Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNO Udruga Senjar protiv promjene toka Drave:

Legrad: Ekološka katastrofa zbog mađarske pruge

Zbog pruge na mađarskoj obali (desno) najavljena je regulacija vodenog toka Drave na ušću s Murom pokraj Velikog Pažuta
import
27.10.2008.
u 17:18

LEGRAD – Na ušću rijeke Mure u Dravu pokraj Legrada održana je konferencija za novinare koju su organizirali Ekološko društvo Koprivnica, Dravska liga i Zaštitno-ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

Jedina očuvana rijeka
Povod je najavljena regulacija vodenog toka Drave na ušću s Murom, koje su najavile Hrvatske vode u zaštićenom prirodnom krajoliku Veliki Pažut, gdje namjeravaju kanalizirati korito Drave, jedine očuvane nizinske rijeke u Europi, pod izlikom da mađarskoj pruzi Murakeresztur – Gyekenes uz lijevu obalu prijeti potkopavanje.

Ekolozi smatraju kako opasnosti za mađarsku prugu nema jer će Drava za nekoliko godina sama stvoriti svoj novi tok. Traže više informacija o tom planu, a posebno ih zanima opis planiranih radova, analiza opravdanost studija utjecaja na okoliš te ocjena prihvatljivosti za prirodu.

– Razvojem erozije Drava će ući u sadašnje korito Mure, što će za posljedicu imati pritisak toka na mađarsku obalu pa inicijativu za prokop, odnosno kanaliziranje, imaju Mađari – pojasnila je Helena Iveković iz Hrvatskih voda.

Helena Hečimović iz Dravske lige istaknula je kako je žalosno što novcem Europske unije Mađari planiraju uništiti naše prirodno blago.

Nasilno zadiranje
Biolog Goran Šafarek rekao je kako je zahvat nasilno zadiranje u područje zoološkog rezervata. Arno Mohl iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode kazao je da je plan ekološka katastrofa koja se protivi europskim standardima. Ako se kanaliziranje ipak provede, zauvijek će se uništiti najvažniji dio budućeg regionalnog parka Mura-Drava, rečeno je.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije