Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENI RAD

Lauc: 'Transmisija COVID-19 može se značajno smanjiti. Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak'

Gordan Lauc
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
23.03.2020.
u 23:38

Lauc napominje da bilo koja odgovorna osoba koja ne osigura barem 40 posto vlade, će biti kriva za brojne nepotrebne zaraze, a time i smrti čovjeka.

Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc objavio je na svojem Facebook profilu upozorenje vezano za vlažnost zraka i utjecaj koji ima na prijenos virusa. Naime, on navodi kako je objavljen znanstveni rad u Annual Reviews koji potvrđuje tezu da je u grijanim prostorima vlaga vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa.

Lauc napominje da bilo koja odgovorna osoba u bolnicama i uredima koja ne osigura barem 40 posto vlage će biti kriva za brojne nepotrebne zaraze, a time i smrti čovjeka. 

Status prenosimo u cijelosti. 

"Koliko pišem o ovome već i moji prijatelji misle da sam prolupao. No nisam prolupao, u pravu sam, a nitko odgovoran me ne doživljava... Ono što vičem tjedima upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu. U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa.

https://www.annualreviews.org/…/annurev-virology-012420-022…

Gordan Lauc
1/3

Nakon objave u ovakvom časopisu to se smatra znanstvenom istinom. Bilo koja odgovorna osoba koja ne osigura barem 40% vlage u bolnicama, uredima i sl. bit će kriva za brojne nepotrebne zaraze i posljedično smrti. Ravnatelji, direktori, ne želite imati tuđe živote na svojoj savjesti. Mediji, molim vas da ovo prenesete i prisilite odgovorne da ovlaživanje zraka uvedu u službene smjernice.

Premijeru Plenković i Ministre Beroš, predsjedavate Europskom Unijom u kritičnom trenutku. Molim upozorite svoje kolege da na vrlo jednostavan način transmisiju COVID-19 mogu značajno smanjiti. Možda čak prepoloviti. Ovo više nije jedan ludi znanstvenik koji trkelja po medijima. Ovo je znanstvena istina koja je javno objavljena i ne postupanje u skladu s njom nosi osobnu odgovornost za posljedice. Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak, a to je tako lako. Imate sve u filmiću koji sam snimio pred više od dva tjedna

https://my.glycanage.com/arti…/fighting-viruses-with-glycans ", navodi se u statusu 

Ključne riječi

Komentara 7

AA
Aartur
01:39 24.03.2020.

Doma možete staviti nekakvu mokru krpu na radijator, ali ovlažiti zrak u nekakvim poslovnim prostorijama većih dimenzija je daleko od jednostavnog. Potrebni su uređaji za ovlaživanje koji dosta koštaju i treba ih stalno održavati inače brzo postanu legla bakterija i opasnost po zdravlje.

ZO
Zooltan
05:28 24.03.2020.

Sad će porasti cijena vlažnih stanova

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
06:09 24.03.2020.

Ma Lauca treba oplesti mokrom carapom po glavi da mu izregulira vlagu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije