Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ljutiti ribari: Slovenske institucije nas teroriziraju, Zagreb nas treba zaštititi

Tijekom noći po svoje mreže je krenulo samo nekoliko hrvatskih ribara
03. siječnja 2018. u 14:03 118 komentara 7146 prikaza
Savudrijska vala
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Stanje u Savudrijskoj vali i u srijedu je mirno, premda su pripadnici slovenske policije ujutro intervenirali, upozorivši hrvatskog ribara Diega Makovca da se, prema njihovoj procjeni, nalazi u slovenskom dijelu zaljeva, potvrdio je Hini načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.  

Karl Erjavec KARL ERJAVEC 'Hrvatska ministrica obmanjuje javnost, granica nije bila potvrđena 1991. godine'

"Sve se odvijalo uobičajenim scenarijem. Cijelo vrijeme uz nas du bila dva glisera hrvatske policije, a kasnije se pojavio i gliser slovenske policije u kojem je bio i slovenski inspektor ribarstva. Oni su nas upozorili da se, navodno, nalazimo u slovenskim teritorijalnim vodama, zapisali su naše podatke i napustili tu lokaciju", izjavio je novinarima hrvatski ribar iz Savudrije Diego Makovac.

Dodao je kako je na tom mjestu zaljeva jutrošnji ulov bio prilično dobar, oko 120 riba listova.

Inače, tijekom noći po svoje mreže je krenulo samo nekoliko hrvatskih ribara. Jedan je od razloga kraj sezone listova i sve slabiji ulov, a drugi je nelagoda i napetost koja je počela vladati kod hrvatskih ribara zbog nesigurnosti ribolova u Savudrijskoj vali, gdje se sve češće unutar hrvatske polovice zaljeva pojavljuju i slovenske patrolni policijski brodovi.

Osim toga, kako navode, ribari strahuju od visokih kazni koje najavljuje slovenska strana koja se poziva na arbitražnu odluku da im pripada dvije trećine zaljeva, a koju Hrvatska ne priznaje, kao i nemogućnost prelaska (slovenske) granice ako ne plate te kazne.

Stoga je za večeras u Bašaniji kraj Umaga dogovoren sastanak svih hrvatskih ribara s tog područja kako bi se svi dogovorili i zauzeli zajedničke stavove uoči sutrašnjeg dolaska u Zagreb na sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

"Sve ovo što se događa u Savudrijskoj vali zapravo je teroriziranje hrvatskih ribara od slovenskih institucija. Hrvatska država mora primijeniti odgovarajuće mjere kako bi spriječila teroriziranje hrvatskih građana. Stoga od sutrašnjeg sastanka u Zagrebu očekujem potpunu zaštitu građana za svoju aktivnost na području Hrvatske, odnosno ribarenje u hrvatskim vodama", poručio je savudrijski ribar Danilo Latin koji je potvrdio kako je noćas na moru bilo desetak tamošnjih ribara.   

Ministrica ponovno pozvala Sloveniju na dijalog

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sinoć je ponovno pozvala Sloveniju da otvoreno granično pitanje u Savudrijskoj vali riješi dijalogom i da se suzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza. Naglasila je da su slovenske prijetnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima "potpuno neprimjerene, besmislene i nemoguće".

Ministrica Pejčinović Burić u razgovoru za RTL istaknula je kako Hrvatska ostaje pri svojem stavu da se arbitražna odluka, koja je za Hrvatsku kompromitirana, ne može provesti jednostrano te je pozvala Sloveniju da se vrati dijalogu s Hrvatskom.

Pogledajte i galeriju: Ribari i policija u Savudriji

Savudrijska vala
1 / 10
Ribari i policija u Savudriji
arbitraža Pejčinović Burić najavljene kazne ribarima smatra 'besmislenim i nemogućim' Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Tatjana Tomaić: Granicu sa Slovenijom rješavati bilateralno, bez žurbe i bez tenzija savudrija Arbitraža Božinović: Hrvatska ne planira jednostrane poteze u Savudrijskoj vali
Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
 • Avatar gospar
  gospar:

  Našim ribarima nisu problem slovenci već Plenković

 • ZGexil:

  za kaj se naši ribari daju legitimirati slovenskoj murji na našoj polovici zaljeva uz prisutnost naše policije ? kaj je to ?

 • malala:

  Gdje li nam je prvoborac Miletic koji zna samo rezat granu na kojoj sjedi. Ni slike ni tona. Sad traze Istrani Zgb. Zovite Miletica, Jakovcica i Obersnela.