do sada bilo moguće ako se jedan partner prijavi kao samac jer Mađarska ne dopušta homoseksualne brakove dodajući da vlada cilja LGBTQ osobe umjesto da se bavi pandemijom.

"Trenutak nije slučajno odabran: prijedlozi koji ozbiljno ograničavaju zakonska prava i protivni su temeljnim međunarodnim i europskim ljudskim pravima ... podneseni su u vrijeme kad ... prosvjedi nisu dopušteni", navodi se u priopćenju skupine za zaštitu prava.

Mađarska je u svibnju zabranila promjene spola u osobnim dokumentima, a pokrenula je i pitanje dječjih knjiga koje pozitivno prikazuju raznolikost.

Komentara 3

SI
sisavac
11:30 11.11.2020.

a kad bi znali da većina nijemaca u sebi podržava ove mjere, talijana isto, francuza... a boje se to javno izreći zbog onog što bi im sustav napravio... zapad se urušava sam od sebe, ovi migranti koji sad dolaze, drže do tradicionalnih vrijednosti, i drže se zajedno, ne dozvoljavaju zapadnom sistemu da i njih ruši iznutra. demografija će odraditi svoje, i za manje od 100 godina će nestati ova ekipa, isto prirodnim putem, koja zagovara povlastice manjinama, i vrijediti će pravilo većine. to je čovjek u povijesti već prošao par puta, pa rim i grčka su propali baš zbog dekadencije, propala bi i amerika, da nije bilo po njih sretnog 2. svj. rata, kad je fizički uništena konkurencija. ja ne vidim potrebe vrijeđanja mađara, svaki političar predstavi svoj program, te ako bude izabran i bude u prilici provoditi ga, on to radi. zapamtite, volja birača se mora poštivati, a ovo je baš to.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:03 11.11.2020.

Pa tko im je odobrio usvajanje ??

BR
Branitelj2020
20:25 11.11.2020.

Bravo Madžarska. Neprirodno istospolno ponašanje nije za niti jedno normalno društvo prihvatljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije