Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori s EU

Kroz neumski koridor bez komplikacija, ako ne bude varanja

neum, bih
PIXSELL
21.09.2011.
u 14:00

Najviše iznimaka od europskih regulativa Hrvatska je ispregovarala o pitanju tzv. neumskog koridora

Oba granična prijelaza proširit će se, a kamionima koji prevoze robu mjerit će se vrijeme potrebno za prolazak kroz Neum

Najviše iznimaka od europskih regulativa Hrvatska je ispregovarala o pitanju tzv. neumskog koridora. Hrvatska će biti jedinstvena članica Europske unije u kojoj, da bi netko došao do njezina krajnjeg juga, treba na jednom mjestu izaći iz EU i nekoliko kilometara kasnije ponovno ući u EU. Zbog toga je trebalo urediti puno tehničkih pitanja koja će vrijediti na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli. Ta će se dva granična prijelaza proširiti, ali, da bi se olakšala vitalna komunikacija Dubrovnika s ostatkom zemlje, na njima neće vrijediti baš sva komplicirana pravila koja inače vrijede na svim izlazima i ulazima u EU.

Objavljujemo završne dokumente u pregovorima Hrvatske i EU

>>Objavljujemo završne dokumente u pregovorima Hrvatske i EU

Ali Unija se pobrinula da izuzeci koje dopušta Hrvatskoj mogu biti na snazi samo ako se stalno nadzire i provjerava da nema varanja. Tako će se kamionima koji prevoze robu mjeriti vrijeme potrebno za prolazak kroz Neum, kako bi se znalo da su ušli i izašli iz BiH bez nepotrebnog skretanja. Na izlazu iz Hrvatske, dakle na izlazu iz EU, stavljat će im se posebni žigovi koji će se moći provjeravati na ponovnom ulasku u Hrvatsku, odnosno EU. Zabranjuje se transport robe u otvorenim vozilima. Pisat će se redovita izvješća o nadzoru, koja će morati sadržavati i konkretne rezultate s mjerama poduzetim protiv sumnjivih vozila. Bit će to kompliciran sustav kojeg ćemo se morati striktno držati.

Možda smo ipak trebali sagraditi pelješki most i putovati do juga bez prelaska granice?

Komentara 41

Avatar Nikad robom
Nikad robom
14:10 21.09.2011.

ako ne bude varanje??? hahahaha - pa kako može proći bez varanja kad se skupe hrvati i bosanci???

Avatar Vucibatina
Vucibatina
14:15 21.09.2011.

ovaj članak je napisan radi gradnje pelješkog mosta ?

Avatar dariodario551
dariodario551
14:04 21.09.2011.

Ako ne bude varanja ! pošteno ako nikako drugačije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije